پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج محشى

    • ديباچه
    • مقدمه
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
    • مسائل متفرقه استطاعت
    • استفتائات استطاعت
    • نيابت در حج
    • استفتائات نيابت
    • حج استحبابي
    • اقسام عمره
    • اقسام حج
    • صورت حج افراد و عمره مفرده
    • صورت حج تمتّع اجمالاً
    • استفتائات اقسام عمره و حج
    • باب اول: اعمال عمره تمتّع
      • فصل اول: محل احرام عمره تمتع
        • مسائل متفرقه ميقات
          چاپ  ;  PDF

          [220] م ـاحتياط واجب[1]آن است که از خود مسجد شجره احرام بسته شود نه اطراف آن و احتياط مستحب[2]آن است که در محلّ اصلي مسجد محرم شود، اگرچه از مسجد مطلقاً جايز است، حتي در قسمتي که مسجد توسعه پيدا کرده است.[3]

          [221] م ـاگر زن در ميقات حايض باشد و يقين کند که نمي تواند عمره تمتع را در وقت خود انجام دهد، بايد نيت حج افراد کند[4]و براي حج افراد محرم شود[5]ولي اگر بعد از آن کشف خلاف شد[6]در صورتي که براي حَجةالاسلام محرم شده، احرام او باطل است و بايد براي عمره تمتع مجدداً محرم شود.

          [222] م ـکساني که با هواپيما به جده مي روند نمي توانند از جده يا حديبيه محرم شوند[7]بلکه بايد به يکي از مواقيت، مثل جحفه[8]بروند و از آنجا محرم شوند و اگر از مدينه بروند بايد از مسجد شجره محرم شوند و در اين حکم فرقي بين اينکه قصد عمره تمتع يا مفرده داشته باشند نيست[9]و حديبيه ميقات عمره مفرده است براي کساني که در مکه هستند.[10]

          [223] م ـکساني که ميقات[11]براي آنها مشخص نيست نمي توانند به گفته راهنما (بلد) يا حملهدار که مي گويد فلان محل ميقات است محرم شوند[12]مگر از گفته او اطمينان پيدا کنند و الا بايد به عرف محل مراجعه نمايند.[13]

          [224] م ـدر صورتي که ثابت نيست که رابغ محاذي جحفه است احرام از آن جايز نيست.[14]

          [225] م ـکسي که در غير ماه هاي حج به مکه رفته و عمره مفرده به جا آورده و در مکه مانده تا ماه هاي حج براي احرام عمره تمتع[15]، بايد به يکي از مواقيت پنجگانه معروفه برود و نمي تواند از تنعيم محرم شود.[16]

          [226] م ـکساني که براي عمره مفرده به مکه مشرف مي شوند و بايد به يکي از مواقيت معروفه بروند، نمي توانند بدون احرام از ميقات تجاوز کنند و در صورت تجاوز[17]، واجب است[18]به ميقات برگردند[19]و از آنجا محرم شوند و اگر کسي نتوانست برگردد هر جا که هست مُحرم شود.[20]

          [227] م ـاگر شخص در مکه باشد و بخواهد عمره تمتع به جا آورد و به عللي از رفتن به ميقات عمره تمتع معذور باشد لازم است به خارج حرم برود[21]و از آنجا محرم شود و از ادني الحل کافي است.[22]

          [228] م ـميقات براي شاغلين در جده؛ از ايرانيان و غير آنها، در عمره تمتع و عمره مفرده[23]همان مواقيت معروفه است و نمي توانند از جده يا ادنيالحل مُحرم شوند و اگر از روي جهل[24]به مسأله در جاي ديگر محرم شوند، احرام آنها صحيح نيست و محرمات احرام بر آنها حرام نمي شود، چنانچه در صورت علم و عمد هم حُکم همين است هر چند در صورت جهل، اگر بعد از اعمال، مسأله را فهميدند عمل آنان صحيح است.[25]

          [229] م ـخدمه کاروان ها که مي خواهند به مکه بروند و بعد از آن بايد از مکه خارج شوند[26]بنابر، احتياط[27]نبايد عمره تمتع انجام دهند[28]، بلکه براي دخول مکه بايد به يکي از مواقيت معروفه بروند و از آنجا براي عمره مفرده مُحرم شوند. واَدْنَي الحِلّ، ميقات اين اشخاص نيست[29]، و پس از انجام اعمال عمره مفرده مي توانند از مکه خارج شوند، و در صورت خارج شدن از مکه، اگر فقط به جده بيايند براي ورود به مکه در مرتبه دوم و سوم و بعد از آن، احرام واجب نيست[30]، ولي اگر به مدينه بروند و از آنجا بخواهند به مکه بروند بايد[31]در مسجد شجره مُحرم شوند براي عمره مفرده ديگر و چون بين اين عمره مفرده و عمره مفرده اول يک ماه فاصله نشده عمره دوم را رجاءاً[32]به جا آورند[33]و در هر صورت اين اشخاص آخرين مرتبه اي که به مکه مي روند بايد به يکي از مواقيت معروفه، مثل مسجد شجره يا جُحفه بروند و از آنجا براي عمره تمتع مُحرم شوند.


          [1].آية الله بهجت: واجب است در صورت امکان از داخل مسجد محرم شود. (مناسک، مسأله 162).

          آيات عظام تبريزي، خويي، صافي، گلپايگاني، مکارم: اين احتياط مستحبي است.

          آية الله خامنه اي، آية الله زنجاني: تفصيل آن در مسأله 202 گذشت.

          [2].آية الله خامنه اي: اين احتياط يافت نشد. (مناسک حج، م 79)

          [3].آية الله بهجت:احتياطاً احرام از مسجد قديمي شجره باشد و با فحص از اهل اطّلاع، توسعه از يمين و يسار و خلف است و قسمت محراب از مسجد قديمي محسوب مي شود و در صورت عدم امکانِ دخول به قسمت قديمي، از محاذي آنجا محرم شوند. (استفتائات، س33).

          آية الله تبريزي: احتياط واجب اين است که از پشت مسجد قديم احرام نبندد.

          [4].آية الله اردبيلي: مي تواند به نيت ما فيالذمه (اعم از عمره تمتع و حج افراد) احرام ببندد، آنگاه اگر پيش از گذشتن وقت عمره پاک شد، اعمال عمره را به جا بياورد و پس از آن احرام، حج ببندد وگرنه با همان احرام حج افراد به جا بياورد و پس از آن عمره مفرده انجام دهد و اين حج صحيح و مجزي از حجةالاسلام است.

          آية الله تبريزي، آية الله سبحاني: مي تواند به قصد مافي الذمّه احرام ببندد و چنانچه قبل از گذشتن وقت عمره تمتع پاک شد، عمره تمتع به جا آورد و بعد حج آن را انجام دهد. و اگر پاک نشد به همان احرام حج افراد به جا آورد و سپس عمره مفرده انجام دهد بلکه اگر به قصد حج افراد احرام بست، و قبل از گذشتن وقت عمره پاک شد، با همان احرام اعمال عمره تمتع را انجام داده و سپس حج تمتع را انجام دهد، گرچه احتياط مستحب در اين صورت تجديد احرام براي عمره تمتع مي باشد.

          آية الله خامنه اي: مي تواند به نيت حج افراد محرم شود و نيز مي تواند به قصد ما فيالذّمه داخل احرام شود ولي در صورت اوّل اگر زودتر از موعد مقررّ پاک شود، لازم است براي عمره تمتّع بار ديگر محرم شود و اما در صورت دوم اگر پيش از موعد پاک نشد، احرام او براي حج خواهد بود و اگر پيش از موعد پاک شد با همان احرام مي تواند عمره تمتّع به جا آورد. (استفتاء 2174/7، دستخط معظّم له)

          آية الله خويي: اگر به نيت مافيالذمه محرم شود اشکالي نيست ولي اگر به نيت حج افراد محرم شود و بعد پاک شود احرامش باطل است.

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: جمعي فرمودهاند: «واجب است از ميقات محرم به حج افراد شود»، ليکن چون اين يقين بر حسب عادت است و امکان دارد برخلاف عادت پاک شود، احتياط آن است که در وقت احرام قصد کند محرم مي شوم به احرامي که بر من واجب است از عمره تمتع يا حج افراد، پس اگر قبل از گذشتن وقت عمره پاک شد اعمال عمره را تمام کند و مُحِلّ شود و بعد اعمال حج را به جا آورد، و حج تمتع او صحيح است، و اگر پاک نشد به همان احرام اعمال حج افراد را به جا آورد و بعد عمره مفرده به جا آورده و حج افراد صحيح است.

          آية الله مکارم: بهتر است در موقع احرام قصد کند احرامي را که بر او واجب است انجام مي دهد، تا مشکلي براي او پيش نيايد.

          [5].آية الله زنجاني: به حاشيه مسأله 174 مراجعه شود.

          [6].آية الله سيستاني: عدول کند به عمره تمتع و اعمال آن را انجام دهد و بايد رعايت کند که پس از انجام سعي تلبيه نگويد.

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: لازم است اين حج افراد را عدول به عمره تمتع کند؛ يعني طواف و نماز آن و سعي را به جا آورد و تقصير کند و بعد براي حج محرم شود و اعمال حج را به جا آورد. و اين مخصوص کسي است که مکلف به حج تمتع باشد و امّا کسي که حج افراد هم از او صحيح است، مختار است که عدول نمايد به تمتع يا حج افراد را تمام نمايد.

          ساير آيات عظام متذکر مسأله کشف خلاف نشده اند. و در نيت اِفراد، با حضرت امام=موافق هستند.

          [7].آية الله زنجاني: به حاشيه مسأله 207 و 212 مراجعه شود.

          [8].آية الله بهجت: مثل جحفه يا محاذات آن. (مناسک، مسأله 173) به ذيل مسأله 211 و 212 مراجعه شود.

          آية الله سبحاني: مي توانند از فرودگاه جده يا از وسط شهر قبل از پل بزرگ محرم شوند چون محاذي ميقات است. و اين افراد احتياطاً در مرز حرم (ادنيالحل) احرام خود را تجديد کنند (کتاب الحج، ج2، ص544).

          آية الله سيستاني: مي تواند از جدّه با نذر محرم شود؛ زيرا جنوب شرقي آن محاذي با جحفه
          است.

          [9].آيات عظام صافي، فاضل، گلپايگاني: در عمره مفرده احرام از ادني الحلّ کفايت مي کند، اگرچه با عبور از ميقات بدون احرام گناه کرده است. (مناسک عربي، ص84).

          [10].آية الله اردبيلي: و همچنين کساني که بدون قصد دخول حرم از ميقات گذشته اند و سپس تصميم بر انجام عمره مفرده گرفته اند، مي توانند از ادني الحلّ براي عمره مفرده محرم شوند.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: و نيز کسي که بدون قصد دخول مکه، از ميقات عبور کرده و به نزديک حرم رسيده است، مي تواند از ادني الحل براي عمره مفرده محرم شود.‘

          ’آية الله زنجاني:کساني که در مکه هستند براي احرام لازم نيست به مواقيت بروند، بلکه از هر نقطه خارج حرم محرم شوند صحيح است.

          آية الله سبحاني:کساني که براي عمره مفرده به مکه مشرف مي شوند اگر در مسيرشان ميقات و يا محاذات آن نيست، مي توانند از مرز حرم که در اصطلاح فقهاء ادنيالحل نام دارد احرام ببندند. مرزهاي حرم به وسيله تابلوهايي مشخص شده و نزديک ترين وآسانترين نقطه براي زائران تنعيم وحديبيه است.

          آية الله سيستاني:ميقات عمره مفرده براي کسي که مي خواهد وارد حرم شود همان ميقات هاي معروف است، ولي اگر کسي براي کار ديگري غير از عمره در آن محل بوده و قصد دخول حرم هم نداشته و از ميقات گذشته و سپس تصميم بر انجام عمره گرفته است مي تواند از ادنيالحل محرم شود.

          [11].آية الله خامنه اي: يا محاذات آن. (مناسک حج، م82)

          [12].آية الله زنجاني: مگر آنکه گفته او براي شخص حاجي يا نوع حجاج، اطمينان آور باشد؛ و در هر حال، گفته اهل محل، معتبر است.

          [13].آية الله بهجت: به حاشيه مسأله 206 مراجعه شود.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: و يا اينکه آنها ثقه باشند و مستندشان اخبار عرف محل باشد.

          آية الله خامنه اي، آية الله مکارم: ظن حاصل از گفته اهل اطلاع کافي است.

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: اگر ظنّ از اين طريق هم ممکن نشود در اولين نقطه اي که احتمال محاذات با يکي از مواقيت را مي دهد رجاءً محرم شود و تلبيه بگويد و بعد در هر جاکه احتمال محاذات مي دهد تجديد نيت کند و تلبيه را تکرار نمايد تا يقين کند که در محاذات به ميقات احرام بسته است.

          نظريه ساير آيات عظام در مسأله 206 گذشت.

          [14].آية الله اردبيلي:کفايت احرام از محاذات مواقيت غير از محاذي مسجد شجره مشکل است.

          آيات عظام تبريزي، خويي، سيستاني: احرام از رابغ با نذر صحيح است به اعتبار اينکه رابغ قبل از جحفه است.

          آية الله زنجاني: مگر براي کسي که از مواقيت پنج گانه و نزديکي آنها عبور نمي کند.

          [15].آية الله زنجاني: لازم نيست به مواقيت برود بلکه مي تواند از حرم بيرون رفته، از آنجا محرم شد.

          [16].آية الله سبحاني: در صورت ضرورت مي توانند از ادني الحل محرم شوند.

          آية الله سيستاني:به احتياط واجب حتي اگر حج تمتّع استحبابي باشد.

          [17].آية الله زنجاني: اگر در تأخير احرام معذور بوده اند مطابق حاشيه مسأله 215 و اگر معذور نبوده اند مطابق حاشيه مسأله 210 عمل کنند.

          [18].آية الله بهجت: عبور از ميقات بدون احرام جايز نيست و در صورت تجاوز، احرام از ادني الحل براي قاصد عمره مفرده کافي است.

          [19].آية الله خامنه اي:واجب است برگردد و از همان ميقاتي که از آن عبور کرده است محرم شود، چه ميقات ديگري در جلو باشد يا نه. (استفتاء، دستخط معظم له، ش40)

          آية الله سبحاني: بايد به يکي از مواقيت خمسه برود واحرام ببندد و درصورت عدم توانائي براي عمره تمتع يا مفرده از ادني الحل محرم شود واعمال عمره را انجام دهد.

          [20]. تفصيل نظريه آيات عظام در اين مسأله در ذيل مسأله 210 و 215 و 222 گذشت.

          آية الله اردبيلي: و بنابر احتياط واجب هر قدر که مي تواند به طرف ميقات برگردد و سپس محرم شود.

          آية الله خامنه اي: مگر اينکه داخل مکه شده باشد که در اين صورت وظيفه اي ندارد ولي اگر از روي عمد بدون احرام وارد مکه شده عمل حرام انجام داده و بايد توبه کند. (استفتاء، ش34)

          آية الله سبحاني: مي توانند از ادني الحل محرم شوند.

          [21].آية الله اردبيلي: و بنابر احتياط واجب هر قدر که مي تواند به طرف ميقات برگردد و سپس محرم شود.‘

          ’آية الله بهجت، آية الله تبريزي: احوط اين است که هر مقدار ممکن است به طرف ميقات برود و محرم شود.

          آية الله سبحاني: به ذيل مسأله 225 مراجعه شود.

          آية الله سيستاني: اولي اين است که تا حد ممکن به طرف ميقات رفته و محرم شود. (مناسک، مسأله 169، فرع دوّم).

          آية الله صافي، آية الله گلپايگاني: واجب است به خارج حرم رفته و هر مقدار ممکن است به طرف ميقات برود و محرم شود.

          [22].آية الله خامنه اي: مگر نايب باشد که بايد به ميقات برود، والاّ نمي تواند نايب شود. (مناسک حج، م57)

          [23].آية الله خويي: اگر حدود سه سال در جده مي ماند که صدق مقرّ و منزل بر آن بکند، مي تواند از جدّه محرم شود. (المسائل الشرعيه، ج1، ص322 و 320).

          آية الله زنجاني: اگر مستقيماً به مکه مي روند مي توانند در جدّه يا هر نقطه از خارج حرم ـ مانند حديبيه ـ محرم شوند و فرقي بين عمره مفرده و تمتع نيست.

          آية الله سبحاني:کساني که در جده شاغل هستند چه در عمره تمتع و چه در عمره مفرده مي توانند از ادني الحل (مرزهاي حرم) احرام ببندند و چه بهتر که از حديبيه که محل بيعت رضوان است محرم شوند.

          آية الله سيستاني: مي توانند از جده با نذر محرم شوند و کسي که منزلش از ميقات به مکه نزديک تر باشد مي تواند از منزل احرام ببندد.

          آية الله فاضل: در عمره مفرده چون ميقات ادني الحل است مي تواند از جدّه با نذر محرم شود.

          آية الله مکارم: براي عمره مفرده، مي توانند مانند سايرين از حديبيه که در 50 کيلومتري مکه است محرم شوند.

          تفصيل اين مسأله در ذيل مسأله 222 گذشت.

          [24].آية الله بهجت: از روي جهل يا عدم تقصير. (مناسک شيخ، ص11).

          [25].آية الله اردبيلي: در عمره مفرده واجب، چنانچه در مکه متوجه مسأله شده اند، بنابر احتياط اکتفا به آن عمره نکنند.

          آية الله بهجت، آية الله سيستاني: عمل آنان خالي از اشکال نيست و احتياطاً در صورت امکان عمره را اعاده نمايند و اين احتياط نبايد ترک شود.

          آية الله تبريزي، آية الله خويي: صحت عمره محل اشکال است.

          آية الله فاضل: در صورت جهل و نسيان، اگر بعد از اعمال حج متوجّه شوند حجّ صحيح است و اگر بعد از عمره تمتّع يا عمره مفرده متوجّه شوند عمره باطل است و در عمره تمتّع اگر وقت دارد و ممکن باشد، جبران کند و اگر وقت ندارد حجّ تمتّع بدل به حجّ افراد مي شود و در اين صورت نيز کفايت از حجةالاسلام مي کند.

          [26].آية الله زنجاني: بهتر است با احرام عمره مفرده وارد مکه شوند و پس از انجام عمره مفرده مي توانند از مکه بيرون بروند و تا سي روز از احرام عمره مفرده نگذشته مي توانند بدون احرام وارد مکه شوند؛ و فرقي بين جده و مدينه نيست و در زماني که ديگر لازم نيست از مکه خارج شوند از خارج حرم ـ مانند تنعيم ـ احرام عمره تمتع مي بندند.

          [27].آية الله اردبيلي: بلکه بنابر اقوي.

          [28].آية الله بهجت: خروج از مکه بعد از عمره تمتع جايز نيست براي کسي که اگر خارج شود فوت مي شود حج از او در آن سال، و اظهر عدم اعتبار فاصله بين دو عمره است، اگرچه احوط و افضل است، و اگر بعد از عمره خارج از مکه و حرم و ميقات شد و برگشت در غير ماه احرام اوّلي، پس محتاج به احرام عمره است که آن را عمره تمتّع قرار مي دهد و براي عمره سابق انجام طواف نساء موافق احتياط است. (مناسک شيخ، ص89 و 90).

          آية الله خامنه اي: به حاشيه مسأله 238 مراجعه شود.

          آية الله خويي: بيان احتياط و عدم آن در مناسک ايشان نيامده است.

          آية الله سيستاني: اگر بين اين عمره و حج، عمره ديگري فاصله نشود مي توانند عمره تمتع انجام دهند و پس از آن اگر خوف فوت اعمال حج نداشته باشند مي توانند براي کاري هر چند غير ضروري خارج شوند. پس اگر در همان ماه قمري برگردند احرام مجدّد لازم نيست و اگر ماه بعد باشد و نخواهند دوباره خارج شوند و در ماه بعد وارد شوند بايد با احرام عمره تمتع وارد شوند و اگر باز هم بخواهند در ماه بعد وارد شوند بايد اکنون با احرام عمره مفرده وارد شوند.‘

          ’آية الله صافي، آية الله گلپايگاني:اگر حج تمتّع بر آنها واجب باشد بايد به قصد عمره تمتّع محرم شوند و انجام عمره مفرده قبل از حج براي کسي که حج بر او واجب است يا نايب در حج بلدي است اشکال دارد.

          آية الله فاضل: اگر بخواهند در ماهي که عمره انجام داده خارج شوند و در همان ماه برگردند، مي توانند عمره تمتّع انجام دهند، در اين صورت فرقي نمي کند که بخواهند به مدينه بروند يا جدّه. و در اين فرض بايد بدون احرام مجدّد به مکه وارد شوند. امّا اگر بخواهند در ماه بعد برگردند نبايد عمره تمتّع انجام دهند، بلکه عمره مفرده انجام دهند و براي آخرين بار که به مکه رجوع مي کنند عمره تمتّع انجام دهند.

          آية الله مکارم، آية الله نوري: خدمه کاروان ها مي توانند عمره تمتع را به جا آورند و از احرام خارج شوند و بعد براي انجام کارهاي ضروري به جده يا مدينه و مانند آن بروند بشرطي که مطمئن باشند که به موقع به حج برسند.

          [29].آية الله سبحاني: در صورت عدم مرور از ميقات يا محاذي آن، مي توانند از ادني الحل محرم شوند.

          آيات عظام صافي، فاضل، گلپايگاني، مکارم: همانطور که گذشت، براي عمره مفرده اگر از ادني الحلّ محرم شود عمره اش صحيح است.

          [30].آية الله اردبيلي: اگر در همان ماه قمري برگردند لازم نيست که براي عمره مجدداً محرم شوند و اگر در ماه قمري ديگر باز مي گردند بايد محرم شوند، و فرقي بين رفتن به جده و مدينه يا به محل ديگر نيست.

          آية الله تبريزي: در ماهي که محرم شده اند تجديد احرام لازم نيست ولو به مدينه بروند و از آنجا بخواهند به مکه بروند.

          آية الله سبحاني، آية الله مکارم: اگر در همان ماه قمري که محرم شده وارد شود تجديد احرام لازم نيست.

          [31].آية الله خامنه اي:چنانچه بخواهد در همان ماه که عمره را انجام داده به مکه مراجعه نمايد، نياز به احرام مجدّد ندارد. (مناسک حج، م69)‘

          ’آيات عظام خويي، سبحاني، سيستاني: حکم جده و مدينه يکي است و تا ماه هلالي که عمره مفرده را در آن انجام داده تمام نشود، مي تواند بي احرام وارد مکه شود.

          آية الله مکارم: نياز به محرم شدن از هيچ ميقاتي نيست.

          [32]. تفصيل نظريه آيات عظام ذيل سؤال 186 گذشت.

          [33].آية الله خامنه اي: به حاشيه مسأله 173 مراجعه شود.


        • استفتائات ميقات
      • فصل دوم: واجبات احرام
      • فصل سوم: مُحرّمات احرام
      • فصل چهارم: طواف واجب و بعضي از احکام آن
      • فصل پنجم: نماز طواف
      • فصل ششم: سعي و بعض احکام آن
      • فصل هفتم: تقصير و بعض احکام آن
    • باب دوم: اعمال حج تمتع
    • استفتائات جديد
    • شرايط وجوب حَجّة الاسلام
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /