پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج آیت الله العظمی خامنه ای

  • مقدمه
  • فصل نخست: کلیات
  • فصل دوم: حج واجب (حَجّة الاسلام)
  • فصل سوم: اعمال عمره‌ تمتّع
  • واجبات احرام
  • مستحبّات احرام
  • مكروهات احرام
  • محرّمات احرام
  • احکام كفّارات
  • طواف
  • واجبات طواف
  • نماز طواف
  • سعی
  • تقصير
    چاپ  ;  PDF
    پنجم: تقصیر

    پنجم: تقصیر

    [397] م - پنجمین عمل واجب عمره، تقصیر است.

    [398] م - مُحرم واجب است پس از سعی هر چند با فاصله از آن، تقصیر کند؛ یعنی اندکی از موی سر یا ریش یا سبیل یا کمی از ناخن دست یا پای خود را کوتاه کند.

    [399] م - تقصیر مثل بقیّه‌ی اعمال عمره از عبادات است و باید با نیّت باشد، همان‌طور که در نیّت احرام بیان شد.

    [400] م - اگر با علم به حکم به جای کوتاه کردن مو یا ناخن ـ تقصیر ـ سر را بتراشد یا مو یا ناخن را بکَنَد، کافی نیست و باید تقصیر کند و برای تراشیدن سر، یک گوسفند و برای کندن مو بنا بر احتیاط واجب یک گوسفند و برای کندن ناخن کفّاره‌ی آن [1] را بدهد.

    [401] م - اگر عمداً یا به دلیل ندانستن مسئله تقصیر را ترک کند یا به جای تقصیر،‌ حلق کند یا مو را بکند سپس حج به جا آورد،‌ عمره‌اش باطل و حجّش إفراد محسوب میشود؛ در این صورت اگر حجّ واجب بر عهده‌اش بوده است،‌ بنا بر احتیاط واجب باید بعد از حج، عمره‌ی مفرده انجام دهد و سال بعد عمره‌ی تمتّع و حج را اعاده کند.

    [402] م - اگر مُحرم سهواً تقصیر نکند و برای حج مُحرم شود، احرام و عمره و حج صحیح است و مستحب بلکه احتیاط مستحب است یک گوسفند کفّاره دهد.

    [403] م - پس از تقصیر، در پایان اعمال عمره‌‌ی تمتّع، همه‌ی مُحرّمات احرام، حتّی زن حلال میشود.

    [404] م - در عمره‌‌ی‌ تمتّع، طواف نساء واجب نیست، هر چند احتیاط مستحب است طواف نساء و نماز آن به امید ثواب قبل از تقصیر انجام شود؛ امّا در عمره‌ی مفرده پس از تقصیر یا حلق، در صورتی زن حلال میشود که طواف نساء و نماز آن انجام شود که احکام و نحوه‌‌‌ی انجام آن مثل طواف عمره است.

    استفتاء تقصیر

    [405] س- کسی که قصد دارد حجّ واجب انجام دهد، آیا میتواند موی سر و ریش را در ماه ذی‌القعده‌‌ی آن سال کوتاه کند؟

    ج: جایز است، هر چند ترک آن مستحب است.

    احکام خروج از مکّه بین عمره‌ی تمتّع و حجّ تمتّع

    [406] م - خروج از مکّه‌ی مکرّمه بعد از عمره‌ی تمتّع و قبل از اعمال حج برای کسی که مطمئن است میتواند برای احرام حجّ تمتّع به مکّه برگردد جایز است، هر چند احتیاط مستحب است جز برای کار ضروری از مکّه‌ی مکرّمه خارج نشود؛ در این صورت بنا بر احتیاط مستحب، اگر مُحرم شدن برایش مشقّت نداشته باشد، برای حج در مکّه مُحرم شود و بعد خارج شود. افرادی که قصد عمل به این احتیاط را دارند و ناچارند یک یا چند مرتبه به مکّه وارد و از آن خارج شوند ـ مانند خدمه‌ی کاروان‌ ـ میتوانند برای ورود به مکّه‌ی مکرّمه، عمره‌ی مفرده انجام دهند و عمره‌ی تمتّع را تا زمانی که بتوانند پس از انجام عمره‌ی تمتّع، در مکّه مُحرم شوند و قبل از زوال روز نهم وارد عرفات شوند، به تأخیر بیندازند؛ در این صورت باید در یکی از میقاتهای پنج‌گانه برای عمره‌ی تمتّع مُحرم شوند و پس از انجام عمره‌ی تمتّع، در مکّه برای حج مُحرم شوند.

    [407] م- ملاک خروج از مکّه‌ در مسئله‌ی قبل، خروج از شهر کنونی مکّه است. بنابراین رفتن به مکانهایی که در حال حاضر جزو مکّه است، هر چند در گذشته خارج از شهر بوده است، خروج از مکّه محسوب نمیشود.

    [408] م- اگر بعد از عمره‌ی تمتّع بدون احرام از مکّه خارج شود، چنانچه در همان ماه قمری که عمره انجام داده به مکّه برگردد، برای ورود به مکّه تجدید احرام لازم نیست؛ ولی اگر در ماه بعد برگردد، مثل اینکه عمره را در ذی‌القعده انجام دهد و خارج شود و در ماه ذی‌الحجّه به مکّه برگردد یا ذی‌القعده عمره انجام دهد و در ذی‌الحجّه خارج شود و مجدّداً برگردد، واجب است قبل از ورود به مکّه برای عمره‌ی تمتّع مُحرم شود و عمره‌ی تمتّع که جزو حجّ تمتّع است، عمره‌ی تمتّع دوّم است؛ و اگر بدون احرام وارد شود و عمره‌ی دوّم را انجام ندهد، حجّ تمتّع وی صحیح نیست.

    استفتائات خروج از مکّه بعد از عمره‌‌ی تمتّع

    [409] س- آیا افرادی مثل مدیر و خدمه‌ی کاروان که لازم است برای سرکشی به چادرهای عرفات از مکّه خارج شوند،‌ در صورت اطمینان به بازگشت و درک وقوف عرفات، آیا میتوانند بعد از عمره‌ی تمتّع از مکّه خارج شوند؟

    ج: به طور کلّی کسی که نمیترسد حجّش در آن سال از دست برود، میتواند بعد از عمره‌ی تمتّع با اختیار از مکّه‌ی مکرّمه خارج شود؛ در این صورت اگر خارج شود و در همان ماهی که عمره‌ی تمتّع به‌ جا آورده داخل مکّه شود و احرام حج ببندد و به وقوف عرفات برسد،‌ عملش صحیح است.

    [410] س- اگر شخصی در یکی از ماه‌های حج مثل شوّال، عمره‌ی تمتّع انجام دهد و در ماه بعد، از مکّه خارج شود، لازم است عمره‌ی تمتّع را مجدّداً به ‌جا آورد؛ حال مسائل زیر مورد سؤال است:

    1.    آیا عمره‌ی سابق تبدیل به مفرده شده است و برای تکمیل آن طواف نساء لازم است؟

    ج: تبدیل عمره‌ی سابق به مفرده ثابت نیست، بنابراین وجوب طواف نساء وجهی ندارد ولی احتیاط به انجام آن ترک نشود.

    2.    اگر مجدّداً عمره‌ی تمتّع را به ‌جا نیاورد، آیا عمر‌ه‌ی تمتّع قبل باطل شده است و نمیتواند حج تمتّع به‌ جا آورد؟  

    ج: عمره‌ی قبلی عمره‌ی لازم در حج تمتّع محسوب نمیشود پس حج تمتّع صحیح نیست.

    3.   آیا میقات احرام عمره‌‌ی تمتّع جدید نیز یکی از مواقیت پنج‌گانه است یا میتوان از ادنی الحِلّ مُحرم شد؟

    ج: باید از یکی از مواقیت پنج‌گانه مُحرم ‌شد.

    [411] س- شخصی در ماه شوّال یا ذی‌القعده عمره‌ی تمتّع به‌ جا می‌آورد و به مدینه برمیگردد؛ در ماه جدید مجدّداً قصد تشرّف به مکّه را دارد؛ وظیفه‌اش نسبت به احرام در مسجد شجره چیست؟ عمره‌ی مفرده یا تمتّع یا عمره‌ای که بر ذمّه دارد؟

    ج: باید برای عمره‌‌ی تمتّع مُحرم شود و عمره‌ی تمتّع حجّ وی همین عمره است.

    [412] س- برخی رانندگان برای رهایی از ازدحام خیابانهای مکّه، برای رفتن از محلّه‌ای به محلّه‌ی دیگر شهر، از جادّه‌ها و تونلهایی که برای رفتن به منا احداث شده است عبور میکنند که از منا میگذرد؛ آیا این کار خروج از مکّه است؟

    ج: اگر عرفاً منا خارج از مکّه باشد، تفاوتی بین عبور و غیر آن نیست.

    [413] س- کسی که عمره‌‌ی تمتّع استحبابی انجام داده است، آیا میتواند بدون عذر، آن را رها و حجّ تمتّع را ترک کند؟ در فرض جواز، آیا انجام طواف نساء لازم است؟

    ج: میتواند رها کند و احتیاط مستحب است طواف نساء را انجام دهد.


    [1] . کفّاره‌ی ناخن در محرّمات احرام بیان شد.

  • فصل چهارم: اعمال حجّ تمتّع
  • فصل پنجم: نيابت در حج
  • فصل ششم: عمره‌ مفرده
  • ملحقات (استفتائات متفرّقه)
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /