پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
      • فصل اول: محل احرام عمره تمتع
      • فصل دوم: واجبات احرام
      • فصل سوم: مُحرّمات احرام
      • فصل چهارم: طواف واجب و بعضي از احکام آن
      • فصل پنجم: نماز طواف
      • فصل ششم: سعي و بعض احکام آن
      • فصل هفتم: تقصير و بعض احکام آن
        • مسائل و استفتائات متفرقه تقصير و احکام بين عمره وحج تمتع
        • تبدّل حج تمتع به إفراد
          چاپ  ;  PDF

          [921] م ـاگر شخصي که احرام عمره بسته است، به واسطه عذري، دير وقت وارد مکه شد؛ به طوري که اگر مي خواست عمره به جا بياورد وقت وقوف به عرفات مي گذشت يا خوف داشت که بگذرد، بايد عدول کند به حج اِفراد و پس از به جا آوردن آن[1]عمره مفرده به جا آورد و حج او صحيح و کافي از حَجّة الاسلام است.[2]

          [922] م ـاگر زني احرام بست و وقتي به مکه وارد شد، به واسطه حيض يا نفاس نتوانست طواف به جا آورد و اگر مي خواست بماند تا پاک شود ترس آن داشت که وقت وقوف به عرفات بگذرد، به دستوري که در مسأله قبل گفته شد بايد عمل کند.[3]

          [923] م ـاگر بدون احرام وارد مکه شد و نبستن احرام به واسطه عذري بوده و وقت هم تنگ باشد[4]، بايد در مکه احرام حجّ اِفراد ببندد و به دستور سابق عمل کند.[5]

          [924] م ـاگر از روي عمد و بي جهت احرام نبسته و عمره خود را باطل کرده و وقت تنگ شده از عمره تمتع[6]، احتياط واجب آن است که حج افراد به جا آورد و پس از آن عمره مفرده و در سال ديگر حج را اعاده کند.[7]

          [925] م ـمراد از تنگي وقت در مسأله هاي پيش، خوف[8]نرسيدن به وقوف اختياري[9]عرفه است که از ظهر نهم ماه ذي حجه است[10]تا غروب.[11]

          [926] م ـکسي که حج مستحب به جا مي آورد و پس از ورود به مکه ديد وقت تنگ است، عدول به افراد کند و حج افراد به جا آورد[12]و عمره مفرده بر او واجب نيست.

          [927] م ـکسي که محرم شد به احرام عمره تمتع از حج واجب و عمداً تأخير انداخت تا وقت تنگ شد[13]، بايد به دستوري که در مسأله 924 ذکر شد عمل نمايد.[14]

          [928] م ـکسي که وظيفه اش حج تمتع است و در وقت احرام بستن علم پيدا کند که اگر بخواهد عمره تمتع به جا آورد، به وقوف عرفات نمي رسد، مي تواند[15]از اول مُحْرم شود به حج افراد و آن را به جا آورد و پس از آن، عمره مفرده به جا آورد و عملش صحيحاست.[16]



          [1].آية الله زنجاني: و گذشتن روز سيزدهم، عمره مفرده به جا آورد و مجزي از حجةالاسلام است.

          آية الله سبحاني: و لو به اندازه مسماي وقوف اختياري عرفه.

          [2].آية الله خامنه اي:کسي که وظيفه اش حجّ تمتّع است و مي داند که به علت تنگي وقت نمي تواند عمره را تمام کند و حج را درک نمايد، واجب است از حج تمتّع به حج افراد عدول کند و سپس بعد از تمام کردن اعمال حج، عمره مفرده به جا آورد. (مناسک حج، م76)

          [3]. به مسأله 221 مراجعه شود.

          آية الله اردبيلي: به حاشيه مسأله 914 مراجعه شود.

          آية الله تبريزي: چنانچه حيض قبل از بستن احرام يا هنگام احرام بستن بود، به دستوري که در مسأله قبل گفته شد بايد عمل کند و اگر بعد از احرام بود مخير است بين اينکه به دستور مسأله قبل عمل کند و بين اينکه سعي و تقصير کند و براي حج احرام ببندد و پس از برگشتن از مني، قبل از طواف حج، طواف عمره و نماز آن را قضا کند.‘

          ’آية الله خامنه اي: اگر در موقع احرام پاک بوده هم مي تواند به دستور مسأله قبل عمل نمايد و هم مي تواند سعي و تقصير عمره تمتّع را انجام داده و از احرام خارج شود و بعداً مُحرم به احرام حجّ تمتّع شده و بعد از انجام اعمال مني، قضاي طواف عمره تمتّع و نماز آن را قبل از طواف و نماز و سعي حج و يا بعد از آنها به جا آورد. (مناسک حج، م77)

          آية الله زنجاني: بايد به دستوري که در حاشيه مسأله 174 گفته شد عمل کند.

          آية الله سيستاني: در فرض مسأله اگر در حال احرام حايض بوده است، حجّش بدل به افراد مي شود و در صورت تمکن بايد بعد از حج عمره مفرده انجام دهد و اگر بعد از احرام حايض شده است احتياط مستحب اين است که عدول کند ولي مي تواند به احرام خود باقي باشد و سعي و تقصير را انجام دهد و پس از اعمال مني، قبل از طواف حج، طواف عمره و نماز آن را قضا کند.

          [4].آية الله زنجاني: بايد از خارج حرم و اگر نمي تواند هرکجا که هست احرام حج افراد ببندد و پس از حج و گذشتن روز سيزدهم عمره مفرده به جا آورد و مجزي از حجةالاسلام است.

          [5].آية الله بهجت: اگر ممکن نباشد غير مکه والا احتياط در رعايت احتمالات در محلّ احرام اواست (مناسک شيخ، ص56).

          آية الله سبحاني: و يا با احرام اشتباه وباطل وارد مکه شود و وقت تنگ باشد بايد به ادني الحل برود و براي حج إفراد محرم گردد واگر اين کار را نيز نتوانست انجام دهد از همان مکه به عنوان حج إفراد محرم شده و براي وقوف به عرفات برودوحج او به عنوان حجةالإسلام محسوب مي گردد؛ ولي اگر بدون عذر يا عمداً اين کار را کرد بايد به احتياط واجب حج إفراد به جا آورد و آن از حجةالإسلام او کفايت نمي کندوبايد حج خود را در سال هاي بعد بياورد.

          آية الله سيستاني:کسي که وظيفه اش حج تمتّع است، اگر قبل از احرام عمره بفهمد که وقت او براي اتمام عمره قبل از زوال روز عرفه تنگ است، نمي تواند عدول به حج افراد يا قران نمايد، بلکه اگر حج در ذمّه اش مستقر بوده، بايد حج تمتّع خود را در سال هاي آينده انجام دهد.

          [6].آية الله زنجاني: مي تواند حج افراد و عمره مفرده به جا آورد ولي کفايت از حجةالاسلام نمي کند.

          [7]. رجوع شود به مسأله 254.‘

          ’آية الله خامنه اي: هرگاه کسي از روي علم و عمد احرام بستن از ميقات را ترک کند و به جهت تنگي وقت يا عذر ديگر نتواند به ميقات برگردد و ميقات ديگري نيز در پيش رو نداشته باشد و در نتيجه وقت براي انجام عمره تنگ شود، عمره او فوت شده و حجش باطل مي شود. و در صورتي که حج بر او مستقر شده يا مستطيع باشد، بايد سال ديگر حج به جا آورد. (مناسک حج، م88)

          آية الله سبحاني: اين حج کفايت نمي کند وبعيد نيست که چنين شخصي حکم کسي را دارد که حج بر او مستقر شده بنا بر اين اگر از استطاعت هم خارج شده باشد بايد در اولين فرصت حج تمتع به جا آورد واگر از دنيا رفت از ترکه او برايش حج انجام دهند.

          آية الله سيستاني: حکم آن مانند مسأله قبل است و در اين صورت حج بر او مستقر است و بايد در آينده انجام دهد.

          [8].آية الله فاضل: درک نکردن جزء رکني از وقوف اختياري عرفه مي باشد.

          [9].آيات عظام تبريزي، خويي، سبحاني:ميزان در تنگي وقت آن است که نتواند وقوف اختياري عرفات را، ولو به اندازه مسمّاي آن درککند.

          [10]. آية الله سيستاني: حدّ تنگي وقت آن است که نتواند قبل از زوالِ روز عرفه اعمال عمره را به اتمام رساند.

          [11].آية الله زنجاني: ميزان تنگي وقت، آن است که نتواند قبل از غروب روز نهم، در عرفات، وقوف کند.

          [12].آية الله زنجاني: و بايد پس از حج افراد و گذشتن روز سيزدهم، عمره مفرده به جا آورد.

          [13].آية الله زنجاني: بايد به وظيفه اي که در حاشيه مسأله 533 آمده عمل نمايد.

          [14]. آية الله اردبيلي:ولکن در اين فرض احتياطاً بايد براي حج افراد تجديد نيت نمايد.

          آية الله بهجت:کسي که محرم شد به احرام عمره تمتع ولي عمداً به جا آوردن اعمال آن را به تأخير انداخت تا وقت تنگ شد، هرچند در ابطال عمره معصيت کرده ولي واجب است نيت حج افراد کند و بعداً عمره مفرده را به جا آورد و در سال آينده حج تمتع به جا آورد بنابر احوط چنان که گذشت (در مسأله 254) (مناسک، مسأله 157).‘

          ’آية الله تبريزي، آية الله خويي: هرگاه در سعه وقت براي عمره تمتع احرام بست و طواف و سعي خود را عمداً تا زماني که نتواند آنها را به جا آورد و حج را درک نمايد به تأخير انداخت، عمره وي باطل است و نمي تواند بنابر اظهر به حج افراد عدول نمايد. لکن احوط اين است که عدول به افراد نموده و عمره را به قصد اعم از حج افراد يا عمره مفرده به جا آورد.

          آية الله سيستاني: هرگاه در سعه وقت براي عمره تمتع احرام بست و طواف و سعي خود را عمداً تا زوال آفتاب روز عرفه به تأخير انداخت، عمره وي باطل است، نمي تواند به حج افراد عدول نمايد، اگرچه احتياط مستحب اين است که اعمال حج افراد را به قصد رجاء انجام دهد، بلکه احوط اين است که طواف و نماز آن و سعي و حلق يا تقصير در عمره اش را به قصد اعم از حج افراد و عمره مفرده به جا آورد. (مناسک، مسأله 157).

          [15]. آية الله بهجت: در جايي که عمره تمتّع به واسطه حيض يا تنگي وقت امکان نداشته باشد، بايد از اوّل، حج افراد را نيت کند. (مناسک، س40).

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: اگر وظيفه اش حج تمتع باشد، «عدول» مجزي از حَجّةالاسلام نيست و سال آينده بايد حجةالاسلام را به جا آورد.

          آية الله خامنه اي: زن حائض اگر اطمينان دارد تا وقت احرام براي حج و درک وقوف عرفات پاک نمي شود، يا اگر پاک شود وقت کافي براي انجام عمره تا درک وقوف عرفات را نخواهد داشت، در اين صورت بايد در همان ميقات به حج افراد محرم شود و پس از انجام اعمال حج، عمره مفرده به جا آورد، و عمل وي مجزي از حجّ تمتّع خواهد بود. (مناسک حج، م77)

          آية الله سيستاني: به حاشيه مسأله 923 مراجعه شود.

          آية الله فاضل: جواز احرام بستن او به احرام حج افراد، از همان ابتداي کار مشکل است، بلکه عدم جواز بعيد نيست.

          آية الله گلپايگاني: بايد حج افراد به جا آورد و بعد عمره مفرده و بنابر احتياط واجب در سال بعد حجّ تمتع به جا آورد. (آراء المراجع ص314).

          [16]. آية الله سبحاني، آية الله نوري: و همچنين اگر زن در ميقات علم دارد که نمي تواند اعمال تمتع را طاهراً انجام دهد و به وقوف نمي رسد بايد از اوّل محرم شود به حجّ افراد.

          آية الله زنجاني: و در صورتي که در اين تأخير، معذور بوده کفايت از حجةالاسلام مي کند.


        • استفتائات تبدّل
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /