پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
      • فصل اول: محل احرام عمره تمتع
      • فصل دوم: واجبات احرام
      • فصل سوم: مُحرّمات احرام
      • فصل چهارم: طواف واجب و بعضي از احکام آن
        • واجبات طواف
        • مسائل متفرقه طواف
          چاپ  ;  PDF

          [637] م ـدر طواف در مقابل حجر اسماعيل بايد طوري حرکت کند که طواف بيت صادق باشد و بهنحو متعارف باشد و مخفي نماند که حجر اسماعيل از بيت نيست هر چند بايد در خارج آن طواف کرد.

          [638] م ـدر صورت امکان[1]ولو در وقت خلوت بايد طواف در حد بين مقام ابراهيم و خانه که مسافت بيست و شش ذراع و نيم است باشد[2]و دورتر از آن حد، کفايت نمي کند[3]و در صورت عدم امکان ولو در وقت خلوت، طواف در خارج حد مزبور مانع ندارد با مراعات الأقربفالأقرب.[4]

          [639] م ـهرگاه در طواف خانه خدا، مثلاً در چند قدم از طواف اشکالي پيش آمد؛ مثل اينکه او را بي اختيار بردند[5]، همان چند قدم را بايد از سر بگيرد و اگر از حجرالأسود به قصد طواف شروع کند، اشکال دارد.[6]

          [640] م ـاگر در طواف بي اختيار او را ببرند، اعاده آن مقدار لازم[7]است و بايد طواف را صحيح انجام دهد و خودش به اختيار طواف کند و چنانچه ممکن نيست بايد در وقت خلوت طواف نمايد[8]ولي بايد دانست که منظور از بي اختيار شدن اين نيست که در اثر فشار جمعيت تندتر برود بلکه در اين صورت اگر قدم ها را به اختيار خود برمي دارد ضرر ندارد و طوافش صحيح است.

          [641] م ـاگر در حال طواف در اثر فشار و ازدحام جمعيت پشت به[9]خانه شود و قسمتي از طواف به اين صورت انجام گيرد[10]يا در اثر فشار جمعيت، شخص را مقداري جلو ببرند بايد مقداري از طواف که پشت به خانه يا بدون اختيار بوده[11]، اعاده شود و اگر نمي تواند برگردد با جمعيت بدون قصد طواف برود تا بهجايي که بايد از آنجا طواف را اعاده کند برسد و از آنجا تدارک نمايد.[12]

          [642] م ـاگر حاجي در حال طواف، پول خمس نداده همراه داشته باشد طوافش اشکال پيدا نمي کند.[13]

          [643] م ـاگر کسي پس از انجام اعمال حج تمتع فهميد که در طواف عمره يا حج چند شوط از هفت شوط را از داخل حجر اسماعيل دور زده[14]، حج او صحيح است و بايد طواف[15]را اعاده[16]کند.

          [644] م ـ زني که در غير ايام عادت لک ديده و به اعتقاد پاکي، طواف و نماز را انجام داده و شب بعد خون ديده، با شرايط حيض[17]، اگر يقين کند که بعد از ديدن لک، خون در باطن فرج بوده و قطع نشده[18]، حيض بوده است و طواف و نمازش صحيح نيست[19] و اگر شک دارد يا يقين کند که خون قطع شده، حيض نبوده است و اعمالش صحيح است[20] و در صورت اول حج او صحيح است و بايد طواف و نماز را اعاده کند[21]و اگر در عمره بوده در صورت ضيق[22] وقت احتياطاً بعد از حج[23]، يک عمره مفرده نيز به جا آورد.[24]



          [1].آية الله فاضل: ولي چنانچه ضرورت عرفي اقتضا کند انجام طواف در خارج حد با رعايت الاقرب فالاقرب مانعي ندارد و صحيح است و صبر کردن و تأخير انداختن لازم نيست.

          آية الله نوري: به حاشيه شرط پنجم طواف مراجعه شود.

          [2].آية الله اردبيلي: گفته شد که رعايت اين فاصله لازم نيست مشروط بر اينکه متصل به جمعيت طواف کننده باشد.

          آية الله مکارم: سابقاً گفتيم رعايت اين مقدار لازم نيست.

          [3].آية الله خامنه اي: به حاشيه مسأله 592 مراجعه شود.

          [4]. نظريه آيات عظام در مسأله 592 گذشت.

          [5].آية الله خامنه اي: به حاشيه مسأله 582 مراجعه شود.

          آية الله زنجاني: به طوري که بدون اختيار، قدم برداشت بايد همان چند قدم را از سر بگيرد
          و نبايد طواف را قطع کرده از سر بگيرد، هر چند اگر طواف را از سر بگيرد طوافش صحيح
          است.

          [6].آية الله بهجت: اگر بتواند برگردد و از همانجا طوافش را ادامه دهد بايد اين کار را بکند وگرنه بدون نيت دور مي زند تا به محلّي که بدون اختيار برده شده برسد تا از همانجا به طواف ادامه دهد. (پرسش هاي جديد حج، س 79).

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: ولي چنان که سابقاً گفته شد، مجرّد بردن جمعيت موجب بطلان نمي شود مادامي که ساير شرايط موجود باشد.

          آية الله خامنه اي: اگر طواف را از سر بگيرد اشکال ندارد، ولي جواز از سر گرفتنِ شَوط محل اشکال است گرچه ضرري براي صحّت طواف ندارد. (استفتاء 62463، س 6 و 7)‘

          ’آية الله سبحاني: نحوه تصحيح طواف در مسائل 585، 590 و سؤال 659 و 660 آمده است، لکن در خصوص اين مسأله اگر در موقع ازدحام احياناً انسان را ناخواسته به جلو ببرند اين کار ضرري به طواف نمي زند مشروط بر اينکه نيت کند که خود را در ميان جمعيت قرار مي دهم که طواف کنم و آنچه که بر اثر فشار به جا مي آورم جزء طواف باشد و اگر بخواهد احتياط کند چون بازگشت به عقب مشکل است بقيه شوط را بدون نيت برود تا به محلي برسد که او را بدون اختيار برده اند و از همانجا به طواف خود ادامه دهد.

          آية الله سيستاني، آية الله فاضل: اگر نتواند برگردد و جبران کند مي تواند بدون قصد طواف تا حجرالاسود برود و آن دور را از سربگيرد.

          [7].آيات عظام تبريزي، سبحاني، مکارم:مانند مسأله سابق است.

          آية الله خامنه اي: به حاشيه مسأله 582 مراجعه شود.

          [8].آية الله فاضل: و اگر وقت خلوت پيدا نکند و اعاده نيز مستلزم عسر و حرج باشد به همين مقدار اکتفا کند، و طواف در اين فرض صحيح است.

          [9].آية الله سبحاني، آية الله مکارم: در مورد فشار جمعيت مثل مسأله سابق است، اما اگر پشت به خانه شود بايد آن مقدار را اعاده کند.

          [10]. آية الله زنجاني: در مورد فشار جمعيت مثل مسأله سابق است و اگر در مقدار خيلي کمي از طواف، پشت به خانه شود مانعي ندارد.

          آية الله نوري: بايد مقداري از طواف که پشت به خانه بوده اعاده شود.

          [11].آية الله خامنه اي:حاشيه مسأله 582 مراجعه شود.

          [12]. آيةالله سيستاني:همان گونه که گذشت مي تواند بدون قصد طواف تا حجرالاسود برود و آن شوط را اعاده کند و نمي تواند بدون قصد طواف برود تا جايي که طوافش نادرست بوده است و از آنجا اعاده نمايد.

          آية الله فاضل: همان گونه که گذشت مي تواند بدون قصد طواف تا حجرالأسود برود و آن شوط را اعاده کند.

          [13]. آية الله بهجت: همان حکم محمول غصبي در نماز را دارد.

          آية الله سبحاني: چنانچه ذمه خود را بدهکار اهل خمس نداند همراه داشتن و بردن مال غير مخمس تصرف در مال غير مخمس مي شود و طواف را دچار مشکل مي کند مگر اينکه ذمه خود را مشغول اهل خمس بداند.

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: در صورتي که طواف موجب حرکت اضافي نشود. (مجمع المسائل، ج 1، ص472، مسأله 21).

          آية الله نوري: طوافش اشکال پيدا مي کند.

          [14]. آية الله اردبيلي: اگر به خاطر جهل به مسأله بوده، چنانچه در طواف حج اين اتفاق افتاده باشد و پيش از پايان ماه ذيالحجه متوجه شود، بايد طواف را به همان ترتيب که در مسأله 590 گذشت اتمام کند و بنابر احتياط واجب سعي را نيز به جا آورد و حجّش صحيح است و چنانچه پس از پايان ماه ذيالحجه متوجه شود و يا در طواف عمره تمتّع اين اتفاق افتاده باشد، حجّش باطل است و بنابر احتياط واجب يک عمره مفرده به جا آورد و يک شتر نيز قرباني کند. و اگر به واسطه سهو و نسيان اين اتفاق افتاده باشد، چنانچه در طواف حج باشد و پيش از پايان ماه ذيالحجه متوجه شود، طواف را به همان ترتيب که در مسأله 590 گذشت اتمام مي کند و بنابر احتياط واجب سعي را نيز به جا مي آورد و چنانچه پس از پايان ماه ذيالحجه متوجه شود و يا در طواف عمره مفرده اين اتفاق افتاده باشد، فقط طواف را به همان ترتيب اتمام مي کند و چيزي بر او نيست و حجش صحيح است.

          آية الله بهجت: در صورت سهو و بطلان اصل طواف.‘

          ’آية الله صافي، آية الله گلپايگاني:اگر در عمره بوده حج او بدل به افراد شده، بايد عمره مفرده بهجاآورده و در سال بعد نيز حج تمتّع را انجام دهد و اگر در طواف حج باشد مسأله صوري دارد. (آداب و احکام حج، مسأله 558).

          آية الله مکارم: يعني از روي سهو.

          [15].آية الله خامنه اي: و نماز طواف.

          [16]. آية الله تبريزي، آية الله خويي: چون از روي جهل به حکم، طواف صحيح را ترککرده با فرض انقضاي وقت، حجش باطل است. (مناسک، مسأله 325).

          آية الله خامنه اي: حج او صحيح است و بايد طواف و نماز آن را اعاده کند.

          آية الله زنجاني: بايد آن چند شوط و نماز طواف را اعاده کند.

          آية الله سبحاني: اگر سهواً و يا از روي جهل به حکم شرعي برخي از دورها را از داخل حجر اسماعيل انجام دهد دو صورت دارد. الف) اگر در همان اثناي طواف متوجه شد بايد شوط و يا اشواطي را که به طور غير صحيح انجام داده تصحيح کند و يا اعاده نمايد تصحيح نسبت به اولين دوري که وارد حجر شده و اعاده نسبت به دورهاي بعدي و شيوه تصحيح در ذيل مسأله 585 بيان شد. ب) اگر پس از پايان يافتن عمل طواف متوجه شود در صورتي که ورود به حجر در شوط هفتم رخ داده باشد شيوه تدارک به همان نحو است که گفته شد و اگر شوط آخر درست انجام شد و شوط هاي قبلي اشتباه انجام شده در اين صورت نماز طواف را بخواند و با صدق به هم خوردن موالات عرفي طواف ديگري به نيت اعم از اتمام (تصحيح) و اعاده انجام دهد و نماز طواف را به جا آورد.

          آية الله سيستاني: اگر سهواً باشد و در سه شوط يا کمتر چنين شده باشد بايد همان سه شوط را انجام دهد و اگر بيشتر باشد احتياطاً طواف رانيز اعاده کند و در اين صورت اگر طواف حج باشد و در ماه ذي حجه متذکر شود، اعمال مترتبه را نيز احتياطاً اعاده کند و اگر بعد از ماه ذي حجه باشد يا مربوط به طواف عمره باشد، اعاده بقيه اعمال لازم نيست و اگر جهلاً و در طواف حج باشد و در ماه ذي حجه متوجّه شود بايد طواف و اعمال مترتبه را انجام دهد و اگر بعد از ماه ذي حجه متوجّه شود يا مربوط به طواف عمره باشد حجش باطل است و احتياطاً بايد يک شتر قرباني کند.

          آية الله فاضل: بنابر احتياط آن چند شوط را اعاده کند و نماز را نيز اعاده کند و پس از آن اصل طواف و نماز را اعاده کند.

          آية الله مکارم، احتياط آن است که تکميل کند و بعد اعاده نمايد.

          [17].آية الله زنجاني: اگر ثابت شود که بعد از قطع شدن لک در باطن، طواف و نماز را انجام داده، طواف و نمازش صحيح است، و اگر ثابت نشده باشد در دو صورت بايد طواف و نماز را اعاده کند، اول آنکه: اين لک، دو روز يا کمتر قبل از ايام عادت باشد که محکوم به حيض است، دوم آنکه: عادت عدديه وقتيه داشته و به جهت تکميل عدد مي بايست لک ديده شده و ما بعد آن را تا زماني که احتمال مي دهد در باطن خون باشد حيض قرار دهد مثلاً کسي که عادت او هفت روزه است چنانچه سه روز قبل از عادت، لک ببيند و احتمال بدهد که اين لک نصف روز ادامه داشته ـ ولو در باطن ـ و بعد پاک شود و در ايام عادت شش روز و نيم خون ببيند نصف روز اول نيز محکوم به حيض است، پس اگر در آن وقت طواف و نماز انجام دهد، محکوم به بطلان است و بايد اعاده شود و در غير اين دو صورت طواف و نماز خوانده شده، صحيح است.

          [18]. آية الله نوري: در اين صورت از تاريخ ديدن لک، حيض شروع شده....

          [19]. آية الله تبريزي، آية الله خويي: اگر لک داراي صفات حيض بوده، در اين صورت حکم کسي را دارد که قبل از طواف حايض شده و چنانچه به وظيفه خود عمل نکرد تا زمان تدارک گذشت، حجّش باطل است.

          آيات عظام سبحاني، صافي، گلپايگاني: و بايد اعاده نمايد و اگر در عمره بوده و وقت اعاده ندارد حج او مبدّل به افراد مي شود.

          [20]. آيات عظام سبحاني، صافي، گلپايگاني: در صورتي که به وظيفه مستحاضه عمل نموده باشد.

          آية الله نوري: ولي اگر حصول اين يقين بعد از انجام اعمال حج باشد حج او صحيح است و فقط طواف و نماز طواف را اعاده کند و اگر بعد انجام عمره و قبل از حجّ يقين حاصل شد، اگر وقت هست طواف و نماز طواف را انجام بدهد و بعد براي حج محرم شود و اگر وقت نيست و احتياطاً بعد از حج يک عمره مفرده به جا آورد.

          [21]. آية الله سبحاني: گذشت که اگر قبل از رفتن به عرفات پاک شد بايد طواف و نماز و سعي و تقصير را اعاده کند و اگر وقت تنگ باشد حج او به حج افراد تبديل مي شود و پس از حج يک عمره مفرده به جا آورد.

          آية الله فاضل: و سعي را نيز احتياطاً اعاده کند.

          [22]. آية الله فاضل: حجّ تمتّع مبدّل به افراد مي شود و اگر واجب بوده بايد بعد از آن عمره مفرده به جا آورد و اگر مستحب بوده بعد از آن عمره مفرده واجب نيست.

          [23].آية الله اردبيلي:علاوه بر اعاده طواف و نماز آن، يک عمره مفرده نيز به جا آورد.

          [24]. آية الله تبريزي، آية الله سيستاني: اگر در عمره تمتع بوده، بايد طواف عمره و نماز آن را قبل از طواف حج قضا نمايد.

          آية الله خامنه اي: اگر در حين احرام عمره تمتّع پاک بوده است نيازي به عمره مفرده نمي باشد و انجام طواف و نماز آن کافي است. (مناسک حج، م77)


        • استفتائات طواف
        • آداب و مستحبات طواف
      • فصل پنجم: نماز طواف
      • فصل ششم: سعي و بعض احکام آن
      • فصل هفتم: تقصير و بعض احکام آن
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /