مناسک حج (امام و رهبرى)
- پيشگفتار
- مقدمه
- شرايط وجوب حَجّةالاسلام
- نيابت در حج
- حج استحبابى
- اقسام عمره
- اقسام حج
- باب اول: اعمال عمره تمتع
- باب دوم: اعمال حج تمتع
- فصل اول: احرام حج
- فصل دوم: وقوف به عرفات
- فصل سوم: وقوف به مشعرالحرام
- فصل چهارم: واجبات منى
- اول ـ رمى جمره عقبه
- مستحبات رمى جمرات
- دوم ـ ذبح (قربانى)
- چند مسأله راجع به بدل ذبيحه
- مسائل متفرقه هدى
- استفتائات قربانى
- مستحبات هدى
- سوم ـ تقصير يا حلق
- مسائل متفرقه حلق يا تقصير در حج
- استفتائات حلق و تقصيراستفتائات حلق و تقصير[1147] س ـ كسی كه سفر اول حج او است، در وقتی كه سلمانی سر او را برای حلق می تراشيده، مشغول گرفتن ناخن های خود بوده و غافل بوده كه نبايد اين كار را بكند. آيا كفاره دارد يا خير؟
ج ـ چيزی بر او نيست.
[1148] س ـ كسی كه در غير منی حلق نموده و اعمال مترتبه را انجام داده و پس از اين عمره مفرده انجام داده، آيا مُحِلّ شده است يا خير و عمره مفرده او صحيح است ياخير؟
ج ـ مُحِلّ نشده است و عمره او صحيح نيست.
[1149] س ـ گفته می شود كه مسلخ جديد، در منی نيست و اشخاص پس از قربانی در آنجا، و بيرون آمدن، پشتِ همانجا حلق و تقصير كرده اند، وظيفه آنان چيست؟
ج ـ اگر حلق و تقصير در منی نبوده بايد اعاده شود.
[1150] س ـ در مسأله سابق، كسانی كه بعد از حلق و تقصير مزبور به مكّه آمده اند و اعمال مكّه از قبيل طواف و سعی و طواف نساء را انجام داده اند و بعد متوجه شده اند كه حلق و تقصير در منی نبوده، آيا اعمال مكّه آنان صحيح است؟
ج ـ در فرض مزبور صحيح نيست و بايد آن اعمال هم اعاده شود.
[1151] س ـ كسی كه سال قبل هم به حج مشرف شده و حلق را در خارج منی انجام داده است و امسال هم حلق را در خارج منی نموده چه وظيفه ای دارد و اگر اعمال مكّه را انجام داده صحيح است يا خير؟
ج ـ حلق را در منی اعاده كند و يك حلق كافی است و بعد طواف و نماز و سعی سال قبل را اعاده كند واحتياطاً طواف و نماز و سعی امسال را نيز به جا آورد و بعد يك طواف نساء و نماز انجام دهد و كفايت می كند، گر چه ظاهر اين است كه احرام برای عمره و حج امسال صحيح نبوده است.
[1152] س ـ اگر در موردی كه حاجی بايد حلق كند، به جای حلق تقصير كرده است وظيفه اش چيست، آيا كفاره دارد يا نه؟
ج ـ اگر جاهل به مسأله بوده كفاره ندارد و در فرض علم احوط است و در فرض مسأله بنا بر احتياط بايد حلق را انجام دهد و چنانچه اعمال مكّه را به جا آورده اعاده كند.
[1153] س ـ كسی كه سال دوم حج او است و سال قبل برای خودش حج نموده و حلق كرده است و امسال به نيابت ديگری حج به جا می آورد، آيا در سفر دوم حكم صروره را دارد كه بايد حلق كند يا تقصير كافی است؟
ج ـ تقصير كفايت می كند.
[1154] س ـ شخصی در سال 60 نايب شخص ديگری شد و برای اولين بار آمد مكّه و در مرز بين وادی مُحَسّر و منی حلق نمود، به اعتقاد اين كه اين جا جزو منی است و يك سال بعد باز به مكّه مشرف شد، برای خودش به عنوان حَجّة الاسلام و در منی تقصير نمود به خيال اينكه حلق قبلی و اعمال حج گذشته او صحيح بوده است، و سال 65 باز به مكّه مشرف شد و به عنوان مافی الذمه مُحرم شد، در اين بين متوجه شد كه حلق سال اول در خارج منی بوده است و در نظر حضرت امام كافی نيست، امسال حلق را در منی بقصد مافی الذمه انجام می دهد و بقيه اعمال را نيز بقصد مافی الذمه به جا آورده است، آيا اين كار كافی است يا نه؟
ج ـ كفايت می كند و از منوب عنه واقع می شود و بايد حَجّة الاسلام را اعاده كند.
[1155] س ـ اگر كسی مقداری از سر خود را با تيغ بتراشد و بقيه را ماشين كند، آيا جايز است و حلق صدق می كند؟ ضمناً بعد از ماشين، بقيه سر را نيز می تراشد.
ج ـ تا حلق تمام نشده كوتاه كردن موی سر جايز نيست، و اگر تمام سر را تراشيده از حلق كافی است.
[1156] س ـ كسی كه غير از وقوفين اضطراری را نمی تواند درك كند و برای بقيه اعمال خود نايب می گيرد، آيا می تواند حلق را در غير از منی انجام دهد؟
ج ـ بايد در منی حلق كند و حلق در غير منی كافی نيست، مگر آنكه نتواند به مِنی برود.
[1157] س ـ شخصی دو موضع در سرش شكسته است، ممكن است كه حلق روز عيد باعث پاره شدن پوست گردد اگر تقصير نمايد، مُجزی است يا وظيفه ديگری دارد؟
ج ـ اگر اميد خوب شدن در حدی كه بتواند حلقِ تمام نمايد، تا آخر ايام تشريق، دارد تأخير بيندازد و همچنين اعمال مترتبه را، و اگر اميد ندارد يا پس از تأخير خوب نشد، احتياط آن است كه هر مقدار سر را می تواند بتراشد و تقصير هم بكند.
[1158] س ـ شخصی سال گذشته قربانی و حلق را در غير منی (خارج از منی ) انجام داده و پس از خاتمه اعمال، به ايران برگشته است و امسال نيز به مدينه مشرف شده و قصد حج دارد، بفرماييد وظيفه او چيست؟ و آيا می تواند برای خود يا ديگری حج به جا آورد يا نه؟
ج ـ تا وظيفه سال قبل را از؛ قربانی و حلق و اعمال مترتبه بر آن، انجام نداده و از احرام آن خارج نشده، نمی تواند مُحرم شود.
[1159] س ـ صبی مُمَيّزی تمام اعمال حج را به نحو صحيح انجام داده است، آيا از صَروره بودن، خارج می شود يا نه؟
ج ـ بلی، خارج می شود.
[1160] س ـ در روز عيد قربان كه حاجی بايد حلق كند و از طرفی تراشيدن و كندن مو بر مُحرم حرام است، آيا حجّاج بايد بعد از تقصير افرادی كه مخير بين حلق و تقصير هستند، از وجودشان برای حلق استفاده كنند يا در آن وقت برای شخص جايز است كه سر خود را بتراشد و آيا فرق است بين تراشيدن سرخود و تراشيدن سر ديگری و در هر حال تكليف شرعی او چيست؟
ج ـ خودش می تواند خود را حلق كند و می تواند به كسی كه از احرام به حلق يا تقصير خارج شده واگذار كند كه او را حلق نمايد،453 و در هر صورت اگر ديگری او را حلق كند كفايت می كند اگر چه از احرام خارج نشده باشد.
[1161] س ـ كسی كه در حج وظيفه اش سر تراشيدن است و از اول می داند كه با تيغ كشيدن سرش خون می آيد، بفرماييد آيا سرش را بايد بتراشد يا نه؟
ج ـ بايد سر بتراشد علی الأحوط.
[1162] س ـ در مناسك آمده است: كسی كه سال اول حج او باشد، بنا بر احتياط واجب بايد سر خود را بتراشد، آيا می توان در اين احتياط واجب به ديگری رجوع كرد؟
ج ـ حكم ساير احتياطات را دارد، ليكن چون امر مهمی است، مراعات كنيد اين احتياط را.
[1163] س ـ كسی كه حلق را فراموش كرده و به ايران بازگشته است، وظيفه او چيست؟
ج ـ بايد حلق و اعمال مكّه مترتّبه بر حلق را انجام دهد و اگر نمی تواند خودش به مكّه برود، در محل خودش حلق كند و موی خود را به مِنی بفرستد454 علی الأحوط و برای اعاده اعمال مكّه نايب بگيرد.
[1164] س ـ كسی كه وظيفه او حلق است وليكن از حلق معذور است، وظيفه او چيست؟
ج ـ بعيد نيست لزوم و كفايت تقصير در اين مورد، ولی احوط آن است كه احتياط را به غير رجوع كنند.
[1165] س ـ اگر كسی قربانی را از روی عمد تأخير بيندازد، آيا می تواند حلق و يا تقصير نمايد و يا بايد حتماً بعد از قربانی باشد؟
ج ـ بايد حلق را بعد از قربانی انجام دهد، علی الأحوط.455
[1166] س ـ شخصی در روز عيد قربان در حال رَمْی جمره عقبه پول خود را گم كرد و چون پول برای هدی نداشت آن را مبدل به روزه كرد و تصميم دارد بعد از ايام تشريق شروع به سه روز روزه نمايد، آيا چنين شخصی تقصير يا حلق را پس از سه روز روزه انجام دهد يا همان روز عيد حلق يا تقصير نمايد؟
ج ـ می تواند روز عيد حلق يا تقصير نمايد.456
[1167] س ـ شخصی كه صروره نيست و می تواند تقصير كند آيا اگر ريش بتراشد، صرف نظر از حرمت، اين كار كفايت از تقصير می كند يا نه؟
ج ـ كفايت نمی كند.
[1168] س ـ عصر عيد قربان، بعد از هَدْی، كه دوستان سر می تراشيدند و من هم به اين فكر كه بايد سر را تراشيد رفتم سر خود را تراشيدم و نگفتم كه سر می تراشم برای حج تمتّع، فقط سرم را تراشيدم، در اين صورت وظيفه من چيست؟
ج ـ اگر سر را به عنوان اينكه وظيفه شما سر تراشی است و از اعمال حج است تراشيده ايد صحيح است هرچند نيت را نگفته باشيد.
[1169] س ـ چون من از سر تراشيدن بدم می آيد، آيا می توانم به جای سر تراشيدن تقصير كنم و آيا آن كار گناهی هم دارد يا نه؟
ج ـ در سفر اول در منی بايد سر بتراشيد علی الأحوط و اگر نتراشيد گذشته از معصيت از احرام هم خارج نمی شويد علی الأحوط.
[1170] س ـ حاجی در مذبح، بعد از قربانی فوراً تقصير كرده كه دچار تطهير نجاست بدن و لباس احرام نگردد و بعد از رسيدن به چادر حلق كند، از يك طرف صروره است و از طرفی در حلق قصد احلال نكرده، تكليفش چيست؟
ج ـ تقصير در صورت جهل كفاره ندارد و حلق را اگر به قصد قربت و به حساب يكی از اعمال انجام داده، كافی است وگرنه باقی بر احرام است و بايد در منی حلق كند علی الأحوط.457
453. ادامه را متعرّض نشدهاند.
454. اين احتياط در مناسک معظّم له يافت نشد.
455. به حاشيه مسأله 1142 مراجعه شود.
456. بنا بر احتياط واجب حلق يا تقصير را از روز عيد تأخير نيندازد. (مناسک حج، م415 و 416)
457. حلق يا تقصير بايد در منی انجام شود. (مناسک حج، م417) - مستحبات حلق
-
- فصل پنجم: واجبات بعد از اعمال منى
- فصل ششم: بيتوته به منى
- فصل هفتم: رمى جمرات سه گانه
-
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
- جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
- به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
- جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
- از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
- مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
[1078] م ـ گفته می شود كه در منی ، مَسلخ فعلی، كمی در وادی مُحسّر ساخته شده و در اين صورت، هرچند در صورت امكان ولو تا آخر ذی حجه بايد در منی قربانی كنند لكن قربانی در مَسلخ جديد مجزی است.424
[1079] م ـ كسی كه اجير در حج است، می تواند برای قربانی شخص ثالثی را وكيل كند و وكيل مزبور، نيت قربانی حجّی كه موكّلش از طرف موكّل خود انجام می دهد را می نمايد.
[1080] م ـ تأخير ذبح از روز عيد عمدا، جايز نيست علی الأحوط، لكن اگر تأخير شد عمداً يا جهلاً يا نسياناً، ذبح در شب كفايت می كند.
[1081] م ـ كسانی كه وكيل ديگری هستند كه برای او قربانی كنند، می توانند قبل از اينكه حلق يا تقصير كنند، قربانیِ ديگری را ذبح نمايند.
424. محل انجام ذبح، منی است و در صورتی كه از ذبح در منی ممانعت شود، انجام آن در محل تعيين شده در حال حاضر، بلا مانع است. (مناسک حج، م407)