پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
      • تقليد
      • استطاعت
      • نيابت
      • احرام
      • محرمات احرام
      • طواف
      • سعي
      • رمي
      • قربانی
      • حلق
      • بیتوته
      • نماز
        چاپ  ;  PDF

        نماز جماعت با اهل سنت

        س1428 ـدر ايام عمره که جمعيت کمتري در نماز جماعت مسجد الحرام شرکت مي کنند امام مقابل در کعبه، يا کنار مقام ابراهيم به نماز مي ايستد، و چند صف دور کعبه تشکيل مي شود و بقيه جمعيت داخل شبستان ها هستند و اتصال صفوف برقرار نيست آيا لازم است شيعيان به هنگام شرکت در نماز جماعت مسجد الحرام، اتصال صفوف را مراعات کنند و يا به همان مقداري که آنان نماز را صحيح مي دانند کافي است، به علاوه بانوان را داخل حياط راه نمي دهند و اتصال آنها به ناچار قطع است، تکليف چيست؟

        --آيةالله بهجت: مراعات آنچه را خود آنها شرط مي دانند بنمايند و در هر صورت نماز را اعاده کنند، علي الأحوط.

        --آيةالله تبريزي: اقتدا به آنها صوري است و بايد قرائت را خودش و لو آهسته بخواند و اگر آهسته هم نمي تواند بخواند حديث نفس کند، والله العالم.

        --آية الله خامنه اي:همانطور که آنهانماز راصحيح مي دانند کفايت مي کند، واللهالعالم.

        --آية الله سبحاني: بنابر احتياط واجب بايد نماز خوانده شده با آنها را اعاده کند.

        --آيةالله سيستاني: به همان نحو که آنها نماز مي خوانند مي تواند نماز بخواند ولي بايد قرائتش را آهسته و اگر نمي شود مخفيانه بخواند.

        --آية الله صافي: با فرض عدم وجود تقيّه، نماز خود را اعاده نمايد، والله العالم.

        --آيةالله فاضل: چنانچه هنگام اقامه جماعت اتفاقاً داخل شبستان ها بودند همانجا اقتدا کنند و نماز صحيح است هر چند اتصال برقرار نباشد. ولي اختياراً و با وسعت وقت آنجا نروند و نمانند. و در اين مسأله فرقي بين آقايان و بانوان نيست.

        --آيةالله مکارم: در مورد بانوان که راه ديگري ندارند، اشکالي ندارد. ولي در مورد آقايان چنانچه بتوانند اتصال صفوف را رعايت کنند، لازم است.

        --آيةالله نوري: لازم است اتّصال صفوف را مراعات کنند.

        س1429 ـگاهي اوقات امام جماعت اهل سنت در نماز، سوره سجده را مي خواند و نمازگزاران در اثناي قرائت به سجده مي روند و برمي خيزند؛

        اولاً: تکليف چيست؟

        ثانياً: اگر کسي عمداً ياجهلاً ياسهواً سجدهرا ترک کرد، نمازش چه حکمي دارد؟

        و اگر ندانسته به رکوع رفت و سپس به سجده و دوباره به قيام برگشت تکليف چيست؟

        --آية الله بهجت: در سجده هم با آنها تبعيّت کند، و در جميع فروض مسأله نماز را اعاده کند، والله العالم.

        --آيةالله تبريزي: در فرض استماع بايد ايماءاً سجده کرده و احوط اعاده آن بعد از نماز است و با ترک آن نمازش باطل نمي شود و اگر رکوع يا سجده زائده انجام داد بايد نمازي را که خوانده اعاده کند والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: بايد تبعيّت کنند، بلي اگر خلاف تقيّه نباشد مي توانند تبعيّت نکنند و در هر صورت تبعيّت مضر نيست؛ و اگر خلاف تقيّه عمل نکرده باشد نمازش صحيح است، گرچه رعايت احتياط خوب است.

        --آية الله سبحاني: در سجده با آنها تبعيت کند ولي در هر حال بايد نماز را اعاده کند.

        --آيةالله سيستاني: تکليف اين است که اگر امام سجده کرد او هم سجده کند و پس از اتمام احتياطاً اعاده کند و اگر امام سجده نکرد اوبا ايماء و اشاره سجده کند و نماز صحيح است و اگر عمداً يا جهلاً يا سهواً سجده نکرد نماز صحيح است و اگر به رکوع رفت نماز بنابر احتياط واجب باطل است.

        --آية الله صافي: اگر شرکت در نماز عنوان تقيه داشته باشد و ترک موافقت با آنان در سجده مخالف تقيه باشد، در سجده با آنها موافقت کند و نماز او صحيح است و در غير مورد تقيه چون مجرّد سماع آيه موجب وجوب نيست ترک سجده بي اشکال وبلکه لازم است و انجام آن بهسماع، هر چند به ايماء باشد موجب بطلان نماز است، بلي در صورت استماع وعدم تقيه، بايد بهايماء و اشاره سجده نمايد. و زياد شدن رکوع در صورت مذکوره موجب بطلان نماز است، والله العالم.

        --آية الله فاضل: تکليف تبعيت است و نماز صحيح است.

        اگر به هر جهت سجده را ترککرده است به نماز لطمه اي نمي خورد، ولي اگر خلاف تقيه نيست، بعد از نماز احتياطاً سجده را انجام دهد.

        اگر ندانسته به رکوع و سپس به سجده رفته و بعداً به قيام برگشته است نمازش باطل است و بايد اعاده کند.

        --آية الله مکارم: تکليف آن است که از آنها متابعت شود و احتياطاً نماز را بعداً اعاده نمايدودردوصورتديگر هم احتياط اعاده است.

        --آية الله نوري: 1. نمازش را بخواند و دوباره اعاده کند؛ 2. در صورت ترک سجده عمداً يا جهلا يا سهواً اگر مشغول خواندن ذکر شود تا سکوت طولاني که محو کننده صورت نماز است به عمل نيامده باشد نمازش صحيح است؛ 3. در صورت اخير نمازش باطل است.

        نماز جماعت با اهل سنت

        س1430 ـگاهي در نماز جماعت اهل سنت پس از رکوع، قنوت مي خوانند، تکليف شيعياني که در نماز جماعت آنها شرکت کرده اند چيست؟

        --آية الله بهجت: تبعيت کنند و احتياط را مراعات نمايند به قصد آنچه جايز است مطلقا.

        --آيةالله تبريزي، آيةالله صافي: متابعت کنند. والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: قنوت بعد از رکوع به قصد دعا مانع ندارد و در هر صورت در فرض مرقوم مضر به صحت نماز نيست.

        --آيةالله زنجاني؛ آيةالله سيستاني: اشکال ندارد.

        --آية الله سبحاني: متابعت اشکالي ندارد. والله العالم

        --آية الله مکارم: بايد مانند آنها نماز بخوانند.

        نماز در اماکن تخيير

        س1431 ـآيا مسافر، در اماکن تخيير مجاز است نوافل ظهر و عصر را بخواند؟

        --آية الله بهجت: اظهر عدم سقوط رواتب نهاريه در اماکن تخيير است اگرچه فريضه را در خارج ايقاع نمايد يا قاصد آن باشد يا قصراً در داخل ايقاع نمايد، بلکه ثابت است نافله با عدم تعين تقصير.

        --آية الله تبريزي: نوافل ظهر و عصر او ساقط است. والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: نافله نماز ظهر و عصر در سفر ساقط است، حتي در اماکن تخيير.

        --آيةالله شبيري: مجاز نيست.

        --آية الله صافي: استحباب نوافل ظهر و عصر در اماکن تخيير ثابت نيست؛ والله العالم.

        --آية الله فاضل: خير، مشروعيت نوافل ظهر و عصر در فرض مزبور ثابت نيست.

        --آيةالله مکارم: مجاز نيست.

        --آية الله نوري: در صورتي که تمام را اختيار کرد رجاءً مي تواند بخواند.

        --آية الله سبحاني: نوافل ظهر و عصر در سفر مطلقاً ساقط است و در اماکن تخيير دليلي بر آن نيست. والله العالم

        نماز در مشاعر

        س1432 ـفاصله بين مکه و عرفات که قبلاً چهار فرسخ بوده امروزه با توجه به توسعه مکه و اتصال شهر به منا کمتر از مسافت شرعي است در اين صورت، کسي که قصد اقامه ده روز در مکه را نموده و سپس به عرفات و مشعر و منا مي رود و چهار شب يا بيشتر در آنجا بيتوته مي کند نماز او در عرفات و مشعر و منا و پس از مراجعت به مکه قصر است يا تمام؟

        --آية الله بهجت: بايد نماز را شکسته بخوانند با رعايت تخيير در محلش از مکه.

        --آية الله تبريزي: چنانچه از آخر خانه هاي مسکوني فعلي مکه تا عرفات کمتر از چهار فرسخ و رفتن به عرفات و مشعر و منا و رجوع به مکه کمتر از هشت فرسخ باشد در صورتي که شخص بعد از اقامت ده روز ـ با قصد اقامت از قبل ـ به عرفات برود و يا اين که قصد اقامت ده روز در مکه نموده و بعد از خواندن يک نماز چهار رکعتي از اقامت در مکه منصرف شده و تصميم گرفت به عرفات برود نمازهاي او در عرفات و مشعر و منا، و در رفتن و برگشتن تمام است و در غير ايندو صورت مسافر است و بايد نمازهاي خود را در غير مکه قديم، قصر بخواند و در خود مکه قديم مخير است بين قصر و تمام. والله العالم.

        --آية الله خامنه اي: اگر پس از استقرار حکم اقامت عشره در مکه مکرمه به عرفات و مشعر و منا مي رود، با فرض اين که رفت و برگشت از عرفات و مشعر و منا هشت فرسخ شرعينيست نمازش در عرفات و منا تمام است.

        --آية الله زنجاني:کسي که قصد اقامه ده روز در مکه نموده يعني تصميم دارد ده روز در خود مکه بماند نماز او در مکه و عرفات و مشعر و منا تمام است، ولي مسافري که تصميم دارد در اثناي ده روز براي انجام اعمال خود به عرفات و مشعر و منا برود تمام نمازهاي او قصر است.

        --آية الله سبحاني: هرگاه قصد کند در مکه ده روز بماند و اقامت او محقق شود به اين معني که تصميم ندارد در اين ده روز بيرون برود آنگاه پس از ده روز به مني و عرفات برود در تمام مراحل نماز او تمام است و اگر قصد اقامه او محقق نشد، در تمام مراحل نماز او شکسته است. والله العالم

        --آية الله سيستاني: اگر مسافت مکه تا عرفات و از آنجا تا مشعر و از آنجا تا منا و تا مکه (44) کيلومتر باشد نمازش را در اين اماکن قصر مي خواند و الاّ لازم است نمازش را تمام بخواند، بله اگر کمتر از (44) کيلومتر باشد اگر برگشتنِ او به مکه عبوري باشد نه اين که برگشتن به محلّ اقامت است، پس حکم او در مشعر و منا قصر است ولي در مکه مخير است بين قصر و اتمام.

        --آية الله صافي: در فرض سؤال نماز شخص مذکور در عرفات و مشعر و منا تمام است همچنين پس از مراجعت به مکه، در مکه هم تمام است. والله العالم.

        --آية الله فاضل: اگر اقامه ده روزه با قطع نظر از چند شب مذکور باشد در مواضع ذکر شده نماز تمام است و اگر مجموعاً باشد نماز در آن مواضع شکسته، ليکن در مکه و اگر چه بعد از مراجعت باشد مخير بين قصر و اتمام است.

        --آية الله مکارم: نماز او تمام است.

        --آية الله نوري: در صورتي که در مکه قصد اقامت ده روز کرده باشد نمازش در عرفات و مشعر و منا تمام است و الاّ قصر است و در مراجعت در مکه بجهت اين که در اين شهر مخير است بين قصر و اتمام، اگر قصد اقامت نکرد مخير است و اگر قصد اقامت کرد که بايد تمام بخواند.

        نماز در هواپيما

        س1433 ـدر برخي موارد، زائران بيت الله الحرام يا ساير مسافران، در وقت نماز داخل هواپيما هستند، با توجه به اين که نماز در هواپيما معمولاً مانع استقرار و طمأنينه نيست، در صورتي که ساير شرايط، مثل قيام و قبله و رکوع و سجود مراعات شود، آيا در صورت علم يا احتمال اين که پيش از اتمام وقت نماز به مقصد مي رسند و مي توانند نماز را پس از پياده شدن از هواپيما بخوانند، نماز در هواپيما کفايت مي کند يا بايد تأخير بيندازند و در صورتي که نماز را در آن حال خواندند و پيش از اتمام وقت نماز پياده شدند، اعاده نماز لازم است يا نه؟

        --آية الله تبريزي: چنانچه احتمال بدهند که تا آخر وقت هواپيما به زمين ننشيند مي تواند در هواپيما نماز بخوانند و اگر پيش از اتمام وقت هواپيما به زمين نشست نمازشان را اعاده کنند.

        --آية الله سبحاني: اگر در هواپيما شرائط را رعايت کرد مثل اينکه به جهت قبله و رعايت قيام و قعود و رکوع و سجود نماز را خواند حتي اگر وقت باقي باشد نيازي به اعاده ندارد.

        --آية الله سيستاني: در فرض مذکور نماز در هواپيما کافي است.

        --آية الله صافي: در صورت علم بايد تأخير نمايد و در صورت احتمال، احوط خواندن و چنانچه قبل از گذشتن وقت به مقصد رسيد اعاده است.

        --آية الله فاضل: به طور کلي مکان نماز گزار بايد بي حرکت باشد و بايد بتوانند تا پايان نماز شرايط نماز را رعايت کنند لذا در فرض سؤال، در سعه وقت تأخير بيندازند و اگر به واسطه تنگي وقت ناچار باشند نماز بخوانند بايد به قدري که ممکن است رعايت شرايط را بنمايند و در اين صورت اعاده لازم نيست.

        --آية الله مکارم: چنين نمازي صحيح است و اعاده ندارد.


      • متفرقه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /