پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
      • تقليد
      • استطاعت
      • نيابت
      • احرام
      • محرمات احرام
      • طواف
      • سعي
        چاپ  ;  PDF

        سعي در مسعاي جديد

        س1417 ـنظر به اينکه عرض مسعي را از سمت شرق (بيرون مسجد الحرام) موازيسالن موجود توسعه داده اند و تقريباً عرض راهروي بين صفا و مروه دو برابر شده، لذا خواهشمند است بفرماييد سعي در قسمت افزوده شده جديد چه حکمي دارد؟

        شايان ذکر است که طبق نظر کارشناسان و کساني که از سال ها پيش سابقه تشرف دارند، کوه صفا و مروه تا اين قسمت نيز امتداد داشته و هم اکنون نيز ريشه کوه وجود دارد.

        --آية الله بهجت: اگر ثابت شود که عرض مسعاي جديد در بين کوه صفا و مروه در سابق بوده که مانعي ندارد ولي اگر در خارج از حدّبين الجبلين باشد، بايد اقرب به مسعايواقعي رعايت شود.

        --آية الله سبحاني: سعي در قسمت توسعه يافته مسعي مجزي است. والله العالم

        --آية الله خامنه اي: سعي در مقدار توسعه يافته مجزي است.

        --آية الله شاهرودي:اطمينان حاصل از قول اهل خبره کافي است.

        --آية الله مکارم: با توجه به شهادتي که به وجود ريشه هاي کوه داده شده،
        و با توجه به شهادت شهودي که مي گويند قبلاً برجستگي کوه را در آن سمت ديده اند و بعداً در ساختمان هاي جديد تخريب شده، مشکلي براي سعي حجّاج به وجود نمي آورد به خصوص اينکه حجّاج مي توانند از سمت مسجد الحرام که براي سعي مي آيند نيت کنند از کنار کوه صفا بگذرند و وارد مسعاي جديد شوند و در موقع رسيدن به مروه نيز از کنار مروه بگذرند و به اين ترتيب مصداق {أَنْ يَطَّوَّفَ بِهِما} خواهد بود.

        --آية الله نوري همداني: در فرض سؤال، که در گذشته اين قسمت که الان به مسعي اضافه مي شود، جزء صفا و مروه بوده، سعي در قسمت جديد، اشکال ندارد.

        خروج از مکه

        خروج از مکه پس از عمره تمتّع

        س1418 ـشخصي از ميقات براي انجام عمره تمتع محرم شده و اعمال عمره را نيز به پايان برده و عمداً يا اضطراراً بين الإحرامين از مکه خارج شده است، بدون آن که به احرام حج محرم شود، و مثلا به مدينه آمده و بار ديگر به قصد مکه از ميقات مي گذرد، وظيفه او نسبت به احرام در ميقات يا گذشتن از ميقات بدون احرام چيست؟

        --آية الله تبريزي: اگر در همان ماه هلالي که براي عمره تمتع احرام بسته برگردد نياز به احرام جديد نيست و اگر در ماه ديگر برگردد، بايد بار ديگر محرم به عمره تمتع بشود، واللهالعالم.

        --آية الله سبحاني: هرگاه پيش از گذشتن يک ماه قمري از ميقات بگذرد مي تواند بدون احرام وارد مکه شود و در غير اين صورت بايد محرم به عمره تمتع شود و ميزان در عمره تمتع ماه قمري است.

        --آية الله سيستاني: اگر در همان ماه برگردد احرام لازم نيست و اگر در ماهِ بعد باشد، پس اگر دوباره نخواهد خارج شود تا زمان حج بايد به قصد عمره تمتع محرم شود و اگر دوباره قصد خروج و بازگشت در ماه بعد دارد بايد به قصد عمره مفرده محرم شود.

        --آية الله صافي: در فرض سؤال، اگر در همان ماهي که محرم به عمره تمتع شده و عمره را انجام داده، از مکه بيرون رفته و در همان ماه برگشته، احرام لازم نيست و اگر يک ماه فاصله شده بايد مجدّداً جهت عمره تمتع محرم شود و عمره اوّلي مفرده مي شود، و اگر يک ماه فاصله نشده ولي در غير ماهي که محرم به عمره تمتع شده بوده دوباره به مکه وارد مي شود، احتياطاً جهت عمره تمتع دوباره محرم شود، والله العالم.

        --آية الله فاضل: اگردر همان ماهيکه عمره تمتع انجامدادهاست بخواهد برگردد ديگر لازم نيست محرم شود و حج تمتع او به همان صورت صحيح است. اما اگر در ماه بعد بخواهد واردمکه شود محرم به احرام عمره تمتع شود و عمره اوليه فاسد مي شود و طواف نساء هم لازمنيست.

        --آية الله مکارم: هرگاه در همان ماه قمري که محرم شده برگردد، احرام ديگر لازم نيست.

        --آية الله نوري: احتياط واجب آن است که از ميقات بدون احرام بگذرد و براي دخول مکه احرام ببندد و براي حج خود نيز از مکه محرم شود و هر دو احرام را به قصد قربت مطلقه انجام دهد.

        س1419 ـشخصي که کارمند سازمان حج و زيارت است وبه علّت مأموريت شغلي ممکن است از مکه خارج شود؛ مثلاً به مدينه برگردد، ولي يقين به اين امر ندارد، آيا وقت احرام در ميقات مي تواند به نيت عمره تمتّع محرم شود؟

        --آية الله تبريزي: مي تواند به نيت عمره تمتع محرم شود و اگر از مکه بخواهد خارج شود احکام خروج از مکه را بايد رعايت نمايد، والله العالم.

        --آيةالله خامنه اي: مي تواند نيت عمره تمتع کند.

        --آية الله سبحاني: احرام عمره تمتع او صحيح است ولي در صورت خروج از مکه بايد احکام آن را رعايت کند.

        --آيةالله سيستاني: مي تواند بلکه اگر قصد خروج ندارد بايد نيّت تمتّع کند و خارج شدن براي کاري، هر چند غير ضروري، اشکال ندارد در صورتيکه مطمئن باشد حج را درک مي کند.

        --آية الله صافي: بلي مي تواند، والله العالم.

        --آية الله فاضل: بلي مي تواند و خروج از مکه در صورتي کهاطمينان بهرسيدن براياعمال حج را دارد جايز است.

        --آيةالله مکارم: مي توانند براي عمره تمتع احرام ببندند حتي در صورتي که يقين داشته باشند که به خاطر الزام هاي شغلي، بعد از پايان عمره تمتع از مکه خارج مي شوند، مشروط بر اين که براي انجام حج به موقع برگردند.

        خروج از مکه پيش از اتمام اعمال حجّ

        س1420 ـخارج شدن از شهر مکه و منا، مثلا رفتن به جده، مدينه يا طائف در موارد ذيل چه حکميدارد؟

        الف) پس از اعمال روز عيد قربان پيش از اعمال مکه.

        ب) در روز يازدهم پس از رمي جمرات

        ج) پس از بيتوته نيمه اوّل شب يازدهم يا دوازدهم.

        د) پس از اعمال ايام تشريق، پيش از اعمال مکه.

        --آية الله تبريزي: خارج شدن از مکه و توابع آن، قبل از اعمال مکه و تمام کردن آن جايز نيست.

        --آية الله سبحاني: احتياط آن است که تا اعمال را تکميل نکرده است بيرون نرود. والله العالم

        --آية الله سيستاني: اشکال ندارد مگر اينکه در ماه ذي قعده مُحرم به احرام عمره تمتع شده بود که در اين صورت براي برگشت بايد محرم به عمره مفرده شده و داخل مکه بشود.

        --آية الله صافي: در هيچ يک از موارد مذکور جايز نيست.

        --آية الله فاضل: احتياط واجب است که تا اعمال حجّ تمام نشده از مکه و منا خارج نشود مگر اين که اطمينان داشته باشد که براي اتمام اعمال بر مي گردد.

        --آية الله مکارم: احتياط آن است تا اعمال را تکميل نکرده خارج نشود.

        فاصله دو عمره

        س1421 ـکسي که در فاصله کمتر از يک ماه، که عمره مفرده انجام داده و به مدينه برگشته و بار ديگر قصد رفتن به مکه دارد، آيا مي تواند بدون احرام از ميقات بگذرد و عمره مفرده اي نيز بجا نياورد؟

        --آية الله تبريزي: اگر در همان ماه هلالي که مُحرم براي عمره مفرده شده برگردد، احرام جديد لازم نيست، والله العالم.

        --آية الله سبحاني: اگر در همان ماه قمري به مکه بازگردد نيازي به تجديد احرام نيست.

        --آية الله سيستاني: معيار فاصله يک ماه نيست بلکه اگر در همان ماه به مکه برگردد احرام لازم نيست و اگر در ماهِ بَعد باشد هر چند فاصله يک روز باشد بايد با احرام وارد شود.

        --آية الله صافي: اگر در همان ماهي که محرم شده و اعمال عمره مفرده انجام داده از ميقات عبور مي کند احرام براي عمره مفرده ديگر لازم نيست. والله العالم.

        --آية الله فاضل: اگر در همان ماه قمري که عمره مفرده انجام داده قصد مکه کند، جايز است که بدون احرام وارد مکه شود. اما اگر در ماه بعد قصد مکه کند بايد محرم به احرام عمره شود و بدون احرام جايز نيست.

        --آية الله مکارم: اگر در همان ماه قمري برگردد، احرام و عمره بر او نيست.

        --آيةالله نوري: بلي مي تواند.

        س1422 ـيکي از کارمندان سازمان حج و زيارت که بيش از يک ماه در مکه بوده و همين مدت از عمره قبلي او گذشته، براي کاري به جدّه مي رود و در برگشت، بدون احرام وارد مکه شده است، وظيفه اش چيست؟

        --آية الله تبريزي: گرچه دخول در مکه بدون احرام پس از گذشت ماه قمري که در آن ماه احرام عمره قبلي را بسته بوده، جايز نيست ولي بعد از دخول مکه تکليفي ندارد، والله العالم.

        --آية الله خامنه اي:فعلاً وظيفه خاصي ندارد ولي اگر از روي عمد بدون احرام وارد مکه شده، عمل حرام انجام داده و بايد توبه کند.

        --آية الله سبحاني: اگر برگشت او به مکه در ماه قمري ديگر (غير از ماه خروج) است و بخواهد حج تمتع انجام دهد بايد در ادنيالحل احرام ببندد و عمره را اعاده کند.

        --آية الله سيستاني: گناه کرده و چيزي بر او نيست ضمناً معيار در لزوم عمره براي ورود به مکه گذشتن يک ماه نيست بلکه ورود در ماه قمري ديگر است هر چند روز بعد باشد.

        --آية الله صافي: بر چنين شخصي واجب بوده که بدون احرام وارد حرم نشود حال که با علم و عمد و يا از روي جهل وارد حرم شده، اگر موقع حج است و مي خواهد حج تمتع انجام دهد بايد به يکي از مواقيت معروفه؛ مانند جحفه يا مسجد شجره برود و براي عمره تمتع محرم شود و اگر موقع حج نيست يا نمي خواهد حج تمتع به جا آورد فعلاً تکليفي ندارد، والله العالم

        --آية الله فاضل: بايد با احرام وارد مکه مي شده است ولي در فرض مزبورفعلاً وظيفه اي ندارد.

        --آية الله مکارم:کار خلاف شرعي انجام داده است و بايد برگردد و محرم شود.

        --آية الله نوري: لازم است به يکي از مواقيت برگردد و در آنجا احرام براي عمره مفرده ببندد و عمره مفرده انجام بدهد و اگر مي خواهد حج تمتّع انجام بدهد احرام عمره تمتّع ببندد.


      • رمي
      • قربانی
      • حلق
      • بیتوته
      • نماز
      • متفرقه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /