پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
      • تقليد
      • استطاعت
      • نيابت
      • احرام
      • محرمات احرام
      • طواف
      • سعي
      • رمي
      • قربانی
      • حلق
      • بیتوته
      • نماز
      • متفرقه
        چاپ  ;  PDF

        فيش حج متوفي

        س1434 ـ اگر فيش حج متوفي به مبلغ زيادي در بازار خريداري مي شود و به کمتر از آن مبلغ، مي توان براي حج ميت نايب گرفت، آيا مي توان از آن فيش براي رفتن به حج استفاده کرد، در حالي که مازاد قيمت آن متعلق به ورثه است و در صورتي که ميّت وارث صغير داشته باشد، چطور؟

        --آية الله تبريزي: اگر به مبلغ کمتر مي توان نايب گرفت، بدون اذن همه ورثه نمي توان از فيش براي حج استفاده کرد مگر اين که ميت وصيت کرده باشد که در اين صورت مابهالتفاوت از ثلث حساب مي شود، والله العالم.

        --آية الله سبحاني: ظاهر اينکه فيش را در حال صحت خريده است نوعي وصيت به حج بلدي است بنابراين مابهالتفاوت حج بلدي و ميقاتي از ثلث حساب کنند و پرداخت نمايند و وجه فيش را به عنوان ترکه تقسيم کنند البته اگر وارث همگي بالغ باشند با رضايت آنان استفاده از فيش براي حج اشکالي ندارد.

        --آية الله سيستاني: فيش به ورثه منتقل مي شود و اگر حج بر ميت مستقر باشد يا وصيت کرده باشد بايد براي او نايب بگيرند و اگر بخواهند با آن فيش بروند بايد با رضايت ورثه باشد و اگر صغير در ميانِ آنها هست بايد سهمِ او را بپردازند.

        --آية الله صافي: نايب گرفتن براي متوفّي به کمتر از مبلغ ارزش و فروش فيش حجّ متوفّي مانعي ندارد و زايد بر مبلغ که صرف استيجار حج شده، متعلّق به ورثه است و از خود فيش هم جهت استيجار با توافق ورثه مي شود استفاده کرد.

        بلي چنانچه متوفي ورثه صغير داشته باشد، بايد حق او ملاحظه شود. والله العالم.

        --آية الله فاضل: چنانچه ميت وصيتي نسبت به حج بلدي نداشته باشد. مي توان از ميقات براي ميت در صورت استقرار حج براي او استنابه کرد و فيش را در اختيار ديگري قرار داده و مابه التفاوت، بين همه ورثه، طبق قانون شرع تقسيم گردد. و در اين فرض فرقي بين داشتن صغير يا نداشتن آن نيست.

        و در صورت نبودن وصيت و عدم استقرار حج با وجود صغير، بايد سهم صغير از مجموع فيش به هر صورت رعايت شود و تفصيل اين مسأله در استفتائات آمده است.

        --آية الله مکارم: در صورتي که ميت وصيتي نکرده باشد، اين کار جايز است، ولي به اجازه همه ورثه، و سهم صغير را بايد از آن بپردازند.

        --آية الله نوري: اگر حج بر متوفّي واجب بوده است و ورثه کبار نباشند، لازم است براي حجّ متوفّي نايب بگيرند و از آن فيش هم به نحوي که ذکر شده است، استفاده اشکال ندارد و اگر در بين ورثه صغير وجود دارد نيز با اجازه وصي و يا حاکم شرع اشکال ندارد.

        س1435 ـکساني که با فيش حج ميّت و به نيابت از وي به حج مي روند، اگر خود نيز تمام شرايط استطاعت را دارا باشند، به جز باز بودن راه، که آن هم با فيش حج ميّت حاصل شده است، در صورتي که بتوانند مثلاً در مدينه يا جده (قبل از ميقات) براي متوفّي نايب بگيرند و خودشان حج واجب خود را انجام دهند، تکليف چيست؟

        --آية الله تبريزي: اگر بتواند ورثه را راضي کند که با آن فيش براي خود حج بجاآورد و براي ميت نايب بگيرد، والله العالم.

        --آية الله سبحاني: بسيار ديده شده که افرادي به عنوان نيابت از پدر يا ديگران اجير شده و به حج آمده اند ودر مدينه ويا ميقات ملتفت شده اند که خود مستطيع هستند، اگر بقيه ورّاث يا اجير کننده موافقت کنند بايد اين افراد براي خود حج انجام دهند وبراي پدر ويا منوب عنه نائب بگيرند وهمچنين است اگر تبرعاً با فيش پدر يا منوب عنه به حج آمده و متوجه استطاعت خود شده است در اين صورت بايد تفاضل فيش را نسبت به حج ميقاتي به ورثه بپردازد ولي اگر قيمت نيابت بيشتر از فيش بود بايد خود بپردازد مگر اينکه ورثه ببخشند.

        --آية الله سيستاني: اگر اجير باشد و نيابت مشروط به آن سال باشد. بايد حج نيابي را مقدّم بدارد و اگر مشروط نباشد يا اجير نباشد، بايد حج خود را مقدّم بدارد و مي تواند براي ميّت نايب بگيرد مگر اين که مطمئن باشد در آينده مي تواند حج خود را انجام دهد که در اين صورت مي تواند حجّ نيابي را انجام دهد.

        --آية الله صافي: در فرض مرقوم، استيجار شخص مذکور صحيح نيست، بلي اگر براي انجام حج، اعمّ از مباشرت و تسبيب اجير شده باشد و حج مورد اجاره ميقاتي باشد بايد خودش حجةالاسلام خود را بجا آورد و براي ميّت حج ميقاتي استيجار کند. والله العالم.

        --آية الله فاضل: در فرض سؤال، وظيفه انجام حج نيابي است. گرچه اگر براي خود حج انجام دهند صحيح است. هر چند معصيت کرده اند. و نايب گرفتن براي متوفّي در صورتي صحيح و مجزي است که مجاز در استنابه باشند. و الاّ مجزي نيست.

        --آية الله مکارم: مانند مسأله سابق است.

        --آية الله نوري: اين قبيل افراد نمي توانند نايب باشند و حجّ نيابي انجام بدهند، اين شخص هم لازم است حجّ خود را انجام بدهد و گرفتن نايب بايد با نظر ورثه و يا وصي و يا حاکم شرع، که هر يک در مورد خود اختيار دارند، باشد.

        س1436 ـدر فرض سؤال قبل، اگر ميّت يکي از ورثه را (مثلاً پسر بزرگ خود را) براي انجام حج مشخص کرده باشد، يا تمام ورثه اتفاق کنند که يکي از آنها از طرف ميّت به حج برود، تکليف او چيست؟

        --آية الله تبريزي: به همان نحو که در مسأله سابقه گذشت عمل شود والله العالم.

        --آية الله سبحاني: به جواب سؤال قبلي مراجعه شود.

        --آيةالله سيستاني: درصورتيکهوصيّتبهيکي ازآنها کردهباشد، بايد به جاي او حج انجام دهد وخودشمستطيع نيست. ولياگر توافق آنها بر يکي از آنها باشد مصداق مسأله فوق است.

        --آية الله صافي:کسي که از براي ميّت و يا ورثه جهت انجام حج ميّت معين شده چنانچه خود استطاعت مالي داشته باشد نمي تواند نيابت کند. والله العالم.

        --آية الله فاضل: حکم آن از جواب قبل معلوم شد.

        --آية الله مکارم: هرگاه ميت وصيّت کرده، بايد به وصيّت او عمل شود و اگر ورثه توافق کنند جايز است او به حج برود.

        --آية الله نوري: اگر خود آن فرزند مستطيع باشد، نمي تواند نيابت را قبول کند.

        خمس پول حج

        س1437 ـ هم اکنون کساني که قصد تشرف به حج يا عمره را دارند، بايد براي حفظ نوبت، مبلغ مقرري را به بانک بسپارند که اين مبلغ مطابق قرارداد مضاربه است و سودي نيز به آن تعلق مي گيرد و زماني که پس از حدود سه سال، نوبت تشرف آنها فرا مي رسد، اصل پول و سود آن را دريافت مي کنند و به سازمان حج و زيارت مي سپارند و به عمره يا حج مشرف مي شوند. حال با توجه به اينکه سپردن پول به بانک، مقدمه رفتن به حج يا عمره است و چنانچه کسي اين پول را به بانک نسپارد نوبتي را براي رفتن به عمره يا حج نخواهد داشت و اکنون طريق رفتن به حج نيز همين است، آيا به اصل پول و سود آن خمس تعلق مي گيرد يا نه؟

        --آيةالله تبريزي:در فرض سؤال چنانچه بر اصل پول سال بگذرد، يعني از وقت به دست آوردن پولي که به بانک سپرده اند، سال گذشته بايد خمس آن را بپردازد و نسبت به مقداري که زيادتر از اصل پول به آنها، مي دهند اگر در همان سال به حج يا عمره بروند چيزي بر آنها نيست. والله العالم.

        --آيةالله خامنه اي:در فرض مرقوم، اگر در همان سال خمسي سپرده گذاري به حج مي رود خمس ندارد، ولي اگر نوبت حج از پس از آن سال خمسي است، مبلغ سپرده اگر از درآمد کسب غير مخمّس بوده، خمس دارد و سود حاصله اگر پيش از سال عزيمت به سفر حج قابل وصول نبوده جزو درآمد سال وصول محسوب است که اگر در همان سال به حساب هزينه سفر حج محسوب شود خمس ندارد.

        --آية الله سبحاني:هرگاه سپرده ها از درآمد همان سال باشد که نام نويسي کرده خمس ندارد هرچند سفر او به خاطر نرسيدن نوبت به تأخير بيفتد ولي اگر درآمد سال هاي قبل باشد که خمس آن را نپرداخته است بايد خمس آن را بپردازد و اما نسبت به سود اگر اين سود به وسيله يکي از عقود شرعي به صاحب سپرده تعلق گيرد سود مذکور از درآمدهاي سال وصول سود محسوب مي شود و اگر همان سال وصول صرف مؤونه شد خمس ندارد و در غير اين صورت بايد خمس آن را بپردازد و اما اگر کسي سال خمسي ندارد چنانچه به حج يا عمره مشرف مي شود خمس به همه اموال او تعلق مي گيرد و لااقل بايد خمس تمام هزينه هاي حج و يا عمره را بپردازد و يا از حاکم شرع اجازه گرفته و مبالغ مذکور را به ذمه بگيرد.

        --آية الله سيستاني:به اصل پول خمس تعلق مي گيرد و نيز به سود آن، اگر از طريق معامله شرعيه ملک صاحب پول شده است، بلي اگر حج بر او مستقر شده و راه ديگري براي رفتن به حج در سال ثبت نام نداشته باشد، خمس به آن تعلق نمي گيرد.

        --آية الله شبيري زنجاني:در حج واجب و يا عمره، اگر به وسيله اي واجب کرده خمس پول مورد سؤال واجب نيست و در حج و عمره مستحب واجب است.

        --آيةالله صافي گلپايگاني:در فرض سؤال، اصل پول خمس دارد ولي سود آن، اگر با آن پول معاملات شرعي با رعايت شرايطش انجام شود و پرداخت سود، طبق قرارداد بايد در موقع تحويل اصل پول پرداخت شود، سود مذکور از منافع سال وصول است که اگر دره مان سال صرف مؤونه شود خمس ندارد و اگر باقي بماند آن هم خمس دارد. والله العالم.

        --آية الله فاضل: افرادي که براي تشرف به حج يا عمره ثبت نام مي کنند و در همان سال توفيق تشرف پيدا نمي کنند، بايد خمس اصل پول و سود متعلقه مربوط به سنوات سابق را بپردازند، مگر براي افرادي که حج بر آنها مستقر شده و تمکّن از خريد فيش را ندارند.

        --آيةالله مکارم شيرازي:هرگاه اين پول از درآمد همان سالي باشد که نام نويسي کرده است، نه به خودِ آن خمس تعلق مي گيرد و نه به سود آن.

        --آيةالله نوري همداني:اگر همان سالي که مستطيع شده است، آن پول را براي انجام حج در نوبت خود به حساب ريخته است آن پول جزو مؤونه و مخارج آن سال محسوب مي شود و خمس ندارد، ولي اگر در سال قبل يا سال هاي قبل مستطيع بوده و تأخير ا نداخته و به حساب نريخته است، بايد خمس آن را بدهد. و در عمره نيز اگر به طور متعارف يک مرتبه يا در چند سال يک مرتبه باشد، پولي که به حساب ريخته است خمس ندارد اما سودي که مي گيرد، از ارباح آن سالي است که آن را تحويل مي گيرد و اگر تا آخر سال خمسي خود آن را در مخارج لازم زندگي خود خرج کرد، خمس ندارد و اگر بماند و سال بر آن بگذرد خمس دارد.

        س1438 ـ کسي که براي عمره مفرده ثبت نام کرده، در حالي که بردن او به عمره قطعي بوده و براي رفتن نيز به ناچار مي بايست پولي به حساب بريزد ولي در سال بعد نوبت او شد، و به عمره مشرف خواهد شد، آيا سرِ سالِ خمس، به اين پول که به حساب سازمان حجّ و زيارت واريز شده، خمس تعلّق مي گيرد يا نه؟

        --آية الله بهجت: در فرض سؤال خمس واجب نيست.

        --آية الله تبريزي: بايد آن را تخميس نمايد، والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: در فرض مزبور خمس ندارد.

        --آية الله سبحاني: به سؤال قبل مراجعه شود.

        --آيةالله سيستاني: خمس دارد.

        --آية الله صافي: پول مذکور خمس ندارد، والله العالم.

        --آية الله فاضل: در فرض مذکور خمس پول را بايد بدهد مگر اينکه ديگر نتواند پول را از سازمان حجّ پس بگيرد که در اين صورت خمس ندارد.

        --آيةالله مکارم: خمس ندارد.

        --آية الله نوري: خمس به آن تعلّق نمي گيرد.

        مصدود

        س1439 ـ شخصي در ميقات براي عمره تمتع محرم شده است و پس از احرام و قبل از ساير اعمال دستگير و زنداني شده و پس از گذشت ايام تشريق او را آزاد کرده اند، ولي در زمان صدّ، به وظيفه مصدود عمل نکرده، حال يا جاهل به مسأله بوده يا نمي توانسته عمل کند، ولي اکنون مي تواند عمره مفرده انجام دهد، وظيفه او براي خروج از احرام چيست و در صورتي که نتواند عمره مفرده انجام دهد، تکليفش چيست؟

        --آية الله تبريزي: چنانچه متمکن است، بنابر احتياط بين وظيفه مصدود و اتيان به عمره مفرده جمع نمايد، والله العالم.

        --آية الله سبحاني: چون حکم مصدود را دارد بايد براي خروج از احرام قرباني و تقصير کند و احتياطاً پس از رفع منع، اعمال عمره مفرده را انجام دهد و اگر نمي تواند، نائب بگيرد.

        --آية الله سيستاني: به احتياط واجب از احرام خارج نمي شود مگر اين که هدي تهيه و ذبح يا نحر کند و به احتياط واجب حلق يا تقصير نيز لازم است و اگر متمکن از هدي نباشد ده روز روزه بگيرد.

        --آية الله صافي: شخص مذکور اگر قدرت بر اعمال عمره مفرده دارد بايد با اعمال عمره مفرده از احرام خارج شود و اگر از انجام عمره مفرده نيز ممنوع است به وظيفه مصدود عمل کند؛ والله العالم.

        --آية الله فاضل: چنانچه مي تواند عمره مفرده انجام دهد بايد با انجام عمره مفرده از احرام خارج شود و احتياط آن است که قصد عدول به عمره مفرده کند. و چنانچه نتواند عمره مفرده انجام دهد. اگر علت آن مريضي باشد بايد او را طواف و سعي دهند. و اگر ممکن نشد بايد براي طواف و سعي نايب بگيرد و از احرام خارج شود و اگر علت آن اين باشد که او را از مکه اخراج کرده اند و نمي تواند برگردد حکم مصدود را دارد.

        --آية الله مکارم: بايد عمره مفرده انجام دهد و از احرام خارج شود و اگر نمي تواند کسي را نايب بگيرد.

        --آية الله نوري: اگر نتواند عمره مفرده انجام دهد لازم است به وظيفه مصدود عمل نمايد.

        س1440 ـ شخصي اعمال عمره تمتّع را به پايان برده و اکنون نمي تواند حج تمتع بجا آورد، مثلا براي خدمت به حجاج از سوي سازمان حج و زيارت به حج آمده و اکنون سازمان مذکور او را مأمور کرده که در ايام تشريق در مکه بماند، وظيفه اش چيست؟

        --آية الله تبريزي: چنانچه کسي مضطر به ترک حج تمتع بشود احتياط آن است که عمره تمتع را عمره مفرده قرار داده و براي آن طواف نساء بجا آورد ولي مجرد منع ديگران محقق اضطرار نيست، والله العالم.

        --آيةالله سبحاني: چنين فردي با انجام طواف نساء و نماز آن، آن را به عمره مفرده تبديل مي کند و اگر استطاعت او باقي است و يا حج در سال هاي قبل بر ذمه او آمده باشد بايد سال بعد حج را انجام دهد. ولي توجه به اين نکته ضروري است که نمي تواند بدون عذر از عمره تمتع حتي استحبابي منصرف شود.

        --آية الله سيستاني: به احتياط واجب آن را عمره مفرده قرار دهد و طواف نساء به جاي آورد.

        --آية الله صافي:در فرض سؤال، در حج تمتع واجب (حجة الاسلام، حج واجب به نذر و غيره) ترک حج تمتع جايز نيست، و در حج تمتع مستحبي نيز با عدم ضرورت عرفي يا شرعي احتياط واجب انجام حج تمتّع است. والله العالم.

        --آية الله فاضل: فعلاً مُحِل است و تکليفي ندارد و به مأموريت خود ادامه دهد.

        --آية الله مکارم: اگر توانايي بر حج ندارد وظيفه اي ندارد.

        --آية الله نوري: اگر حجّ بر آن شخص واجب بوده است و به قصد اداي حج واجب عمره تمتّع را انجام داده و اکنون قدرت اداي حج را ندارد اين عمره تمتّع از عمره تمتّعي که جزء حج است کفايت نمي کند و لازم است بعداً عمره تمتع و حج تمتّع را باهم در يک سال انجام بدهد و اگر از باب استحباب مي خواسته است حج تمتّع انجام بدهد و مضطر به ترک حج شده است اشکال ندارد.

        حج کودک

        س1441 ـ کودک مميزي را ولي او به سعي مي برد؛ مثلاً در کالسکه سوار است و خواب است، آيا لازم است در ابتداي سعي او را براي نيّت بيدار کند، و چنانچه در آغاز بيدار باشد و در بين راه خواب برود چه حکمي دارد؟

        --آية اللهبهجت: سعي از عبادات است و سعي در حال خواب صحيح نيست بايداورابيدار کند.

        --آيةالله تبريزي: بنابر احتياط واجب اين است که خواب نرود و آن مقدار را که خواب رفته، به نيت «اتمام ما نقص من سعيه» اعاده کند و اگر قبل از نيت سعي، خواب رفته ـ بدون اشکالـ سعي او باطل است، والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: بايد براي نيّت سعي، حدوثاً و بقاءاً بيدار باشد، بنابر اين در اثناء هم نبايد خواب باشد.

        --آية الله سبحاني: طفل مميز بايد در تمام اشواط طواف و سعي بيدار باشد و شرايط طواف و سعي را تا جايي که خارج از طاقت او نباشد بايد مانند افراد بزرگسال رعايت کند و اگر رعايت نکرد بر اساس مسائل گذشته در طواف و سعي اصلاح نمايد ولي در بچه غير مميز چنانچه ابتداءا بيدار باشد ولي در اثناء هر کدام از طواف و سعي بخوابد اشکال ندارد اما در طواف جوري او را در بغل بگيرد يا اگر توانايي و امکان راه رفتن دارد راه ببرند که سمت چپ او به سمت کعبه باشد و در سعي نيز رو به صفا و مروه باشد.

        --آيةالله سيستاني: سعي در حال خواب مُجزي نيست و بايد او را وقتي به سعي ببرد که بيدار بماند و تا ممکن است او را به راه رفتن وادارد و سعي با کالسکه فقط در حال عدم تمکن از راه رفتن مجزي است.

        --آية الله صافي: سعي در حال خواب صحيح نيست، والله العالم.

        --آيةالله فاضل: چون سعي از عبادات است و صحت آن منوط به نيت و قصد قربت مستمر است لذا درفرض مذکور اگر قبل از شوط چهارم بهخواب رفته است بهاحتياط واجب سعي را از اول اعاده کند و اگر بعد از شوط چهارم خواب رفته است پس از بيدار شدن و توجه و التفات بايد از جايي که به خواب رفته سعي را ادامه دهد.

        --آيةالله مکارم: در صورتي که در ابتداي سعي نيّت کرده باشد، اشکالي ندارد.

        --آيةالله نوري: 1. لازم است که او را براي انجام نيت بيدار کند؛ 2. و آن مقداري را که در حال خواب پيش رفته است پس از بيدار شدن اعاده کند.

        س1442 ـ شخصي که کودک را در بغل گرفته و طواف مي دهد، آيا بايد شانه چپ کودک نيز به طرف کعبه باشد؟

        --آية الله تبريزي: لزومي ندارد، والله العالم.

        --آية الله سبحاني: به سؤال 1441 رجوع شود.

        --آية الله سيستاني: بايد تا حدّ امکان سعي کند طوري او را طواف دهد که عرفاً طرف چپ او به طرف کعبه باشد.

        --آية الله صافي: بنابر احتياط شانه چپ کودک نيز به طرف بيت باشد، والله العالم.

        --آية الله فاضل: بلي بايد تمام شرايط در کودک نيز رعايت شود.

        --آيةالله مکارم: لازم نيست.

        --آيةالله نوري: بلي لازم است.

        س1443 ـ کودکي را که محرم کرده اند و طواف مي دهند، آيا طهارت بدن و لباس کودک در حال طواف لازم است، و چنانچه قبل از طواف او را تطهير کنند براي يک طواف کافي است و وارسي بين طواف لازم نيست؟

        --آية الله تبريزي: آن مقدار که بتوانند بنابر احتياط رعايت طهارت او را بکنند ولي وارسي لازم نيست، والله العالم.

        --آية الله سبحاني: آن مقدار که بتوانند بنابر احتياط طهارت بچه را رعايت بکنند ولي وارسي لازم نيست.

        --آية الله سيستاني: رعايت طهارت بدن و لباسِ او لازم نيست.

        --آية الله صافي: بايد شرايط طواف و نماز در طفل نيز مراعات شود و در صورت غير مميّز بودن طفل، در صورت امکان او را وضو دهند لباس و بدن او را تطهير کنند و در صورت شک در عارض شدن حدث و خبث وارسي لازم نيست و حکم طهارت باقي است، والله العالم.

        --آية الله فاضل: بلي لازم است و وارسي در بين طواف لازم نيست. ولي اگر متوجه شدند که لباس و بدن او نجس شده، احتياط اين است که آنها را تطهير کنند.

        --آية الله مکارم: چنانچه قبل از طواف او را تطهير کرده باشد کافي است.

        --آية الله نوري: بلي لازم است و براي يک طواف کافي است، و وارسي لازم نيست.

        ديوانه و حج مستقر

        س1444 ـ شخصي پس از استقرار وجوب حج ديوانه شده، وظيفه ولي، نسبت به حج او چيست؟

        --آية الله تبريزي: تا زنده است ولي وظيفه اي ندارد و پس از مردن وي از ترکه اش براي وي حج مي گيرد، والله العالم.

        --آيةالله خامنه اي: ولي مجنون نسبت به حج او تکليفي ندارد، اگر تا آخر عمر عاقل شد خودش حج بجا مي آورد و گرنه پس از مرگ از ترکه او نايب مي گيرند.

        --آية الله سبحاني: هرگاه يأس از بهبودي او دارند ولي او مي تواند از اموالش براي او حج نيابي بگيرد يا اين کار را به اميد برطرف شدن عذر تا هنگام مرگ تأخير بيندازد وسپس از ترکه او استنابه کند.

        --آيةالله سيستاني: بايد پس از مرگ براي او نايب بگيرد.

        --آيةالله صافي: در فرض سؤال، چنانچه افاقه حاصل شود، بايد حج را بجا آورد و در صورت عدم افاقه تا حين موت، بايد پس از موت برايش حجّ استيجار شود، والله العالم.

        --آية الله فاضل: چنانچه اميد افاقه هست صبر کنند والاّ بنابر احتياط واجب، ولي شرعي او از مال او يک حج نيابي انجام دهد.

        --آيةالله مکارم: ولي او وظيفه اي ندارد، مخصوصاً اگر اميد زوال جنون باشد ولي بعد از مردن او بايد از مال او حج را نيابتاً بجا آورند.

        --آية الله نوري: اگر مال دارد لازم است ولي اقدام به حجّ نيابي بکند.

        روزه مستحب در مدينه

        س1445 ـ آيا استحباب سه روز روزه مستحبي در مدينه منوره براي برآمدن حاجت، اختصاص به مسافر دارد يا براي اهالي مدينه و کسي که قصد عشره دارد نيز مستحب است؟

        --آية الله تبريزي: حکم مزبور اختصاص به مسافر دارد و شامل اهل مدينه نمي شود و در مسافر بين اين که نمازش قصر باشد يا به جهت قصد اقامت ده روز نمازش تمام باشد، فرقي نيست، والله العالم.

        --آية الله سبحاني: مخصوص مسافر است و فرقي بين کسي که قصد عشره کرده و يا نکرده در اين مسأله نيست.

        --آية الله سيستاني: براي همه مستحب است.

        --آية الله صافي: بعيد نيست اختصاص به مسافر نداشته باشد، والله العالم.

        --آية الله فاضل: استحباب آن به قصد ورود براي غير مسافر ثابت نيست، بلي رجاءاً مانعيندارد.

        --آية الله مکارم: اين حکم مخصوص مسافر است ولي ديگران بر اساس قانون اوّلي هر روزي بخواهند مي توانند به قصد حاجت روزه بگيرند.

        اعتکاف در مسجد الحرام

        س1446 ـ بسياري از زائران خانه خدا خواهان اعتکاف در مسجدالحرام هستند باتوجه به فرصت معنوي و تأثير فراوان روحي و رواني آن و لزوم روزه جهت اعتکاف، آيا مي توانند پس از حضور در مکه مکرمه با نذر، به اعتکاف بپردازند؟

        --آيةالله بهجت: مانعي ندارد.

        --آية الله تبريزي: چنانچه نذر روزه در مکه نمايد تا روزه در سفر صحيح باشد مي تواند معتکف شود. والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: مي توانند براي روزه نذر کنند و در اين صورت اعتکاف مانعي ندارد.

        --آية الله سبحاني: مي تواند قبل از سفر و يا حضور در مکه نذر کنند که در سفر سه روز روزه بگيرند و با اين نذر اعتکاف کنند.

        --آية الله سيستاني: اگر نذر کنند که در سفر روزه بگيرند اشکال ندارد.

        --آية الله شبيري: بلي مي توانند بعد از سفر نذر کنند که در همان سفر روزه بگيرند و معتکف شوند.

        --آية الله صافي: صحت نذر روزه بعد از ورود به مکه مکرّمه مورد اشکال است.

        --آية الله فاضل: ظاهر آن است که صحّت روزه در سفر با نذر در وطن محقّق مي شود.

        --آية الله مکارم: بدون نيت اقامه ده روز روزه گرفتن و اعتکاف کردن، اشکال دارد.

        --آية الله نوري: پس از سلام، نمي توانند مگر اينکه در وطن نذر روزه کرده باشند.

        س1447 ـ شخصي قصد اعتکاف در مسجد الحرام را دارد، آيا مي تواند قبل از اذان صبح در تنعيم محرم شود و بقيه اعمال را در حال اعتکاف انجام دهد، با توجه به اينکه محل سعي جزو مسجد نيست؟

        --آية الله تبريزي: مانعي ندارد و مي تواند همه اعمال را در حال اعتکاف انجام دهد. والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: مي تواند محرم شود و خروج از مسجد براي انجام سعي مانع ندارد.

        --آية الله سبحاني: بله، اين شخص بايد به نحوي خود را به مسجد الحرام برساند که هنگام اذان صبح جهت شروع اعتکاف و روزه داخل مسجد باشد و اعمال عمره را در حين اعتکاف انجام دهد. اشکالي ندارد و خارج شدن از مسجد به اندازه انجام سعي بين صفا و مروه به اعتکاف ضرر نمي زند ليکن شتاب کند که سعي را زودتر به پايان ببرد و به مسجد برگردد.

        --آية الله سيستاني: مي تواند ولي لازم است اعمال را تا زماني تأخير بياندازد که سعي او پس از پايان اعتکاف باشد، ولي چنانچه صبر کردن تا آن موقع سخت باشد مي تواند از عنوان حاجت ضروري استفاده نمايد و از مسجد جهت انجام سعي خارج شود.

        --آية الله صافي: صحت احرام قبل از شروع به اعتکاف، بعيد نيست. والله العالم

        --آية الله فاضل: مانعي ندارد لکن سعي نمايد تا عمل سعي را زودتر به پايان رساند.

        --آية الله مکارم: اين مقدار اشکال ندارد.

        --آية الله نوري: بسمه تعالي، پس از سلام، لازم است قبل از اذان صبح در مسجدالحرام باشد.

        آوردن قرآن از مسجدالحرام

        س1448 ـ قرآن هايي در مسجدالحرام به زائران اهدا مي شود که چند دسته است:

        دسته اول: قرآن هاي مستعمل مسجدالحرام، ممهور به مُهر «وقف لله تعالي بالمسجدالحرام».

        دسته دوم: قرآن هاي چاپ عربستان، وقف و هديه زائران جهت قرائت در مسجدالحرام، که متصدّيان اين قرآن ها و قرآن هاي دسته سوّم که چاپ ساير کشورها است و توسط زائران به مسجدالحرام هديه مي شود را به خاطر يک شکل بودن قرآن هاي مسجدالحرام از قفسه ها خارج کرده و به زائران ديگر که متقاضيقرآن هستند تحويل مي دهند. و دسته چهارم قرآن هايي است که هديه دولت عربستان و رياست شؤون حرمين شريفين است و هيچ گونه مُهري ندارد. حال: آيا دريافت اين قرآن ها جايز است؟ و برفرض جواز مالک مي شوند يا نه؟ و درصورت عدم مالکيت، آيا جهت استفاده عمومي در غير مساجد يا در مساجد ديگر مي توان آنها را آورد؟

        --آية الله بهجت: دسته اول و دوم جايز نيست و دسته سوم ممکن است تملّک، ولياحتياط در ترک است و دسته چهارم تملُّک آن مانعي ندارد و دسته اوّل و دوّم را اگر نمي گذارند در آنجا باشد مي تواند به اقرب آن مساجد بگذارد.

        --آية الله تبريزي: قرآن هايي که محرز است زوّار هديه و وقف کرده اند را نمي توان گرفت و تصرف کرد و گرفتن قرآن هاي ديگر جايز است و مي توانند تملّککنند و يا در مساجد و غيره براي عموم قرار دهند، والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: قرآن هايي که وقف مسجدالحرام شده است، دريافت و تملّک آن جايز و صحيح نيست و در صورتي که عودت و استفاده از آن در مسجدالحرام امکان ندارد، آنها را به مساجد ديگر برده و در آنجا استفاده نمايند.

        --آية الله سبحاني: دسته اول و دوم جايز نيست و سومي هم خالي از اشکال نيست فقط دسته چهارم را مي توان گرفت و تملککرد. والله العالم

        --آية الله صافي: در فرض سؤال، قرآن هايي که توسط حجّاج و زائرين وقف نشده؛ اعم از آنکه اثري از وقف بودن در آنها نباشد يا از طرف حکومت سعودي اثر وقف در آنها ديده شود اگر مسؤولين ذيربط از آنها به کسي اهدا نمايند، گرفتن آن اشکال ندارد و گيرنده مالک مي شود. قرآن هايي که توسط حجّاج وقف بشود، گرفتن آنها جايز نيست، والله العالم.

        --آية الله فاضل: استفاده از قرآن هاي دسته اول و دوم در غير مسجدالحرام اشکال دارد، اما دسته سوم و چهارم اشکالي ندارد و تحقّق ملکيت نسبت به دسته چهارم مسلّم است.

        --آية الله مکارم: قرآن هايي که از طرف مسؤولين آن منطقه به زوار داده مي شود اشکاليندارد و ملک آنها مي شود.

        --آية الله نوري: در غير مورد اخير، گرفتن آنها اشکال دارد و همچنين نمي توان آنها را به مساجد يا جاهاي ديگر برد.

        آوردن خاک و ريگ از مشاعر

        س1449 ـ آوردن خاک، ريگ و سنگ از عرفات، مشعرالحرام، منا، صفا، مروه يا منطقه حرم چه حکمي دارد؟ و چنانچه عمداً يا جهلاً آورده باشد، برگرداندن آن واجب است يا نه؟

        --آية الله تبريزي: برداشتن خاک و ريگ و سنگ از آنچه نام برده شده مانعي ندارد بلي اگر در مسجد الحرام و مسجد خيف و يا ساير مساجد فرض شود، جايز نيست و برگرداندن آن لازم است، والله العالم.

        --آيةالله سبحاني:اگر کسي از منطقه حرم (مکه، مخصوصا صفا و مروه) مشعر و مني سنگ يا خاکي برداشته و به وطن خود برده است بايد آن را به حرم برگرداند. (مناسک، م 584)

        --آية الله سيستاني: اشکالنداردوبرگرداندنواجب نيست.

        --آية الله صافي: بنابر احتياط از آوردن خاک و ريگ حرم خودداري شود واگر آورده، در صورت تمکن به حرم برگرداند، والله العالم.

        --آية الله فاضل: از صفا و مروه جايز نيست. و از غير آندو مانعي ندارد. و در هر صورت برگرداندن لازم نيست. ولي به طور کلي لازم است مؤمنين از اين قبيل اعمال پرهيز کنند.

        --آية الله مکارم: اين کار شرعاً اشکال دارد و احتياط آن است که آن را برگرداند.

        --آية الله نوري: از عرفات و مشعر الحرام اشکال ندارد ولي از صفا و مروه اشکال دارد و بايد برگرداند.

        نذورات

        س1450 ـ برخي از زائران حرمين شريفين اظهار مي دارند که فلان مبلغ را به ما داده اند تا در حرم مطهّر نبوي يا قبور مطهّر بقيع بريزيم با توجّه به اينکه ريختن آنها در آن محل ها غير ممکن است يا صرف حرم يا مصرف مقرّر خود نخواهد شد و حاضر نيستند اين وجوه را با خود برگردانند، آيا مي توان آنها را در راه خير؛ مثل کمک به فقراي شيعه صرف کرد؟

        --آية الله بهجت: مي توان خرج زوّار آنجا از شيعيان کرد و اگر نشد به فقراي شيعه مي توان داد.

        --آية الله خامنه اي: اگر علم به رضايت صاحبان وجوه باشد يا از قبل کسب اجازه شده باشد، صرف آن در مورد فقراي شيعه اشکال ندارد.

        --آية الله سبحاني: در مورد زائران فقير مصرف شود و اگر در ميان زائران فقير نباشد در مورد فقراي شيعه مصرف شود. والله العالم

        --آية الله سيستاني: بايد به صاحبانش برگردانند.

        --آية الله فاضل: بايد پول هاي مذکور را از طرف صاحبان آن به فقراي شيعه صدقه بدهند.

        --آية الله مکارم: مجاز هستند که صرف فقراي شيعه در آنجا کنند

        --آية الله نوري: در صورتي که صاحبان پول راضي باشند اشکال ندارد.


    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /