پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
      • فصل اول: محل احرام عمره تمتع
      • فصل دوم: واجبات احرام
      • فصل سوم: مُحرّمات احرام
      • فصل چهارم: طواف واجب و بعضي از احکام آن
      • فصل پنجم: نماز طواف
      • فصل ششم: سعي و بعض احکام آن
      • فصل هفتم: تقصير و بعض احکام آن
        • مسائل و استفتائات متفرقه تقصير و احکام بين عمره وحج تمتع
        • تبدّل حج تمتع به إفراد
        • استفتائات تبدّل
          چاپ  ;  PDF

          [929] س ـکسي قصد بيرون رفتن از مکه را داشت، به همين جهت از اول در ميقات به نيت عمره مفرده مُحرم و وارد مکه شد و عمره مفرده را به جا آورد، بعداً از خارج شدن از مکه منصرف شد، آيا اين عمره، از عمره تمتع کفايت مي کند، يا بايد برگردد به ميقات و براي عمره تمتع مُحرم شود؟

          ج ـ اگر حج او استحبابي است[1]مي تواند عمره مفرده را تبديل به عمره تمتع کند[2]ولي چنانچه حج واجب يا نيابي باشد، جواز تبديل محل اشکال است.

          [930] س ـاگر بعد از نيت عمره و احرام، مجدداً براي عمره ديگر مُحرم شود، مثلاً به نيت عمره مفرده مُحرم شده بعداً نيت عمره تمتع کند و تلبيه بگويد، آيا کدام عمره صحيح است؟

          ج ـ اگر نيت کرده و تلبيه گفته، محرم شده است و تجديد احرام موضوع ندارد و نمي تواند براي نوع ديگر عمره نيت کند[3]و احرام دوم باطل است.

          [931] س ـزني که عادت ماهانه وقتيه و عدديه داشت و مثلاً روز هفتم ماه پاک مي شد، همان روز هفتم پاک شد و غسل کرد و اعمال عمره اش را به جا آورد، روز بعد لک ديد، باز غسل کرد و اعمال را انجام داد تا روز دهم و براي عرفات حرکت کرد، روز يازدهم هم لک ديد، آيا حجش افراد است يا تمتع؟

          ج[4] ـ در فرض مزبور وظيفه او تمتع است.[5]

          [932] س ـزني روز هشتم خون ديد، خيال کرد حيض است، احرامش را تبديل به حج افراد کرد، بعد که به عرفات رفت متوجه شد که استحاضه است، وظيفه او چيست؟

          ج ـ اگر وقت عمره ضيق شده[6]و طواف را عمداً تأخير نينداخته حج اِفراد را تمام کند[7]و اگر حج واجب است سپس عمره مفرده به جا آورد.

          [933] س ـ اينجانب مدير گروه حج مي باشم، اعمال حجي که انجام مي دهم مستحبي است، آيا مي شود به جاي حج تمتع، نيت حج افراد نمود و بجاي عمره تمتع، عمره مفرده انجام داد؟ و همچنين ساير خدمه، واجب الحج نيستند آيا مي توانند چنين کنند؟

          ج ـ مي توانند عمره مفرده انجام دهند و براي حج محرم نشوند و مي توانند حج افراد به جا آورند، ولي ميقات حج افراد مواقيت معروفه است.[8]

          [934] س ـکسي که حج افراد بر او واجب و متعين است و به قصد حج افراد در يکي از ميقات ها محرم شده است، آيا مي تواند نيت حج افراد خود را به عمره تمتع تبديل نمايد و بعد از انجام آن، حج تمتع به جا آورد و همچنين آيا مي تواند حج افراد را به عمره مفرده تبديل نمايد و بعد از انجام آن، براي عمره تمتع محرم شود؟

          ج ـنمي تواند عدول کند و تبديل نمي شود.[9]

          [935] س ـشخصي با احرام عمره تمتع وارد مکه شده و بعد از اعمال عمره، براي حج افراد محرم شده است، آيا حج او صحيح است؟[10]

          ج[11] ـ اگر از مکه خارج شده[12]و از ميقات براي حج افراد محرم شده بعيد نيست صحت[13]حج، ولي تمتع واقع نمي شود و اگر از مکه محرم شده، در صورت اشتباه در تطبيق، حج او صحيح و تمتع است، و در غير اين صورت حج او صحيح نيست.

          [936] س ـشخصي[14]در حرم براي حج افراد محرم شده و بعضي از اعمال را انجام داده، وظيفه او چيست؟

          ج ـ اگر از روي جهل بوده، چنانچه ممکن نيست که به ميقات برود و از آنجا محرم شود و به وقوف برسد، در همان محلي که هست محرم شود[15] و اعمالي که امکان تدارک آن با احرام هست تدارککند و چنانچه تمام اعمال را با همان احرام انجام داده و بعد متوجه شده، حج او صحيح است.[16]



          [1].آية الله نوري: و عمره را در ماه هاي حج واقع ساخته بوده.

          [2].آية الله اردبيلي: چنانچه تا وقت حج در مکه بماند، مي تواند عمره خود را عمره تمتع قرار دهد و فرقي بين حج واجب و مستحب نيست ولي در حج نيابي نمي تواند عمره مفرده را عمره تمتع قرار دهد.

          آية الله بهجت، آية الله زنجاني: به ذيل مسأله 1322 و 182 مراجعه شود.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي:کسي که عمره مفرده را در ماه هاي حج به جا آورده و اتفاقاً تا وقت حج در مکه باقي مانده، مي تواند عمره مفرده خود را عمره تمتع قرار داده و حج را به جا آورد و فرقي در اين حکم بين حج واجب و حج مستحبي نيست.

          آية الله سيستاني:کسي که عمره مفرده را در ماه هاي حج به جا آورده و در مکه مانده است تا روز ترويه (هشتم ذي حجه) و قصد حج دارد، عمره او عمره تمتّع محسوب مي شود و بايد حج تمتّع انجام دهد و در اين حکم فرقي بين حج واجب و مستحب نيست.

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني:کسي که در اشهر حج به نيت عمره مفرده وارد مکه شود، چنانچه عمره مفرده بر او واجب نباشد و همچنين حج استحبابي باشد، مي تواند آن را عمره تمتع قرار دهد و بعد از آن حج به جا آورد و لازم مي شود او را قرباني حج تمتع. (احکام عمره، ص20 و...).

          آية الله فاضل: اگر احرام او در ماه هاي حج بوده، در تمامي صور مي تواند همان عمره را تبديل به عمره تمتع کند و در حج نيابي هم اگر عمره را به نيت منوب عنه انجام داده باشد مي تواند تبديل به عمره تمتع کند.

          آية الله مکارم: مشروط به اينکه عمره او در ماه هاي حج (شوال، و ذي قعده و ذي حجه) واقع شده باشد.

          [3].آية الله فاضل: با فرض اينکه هر دو عمره در ماه حج و از شخص واحد باشد فقط تمتع واقع مي شود.

          آية الله مکارم: ولي مي تواند نيت عمره خود را به عمره تمتّع برگرداند به شرط اينکه عمره مفرده به نذر و مانند آن بر او واجب نشده باشد.

          [4].آية الله زنجاني: اعمال عمره تمتع او صحيح است و بايد حج تمتع به جا آورد.

          [5].آية الله سيستاني: اگر مجموع آن روزها از ده روز بگذرد، لک هايي که ديده محکوم به استحاضه اند و حج تمتّع خود را تمام کند و اگر از ده روز نگذرد لک ها محکوم به حيضند و احتياطاً بايد در اوقات پاکي جمع نمايد بين احکام طاهر و حايض و به موجب اين احتياط، بايد طواف عمره و نمازش را پيش از طواف حج احتياطاً قضا نمايد.

          [6].آية الله خويي: فتواي معظّم له به دست نيامد.

          آية الله زنجاني: و بايد اعمال حج افراد و پس از روز سيزدهم عمره مفرده به جا آورد و کفايت از حجةالاسلام مي کند.

          مسأله 932 در مناسک حج آية الله گلپايگاني و آية الله صافي نيامده است.

          [7].آية الله تبريزي: اگر وقت برگشتن به مکه را داشته باشد، به نحوي که اگر برگردد اعمال عمره تمتع را انجام دهد مي تواند مسمّاي وقوف اختياري عرفات را درککند، بايد برگردد و اعمال عمره تمتع را انجام دهد و اگر وقت نداشته باشد به قصد اعم از حج افراد و عمره مفرده، اعمالش را تمام مي کند و چنانچه استطاعتش باقي بود يا بعد از اين مستطيع شد بايد در سال هاي آينده حج به جا آورد.

          آية الله سبحاني: اعمال حج را به نيت تکليف فعلي تمام کند ليکن به احتياط واجب در منا قرباني نموده و بعد از اتمام اعمال مکه يک عمره مفرده به جا آورد و اگر اين ظن وگمانش به حيض از روي موازين شرعي بوده و در ضيق وقت کشف خلاف شد، واعمال را آن گونه که گفته شد انجام داد از حجةالإسلام کفايت مي کند ولي اگر اعتقاد او از روي سهل انگاري بوده اکتفا به اين حج مشکل است وبايد در سال يا سال هاي بعد حج تمتع را انجام دهد و اگر فوت کرد از ترکه او استنابه کنند وهمچنين است اگر اين زن نائب بوده باشد.

          آية الله سيستاني: اگر وقت عمره تنگ باشد، پس اگر اعتقاد او به حيض از روي موازين شرعيه باشد؛ مثلاً خوني که ديده در ايام عادتش بوده ولي قبل از سه روز قطع شود، در اين صورت احتياط واجب آن است که اعمال حج افراد را تمام کند و اگر حج در ذمّه او مستقر بوده و يا اگر مستقر نبوده بعداً مستطيع شود، احتياطاً بايد دوباره حج نمايد ولي اگر مستقر نبوده و مستطيع هم نشود، چيزي بر او نيست و اگر اعتقاد او به حيض از روي موازين شرعيه نبوده، حج و احرام او باطل است و بايد اعاده نمايد.

          آية الله فاضل: اگر با علم به حايض شدن تأخير نينداخته....

          آية الله نوري: با عدول در نيت.

          [8].آية الله زنجاني: و اين در صورتي است که از مواقيت پنج گانه يا نزديکي آن مي گذرند.

          آية الله سيستاني: و لازم نيست بعد از آن عمره مفرده انجام دهد.

          آية الله مکارم: و انجام عمره مفرده بر آنها واجب نيست هرگاه حج تمتع واجب را قبلاً انجام داده باشد.

          [9]. آية الله اردبيلي: اگر براي حج افراد مستحبي محرم شده باشد، مي تواند به عمره تمتع عدول کند، مگر اينکه بعد از سعي تلبيه گفته باشد که در اين فرض حق عدول ندارد.

          آية الله بهجت: جواز عدول مورد تأمل است. (کتاب حج افراد، ص2 و 4).

          آية الله خويي: اگر براي حج افراد مستحبي محرم شدهباشد، مي تواند به عمره تمتع عدول کند، مگر اينکه بعد از سعي تلبيه گفته باشد که در اين فرض حقّ عدول ندارد (مناسک، مسأله 159).

          آية الله سبحاني: عدول صحيح نيست مگر در موردي که کشف خلاف شود مثل زن حائض که يقين داشت به جهت حيض نمي تواند اعمال عمره را انجام دهد ولي پس از نيت حج افراد پاک شد در اين صورت لازم است عدول به عمره تمتع کند؛ ولي شايسته است اين افراد در ميقات نيت احرامبه عنوان تکليف فعلي وواقعي بکنند ومحرم شوند.

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: تبديل حج افراد به عمره مفرده جايز نيست و امّا در تبديل حج افراد به عمره تمتّع، اگر اول حج افراد بر او متعيّن بود و بعد کشف خلاف شد (مانند زن حايض که چون يقين داشت براي عمره تمتع پاک نيست به قصد حج افراد محرم شد و اتفاقاً در مکه برخلاف عادت پاک بود) لازم است از حج افراد عدول به عمره تمتع کند و بعد از انجام آن حج تمتع به جا آورد و اما کسي که حج افراد هم از او صحيح است مختار است که عدول نمايد به تمتع يا حج افراد را تمام کند. (مناسک عربي، ص70).

          [10]. آية الله بهجت: بلي و قصد افراد لغو بوده است.

          [11].آية الله زنجاني: اگر بدون عذر از مکه و حوالي آن خارج شده عمره تمتعش را باطل کرده، و احرام حج افرادش صحيح است و اگر از مکه محرم...

          [12]. آية الله خويي: اين فرع در فتاوي ايشان يافت نشد و طبق مبناي ايشان حج افراد صحيح است، گرچه با ترک حج تمتع معصيت کرده و در فرض احرام براي حج افراد از مکه، حجّ او باطل است مگر اينکه در نام حج تمتع اشتباه کرده باشد.

          آية الله نوري:کسي که حج واجب ندارد، اگر از مکه خارج شده... .

          [13]. آية الله اردبيلي: صحت حج او خالي از اشکال نيست.

          آية الله سبحاني: وظيفه نائي حج تمتع است ونمي تواند اختياراً وعمداً وظيفه خود را تغيير دهدمگر اينکه حج واجب در ذمه اش نباشد وبخواهد حج إفراد مستحبي انجام دهد که بايد براي عمره قبلي هم احتياطاً طواف نساء ونماز آن را انجام دهد. ليکن اگر از باب خطا و سهو درميقات براي إفراد محرم شده و بعداً اگر در اثناي عمل وحتي تا مشعر اگر به ياد آورد بگويد: لبيک«أَللّهُمَّ عَلي کِتابِکَ وَ سُنَّةِ نَبِيِّکَ» و محرم به احرام حج شود و اگر بعد از اتمام اعمال فهميد بعيد نيست که حج او صحيح باشد.

          آية الله سيستاني: عدول جايز نيست ولي اگر از باب اشتباه در تطبيق باشد اشکال ندارد.

          آية الله مکارم: حج او خالي از اشکال نيست.

          [14]. آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: شخصي نائي.

          [15]. آية الله اردبيلي: اگر مي تواند از حرم خارج شود و احتياطاً بايد هر قدر مي تواند به سمت ميقات برگردد.

          آيات عظام زنجاني، سيستاني، مکارم: و اگر مي تواند، به خارج حرم برود و از آنجا محرم شود.

          [16]. در مسأله 947 و 948 مي آيد.

          آية الله اردبيلي: اگر بعد از وقوف به عرفات و قبل از فراغ از اعمال فهميد، احتياطاً در همان جا که هست محرم شود و اعمال را به پايان برساند و اگر حج او واجب بوده، بنابر احتياط به اين حج اکتفا نکند.


    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /