پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
      • فصل اول: محل احرام عمره تمتع
      • فصل دوم: واجبات احرام
        • استفتائات احرام
          چاپ  ;  PDF

          [291] س ـکسي در وقت احرام اين طور قصد مي کند: محرم مي شوم يا احرام مي بندم، براي عمره تمتع يا غير آن، با توجه به اين مسأله که فرموده ايد نيت احرام لازم نيست، بلکه ممکن نيست، اين احرام چه صورت دارد؟

          ج ـ به احرام ضرر نمي زند هر چند قصد احرام لازم نيست[1]و احرام امر قصدي نيست[2]، بلکه اگر شخص به قصد حج يا عمره تلبيه بگويد محرم مي شود هر چند قصد احرام نکند.

          [292] س ـزني قبل از احرام براي عمره تمتع، مي دانست که عادت ماهانه او ده روز است و قبل از احرام حج، اعمال عمره تمتع را نمي تواند انجام دهد، مع ذلک، نيت عمره تمتع کرد، آيا در برگرداندن نيت احرام عمره تمتع به حج اِفراد، بايد چه کند؟

          ج ـ نيت را به حج افراد برگرداند[3]و اشکال ندارد، بلي اگر با التفات به اينکه نمي تواند عمره تمتع را انجام دهد و اگر انجام دهد صحيح نيست به نيت عمره تمتع محرم شود، صحت اين احرام، بلکه حصولِ جدّ به آن، محل اشکال است.[4]

          [293] س ـمردها معمولاً براي احرام، يک حوله به عنوان لنگ به کمر مي بندند و يکي هم بر روي شانه ها مي اندازند، ولي بعضي افراد براي اينکه موقع وزش باد و يا سوار شدن ماشين عورت آنها ظاهر نشود اضافه بر آن دو حوله، يک متر چلوار ندوخته از وسط پا عبور مي دهند به نحوي که دو طرف پارچه از جلو و عقب زير حوله قرار مي گيرد، آيا اين عمل صحيح است يا اشکال دارد؟

          ج ـ اشکال ندارد.[5]

          [294] س ـآيا مي شود براي کسي که قادر بر تلبيه گفتن نيست نايب گرفت يا خير؟

          ج ـ اَخْرَس (لال) بايد با انگشت به تلبيه اشاره کند و زبانش را هم حرکت دهد[6]، و نايب گرفتن کافي نيست.[7]

          [295] س ـکسي که در گذشته حج واجبش را انجام داده و بنا دارد حج مستحبيبه جا آورد، ولي از روي ناآگاهي و يا فراموشي در نيت اِحرام عمره مي گويد «احرام عمره تمتع از حج تمتع از حجةالاسلام مي بندم قربةالي الله»، آيا آوردن و در نيت داشتن حجةالاسلام، در حالي که حج مستحبي است، اشکال دارد يا خير؟

          ج ـ اشکال دارد[8]، مگر آنکه اشتباه لفظي باشد و قصدش اين بوده عمره اي که وظيفه او است انجام دهد و اسمش را حجةالاسلام گذاشته باشد.[9]

          [296] س ـاگر کسي بداند در صورت صحيح نگفتن تلبيه، محرم نمي شود و تلبيه را غلط بگويد و اعمال حج را انجام دهد، آيا اعمالش صحيح است يا نه؟

          ج ـ چنانچه[10]از روي عمد بوده صحيح نيست و اگر عمدي نبوده و از روي فراموشي يا ندانستن مسأله بوده، در فرض مرقوم بعيد نيست صحت عمل.[11]

          [297] س ـاگر کسي تلبيه را غلط بگويد و بعد از وقوفين و قبل از اتمام اعمال حج فهميد که صحيحاً محرم نشده است، آيا وظيفه او نسبت به ساير اعمال، و همچنين عمره قبلي او چگونه است؟

          ج ـ با فرض اينکه بعد از وقت جبران متوجه شده[12]بعيد نيست صحت عمل[13]، لکن احوط عدم اکتفا به اين حج است و اين احتياط ترک نشود.[14]

          [298] س ـترجمه تلبيه «لبَّيک، اللّهُمَّ لَبَّيک، لَبَّيک لا شَريک لَک لَبَّيک» چيست؟

          ج ـ ترجمه جمله مذکور چنين است:[15]«اجابت مي کنم دعوت تو را، خدايا! اجابت مي کنم دعوت تو را، اجابت مي کنم دعوت تو را، شريکي نيست مر تو را، اجابت مي کنم دعوت تو را». و اگر کلمه «دعوت» را هم نگويد کفايت مي کند در مواردي که بايد ترجمه را بگويد.

          [299] س ـلباس احرامي که معلوم نيست از درآمد منبر است يا وجوهات شرعيه، آيا لازم است خمس آن را بدهد؟

          ج ـ با فرض شک، لازم نيست، هر چند احتياط مطلوب است.[16]

          [300] س ـکسي که به ديگران تلقين نيت و تلبيه مي کند و خودش فراموش کرده است که نيت نمايد، وظيفه اش چيست؟

          ج ـ اگر به قصد انجام عمره يا حج تلبيه نگفته، محرم نشده است و بايد در صورت امکان به ميقات برگردد و اگر ممکن نيست به خارج حرم برود[17]و مجدداً محرم شود.[18]

          [301] س ـآيا لباس احرام منحصر در دو جامه است و بيشتر نبايد باشد؟

          ج ـ مقدار واجب آن دو جامه است و زيادتر مانع ندارد.



          [1].آية الله اردبيلي: نيت احرام از نيت عمره يا حج جدا نيست؛ بنابر اين کسي که به قصد انجام دادن عمره يا حج لبيک مي گويد، در واقع محرم شده است و احرام بستن به نحو مذکور در سؤال ضرري به احرام نمي زند.

          آيات عظام بهجت، سبحاني، گلپايگاني، مکارم: لازم است و تفصيل اين مسأله در ذيل بحث نيت در واجبات احرام گذشت.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: همين که به قصد عمره و يا حج تمتع تلبيه واجب را گفت، محرم مي شود و قصد احرام، همين است.

          [2].آية الله سبحاني: در ذيل مسأله 251 گذشت.

          آية الله نوري: قصد احرام به اين است که قصد احرام حج يا عمره کند و لازم است که احرام را به اين قصد انجام دهد.

          [3]. تفصيل نظريه آيات عظام در مسأله 221 گذشت.

          آية الله بهجت: در صورتي که قصدش انجام وظيفه بوده کفايت مي کند و حج اِفراد به جا مي آورد. (مناسک، س41).

          آية الله تبريزي: اين در صورتي است که در حال احرام حايض باشد چنانکه ظاهر سؤال است ولي اگر بعد از احرام حايض شد مخير است بين اينکه حج افراد به جا آورد و بعد از فراغت، عمره مفرده به جا آورد و بين اينکه اعمال عمره تمتّع را بدون طواف و نمازش به جا آورد به اين ترتيب که سعي و تقصير نموده و براي حج احرام بسته به عرفات و مني برود و پس از فراغ از اعمال مني قضاي طواف عمره و نماز آن را قبل از طواف حج به جا آورد.

          آية الله خويي: اگر در حال احرام تا آخرين زمان ممکن براي اتيان اعمال عمره تمتع حايض بوده، فتواي ايشان در دست نيست که آيا احرامش براي عمره تمتع باطل است يا مي تواند آن را به عنوان حج افراد قرار دهد، گرچه در استفتائات حکم به بطلان احرام براي حج افراد شده، اگر زن در وقت احرام حايض بود و گمان مي کرد تا آخر وقت پاک نمي شود و بعداً کشف خلاف شد.

          آية الله سبحاني: و اگر قصدش انجام وظيفه بوده باشد، کفايت مي کند و در صورت التفات اگر به نيت عدول، قصد عمره تمتع کند اشکال ندارد.

          [4].آية الله خامنه اي: به حاشيه مسأله 221 مراجعه شود.

          آية الله زنجاني: اگر به قصد انجام وظيفه، محرم شده و خيال کرده وظيفه اش عمره تمتع است، احرامش احرام حج افراد خواهد بود؛ و در غير اين صورت احرامش باطل است و بايد مطابق حاشيه مسأله 215 رفتار نمايد.

          [5]. آية الله سبحاني،آية الله مکارم: ولي بهتر اجتناب از اين گونه کارهاست.

          [6].آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: اگر چه به گفتن ترجمه آن باشد و نايب هم بگيرد رجاءً که از طرف او بهطور صحيح بگويد.

          [7].آية الله اردبيلي: نايب گرفتن لازم نيست، هر چند مطلوب است.

          آية الله بهجت: شخص گنگ و لال با انگشت خود همراه با نيت قلبي به تلبيه اشاره نموده و زبان خود را حرکت دهد و اگر ممکن نباشد که اين کار را خودش انجام دهد نايب بگيرد که به جاي او تلبيه بگويد. (مناسک، مسأله 180).

          آيات عظام تبريزي، خويي، زنجاني، فاضل، مکارم: بهتر است نايب هم بگيرد.

          آية الله سبحاني: لال و کر مادر زاد زبان خود را مانند کساني که «لبيک» مي گويند حرکت دهد و با انگشت اشاره کند و اگر براي عارضه اي زبان او بند آمده باشد با اخطار در قلب به شيوه اي که گفته شد عمل کند.

          آية الله سيستاني: اگر در اثر عارضه اي لال شده است و الفاظ تلبيه را مي داند، به مقداري که مي تواند تلفظ کند و اگر نتواند زبان و لب را به آن حرکت دهد و همراه با آن در قلب اخطار نمايد و با انگشت به آن اشاره کند و اگر لال و کر مادرزاد است و مانند آن، پس زبان و لب را مانند کساني که تلفظ مي کنند حرکت دهد و با انگشت اشاره کند.

          [8]. آيات عظام تبريزي، خويي، زنجاني، سيستاني: مانعي ندارد. (مستفاد از تعليقه عروه، ج2، ص240).

          آية الله سبحاني:نيت عمدي اشکال دارد.

          [9].آية الله مکارم:معمولاً از همين قسم است.

          [10].آية الله زنجاني: اگر خيال مي کرده تلبيه را صحيح مي گويد در عمره تمتع به حاشيه مسأله 263 و در حج تمتع به حواشي مسأله 947 تا 949 عمل کند.

          آية الله فاضل: با توجه به اينکه عالم به حکم بوده، اگر نسبت به موضوع جاهل بوده؛ يعني نمي دانسته تلبيه را غلط مي گويد، حکم ترک احرام از روي جهل و سهو را دارد که حکم آن در مسأله 290 گذشت.

          [11].آية الله بهجت: به مسأله 215 و 263 و 290 مراجعه شود.

          براي اطلاع از نظريه مراجع، به ذيل مسأله 215 مراجعه شود.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: اگر در احرام عمره بوده، صحّت عمل او خالي از اشکال نيست و بايد احتياط کند.

          آية الله سبحاني: اگر کسي تلبيه را غلط بگويد و محرم شود و اعمال عمره را انجام دهد، چنانچه از روي عمد باشد عمره او باطل است و در صورت فراموشي يا ندانستن مسألهاحتياطاً عمره را دوباره انجام دهد و اگر در احرام حج است چنانچه در اثناء متوجه شود آن را صحيح بگويد و چنانچه در پايان عمل ملتفت شود بعيد نيست که عمل او صحيح باشد.

          آية الله سيستاني: اگر به مقدار تمکن تلبيه را گفته است و غلط بودن آن به حدي نبوده است که صدق تلبيه نکند، چيزي بر او نيست. در غير اين صورت، اگر در احرام عمره باشد بنابر احتياط واجب عمل باطل است و اگر در احرام حج باشد صحيح است.

          [12].آية الله زنجاني: حکم مسأله قبل را دارد.

          [13].آية الله اردبيلي: عمره تمتع او صحيح است ولي چنانچه در احرام حج تلبيه او اشکال داشته باشد، در فرض مسأله بنابر احتياط واجب در همان جا که هست تلبيه بگويد و حج را تمام کند و چنانچه حج او واجب بوده، به اين حج اکتفا نکند.

          [14].آية الله بهجت: به مسأله 290 مراجعه شود.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: صحت عمل خالي از اشکال نيست و بايد احتياط نمايد.

          آية الله فاضل، آية الله گلپايگاني: اين احتياط استحبابي است.

          آية الله سبحاني: ذيل سؤال 297 گذشت که صحت بعيد نيست.

          آية الله سيستاني: اگر تلبيه را به مقدار تمکن ادا کرده است و غلط بودن آن به اندازه اي نيست که صدق تلبيه نکند، عمل صحيح است. در غير اين صورت، اگر تلبيه عمره را غلط گفته است عمل او بنابر احتياط باطل است و اگر تلبيه احرام حج باشد همانجا تلبيه بگويد و عملش صحيح است.

          [15].آية الله نوري: با کمال ميل و شوق اجابت مي کنم دعوت تو را، خدايا! با کمال ميل و شوق اجابت مي کنم، اجابت مي کنم دعوت تو را با کمال ميل و شوق، شريکي نيست مر تو را، با کمال ميل و شوق اجابت مي کنم، اجابت مي کنم تو را.

          [16].آية الله بهجت: در هر دو مورد به زايد از مؤونه سنه، خمس تعلّق مي گيرد.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: اگر سال بر آن گذشته باشد، لازم است خمس آن را بدهد.

          آية الله سبحاني: اما اگر با مقداري تفحص وضع آن پولي که با آن لباس احرامي را خريده و يا مي خواهد بخرد مشخص مي شود بايد تفحص کند.

          آية الله سيستاني: بنابر احتياط واجب بايد با حاکم شرع به نسبت احتمال مصالحه کند.

          آية الله فاضل: و اين در صورتي است که وجوهات شرعيه را به عنوان شهريه گرفته باشند، امّا اگر به عنوان استحقاق يا خدمات ديني گرفته اند و سال بر آن گذشته است بايد خمس آن را بدهند.

          [17].آية الله اردبيلي: و بنابر احتياط واجب (در احرام عمره تمتع يا مفرده) هر چقدر که مي تواند به سمت ميقات باز گردد.

          [18]. تفصيل اين مسأله در ذيل مسأله 215 گذشت.


        • مستحبات احرام
        • مکروهات احرام
      • فصل سوم: مُحرّمات احرام
      • فصل چهارم: طواف واجب و بعضي از احکام آن
      • فصل پنجم: نماز طواف
      • فصل ششم: سعي و بعض احکام آن
      • فصل هفتم: تقصير و بعض احکام آن
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /