پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

مناسک حج آیت الله العظمی خامنه ای

  • مقدمه
  • فصل نخست: کلیات
  • فصل دوم: حج واجب (حَجّة الاسلام)
  • فصل سوم: اعمال عمره‌ تمتّع
  • واجبات احرام
  • مستحبّات احرام
  • مكروهات احرام
  • محرّمات احرام
  • احکام كفّارات
  • طواف
    چاپ  ;  PDF

    دوّم: طواف

    [279] م - دوّمین عمل واجب عمره، طواف است. کسی که با قصد عمره‌ی‌ تمتّع مُحرم و وارد مکّه‌ی مکرّمه میشود، اوّلین عملی که باید انجام دهد هفت دُور طواف دُور کعبه‌ی‌ معظّمه است.

    شرایط طواف

    [280] م - صحّت طواف چند شرط دارد:

    1. نیّت

    2. طهارت از حدث اکبر و اصغر

    3. طهارت از نجاست

    4. ختنه بودن مرد

    5. پوشاندن عورت

    6. غصبی نبودن جامه‌ی‌‌ طواف

    7. موالات

    شرط اوّل ـ نیّت

    [281] م - نیّت یعنی مُحرم باید طواف عمره یا حج را به قصد «قربة الی‌ الله» به‌ جا آورد. بنابراین اگر طواف، حتّی بعضی از دُورها را، بدون نیّت انجام دهد، مُجزی نیست.

    [282] م - در نیّت، اخلاص برای خداوند تعالی شرط است؛ بنابراین مُحرم باید عمل را فقط به قصد اطاعت امر الهی انجام دهد و اگر آن را به قصد ریا به ‌جا آورد، معصیت کرده و طواف باطل است.

    [283] م - در نیّتِ طواف باید تعیین شود که طوافِ عمره‌ی مفرده است یا عمره‌ی تمتّع، طواف حَجّة‌الاسلام است یا حجّ نذری یا استحبابی و در صورتی که نایب است، نیابت را نیز قصد کند.

    [284] م - لازم نیست نیّت طواف را بر زبان جاری کند یا از دل بگذراند، بلکه قصد انجام عمل کافی است.

    [285] م - شایسته است در حال طواف، همواره خشوع و حضور قلب داشته و به ذکر خدا مشغول باشد و ادعیه‌ی وارده را قرائت کند.

    شرط دوّم ـ طهارت از حَدَث اکبر و اصغر

    [286] م - در همه‌ی‌ اقسام طواف واجب،[1] طواف‌کننده باید از جنابت، حیض و نفاس پاک و با وضو باشد.

    [287] م - اگر مُحرم در حالی طواف کند که وضو ندارد یا غسل جنابت یا حیض یا نفاس بر عهده دارد، طوافش باطل است، هر چند در اثر ناآگاهی یا فراموشی باشد یا بعد از اتمام اعمال عمره یا حج متوجّه عدم طهارت خود شود.

    [288] م - اگر هنگام طواف حدث اصغر عارض شود، دو حالت دارد:

    1. حدث اصغر پیش از تمام شدن نصف دُور چهارم، یعنی قبل از رسیدن به مقابل رکن سوّم کعبه‌ عارض شود؛ در این صورت باید طواف را قطع کند و بعد از طهارت آن را اعاده کند.

    2. بعد از نصف دُور چهارم عارض شود؛ در این صورت باید طواف را قطع کند و بعد از طهارت از همان‌ جا ادامه دهد؛ به شرطی که مُوالات عرفی به هم نخورده باشد؛ امّا اگر مُوالات عرفی از بین رفته باشد، باید پس از وضو، بنا بر احتیاط طواف قبلی را به نیّت اتمام، کامل کند و نماز آن را بخواند و پس از آن یک طواف کامل دوباره به‌ جا آورد و نماز آن را نیز بخواند؛ و میتواند به جای این دو، یک طواف کامل به قصد اتمام طواف ناقص گذشته یا طواف مستقلّ جدید به ‌جا آورد؛ همچنین میتواند از طواف قبلی صرف نظر کند و بعد از طهارت، طواف را دوباره از سر بگیرد.

    [289] م - اگر بین طواف، حدث اکبر عارض شود، واجب است فوراً از مسجدالحرام خارج شود. در این صورت اگر پیش از اتمام نصف دُور چهارم باشد، طواف باطل است و باید بعد از غسل، طواف را اعاده کند؛ و اگر بعد از اتمام نصف دُور چهارم باشد، باید بعد از غسل، طواف را از همان‌ جا که قطع کرده ادامه دهد، مشروط بر اینکه مُوالات عرفی از بین نرفته باشد و اگر مُوالات از بین رفته باشد، همانند ذیل مسأله قبل عمل کند.

     [290] م - کسی که از وضو و غسل معذور است، باید به جای وضو و غسل تیمم کند.

    [291] م - اگر مُحرم به سبب عذر نتواند وضو بگیرد یا غسل واجب انجام دهد، چنانچه بداند تا پیش از پایان وقت طواف عذرش برطرف میشود، مانند بیماری که بداند تا پایان فرصت، بهبودی می‌یابد، باید تا هنگام برطرف شدن عذر صبر کند و با وضو یا غسل طواف کند و احتیاط مستحب است اگر امید دارد عذرش برطرف شود صبر کند تا وقت تنگ شود یا از برطرف شدن عذر مأیوس شود آنگاه تیمّم کند و طواف به‌ جا آورد.

    [292] م - کسی که وظیفه‌اش تیمّم یا وضوی جبیره است، اگر بر اثر جهل به حکم، طواف یا نماز طواف را بدون طهارت انجام دهد، واجب است در صورت امکان اعاده کند و اگر ممکن نیست، نایب بگیرد.

    [293] م - در اعمال عمره و حج، فقط برای طواف و نماز آن وضو لازم است و برای اعمال دیگر لازم نیست وضو داشته باشد، هر چند با وضو بودن در همه حال افضل است.

    [294] م - اگر کسی در طهارت شک کند:

    . اگر پیش از شروع طواف شک کند وضو گرفته است یا نه، باید وضو بگیرد.

    2. اگر غسل بر او واجب بوده و پیش از شروع‌ طواف شک کند غسل کرده یا نه، باید غسل کند.

    3. اگر غسل واجب بوده و بین طواف شک کند غسل کرده یا نه، باید فوراً از مسجد خارج شود و پس از غسل طواف را از سر بگیرد.

    4. اگر بین طواف شک کند طهارت ـ وضو یا غسل ـ تحصیل کرده یا نه، باید طواف را رها کند و پس از تحصیل طهارت طواف را از سر بگیرد.

    5. اگر طهارت داشته و قبل از طواف یا بین یا بعد از آن، شک کند باطل شده یا نه،[2] به شک اعتنا نکند و طهارت باقی است.

    6. اگر بعد از تمام شدن طواف و پیش از نماز آن شک کند طهارت تحصیل کرده یا نه، نسبت به طواف به شک اعتنا نکند، ولی برای نماز طواف باید طهارت تحصیل کند.

    شرط سوّم ـ پاک بودن بدن و لباس

    [295] م - در حال طواف بدن و لباس باید از خون ـ و بنا بر احتیاط واجب از بقیّه‌ی نجاسات ـ پاک باشد، امّا پاک بودن جوراب و دستمال و انگشتر و مانند اینها شرط نیست.

    [296] م - خون کمتر از یک درهم و خون جراحت و زخم که در نماز اشکال ندارد، در طواف نیز اشکال ندارد.

    [297] م - اگر بدن یا لباس با خون ـ و بنا بر احتیاط واجب با بقیّه‌ی نجاسات ـ نجس باشد در صورت امکان باید برای تطهیر، تا زمانی که وقت تنگ نشود، طواف را به تأخیر اندازد.

    [298] م - اگر در پاک‌ بودن بدن یا لباس شک کند، پاک است، امّا اگر بداند بدن یا لباس نجس بوده و شک کند آنها را تطهیر کرده یا نه، باید برای طواف تطهیر کند.

    [299] م - اگر پس از پایان طواف بفهمد بدن یا لباسش نجس بوده است، طواف صحیح است.

    [300] م - اگر در حال طواف، بدن یا لباس نجس شود، مثلاً بر اثر ازدحام، پا مجروح شود، چنانچه بدون قطع طواف نتواند آن را تطهیر کند، واجب است طواف را قطع و بدن یا لباسش را تطهیر کند و بلافاصله برگردد و اگر موالات از بین نرفته،  طواف را از جایی که قطع کرده ادامه دهد و طواف صحیح است.

    [301] م - اگر در حال طواف، در بدن یا لباس نجاستی ببیند و نداند پیش از طواف وجود داشته یا در حال طواف پدید آمده، مانند مسئله‌ی‌ قبل عمل کند.

    [302] م - اگر در حال طواف بفهمد بدن یا لباس نجس است و یقین کند پیش از شروع طواف وجود داشته است، حکم مسئله‌ی 300 را دارد.

    [303] م - اگر نجاست بدن یا لباس را فراموش کند و در حال طواف به یاد آورد، حکم مسئله‌ی‌ 300 را دارد.

    [304] م - اگر نجاست بدن یا لباس را فراموش کند و بعد از طواف به یاد آورد، طواف صحیح است؛ امّا اگر نماز طواف را نیز با همان بدن یا لباس نجس به‌ جا آورده، باید پس از تطهیر نماز را اعاده کند و احتیاط مستحب است پس از تطهیر، طواف را نیز تکرار کند.

    شرط چهارم ـ ختنه بودن

    [305] م- ختنه بودن شرط صحّت طواف مرد است؛ بنابراین طواف کسی که ختنه نشده ـ بالغ یا نابالغ ـ باطل است؛ این شرط برای زن نیست.

    شرط پنجم - پوشاندن عورت

    [306] م - بنا بر احتیاط واجب، پوشاندن عورت در طواف شرط است.

    [307] م - اگر زن هنگام طواف مقداری از بدن یا موی سر را که باید پوشیده باشد، نپوشاند، طواف صحیح است؛ اگرچه مرتکب گناه شده است.

    شرط ششم ـ غصبی نبودن لباس طواف

    [308] م - لباس طواف بنا بر احتیاط واجب باید غصبی نباشد؛ وگرنه طواف اشکال دارد.

    شرط هفتم - موالات در طواف

    [309] م - بنا بر احتیاط واجب، باید بین اجزای طواف موالات عرفی وجود داشته باشد؛ یعنی بین طواف به اندازه‌ای وقفه ایجاد نشود که آن را از شکل طواف واحد خارج کند؛ البتّه اگر بعد از نصف طواف (سه‌ونیم دُور)، آن را برای اقامه‌ی نماز و مانند آن قطع کند، اشکال ندارد.

    [310] م - اگر طواف واجب پس از انجام نیمی از آن برای اقامه‌ی نماز واجب قطع شود، پس از نماز ادامه‌ی طواف کافی و مجزی است و اگر پیش از اتمام نصف، طواف قطع شود، در صورتی که فاصله‌ی زیادی ایجاد شود، احتیاط واجب است طواف را از ابتدا انجام دهد؛ ولی اگر فاصله‌ی زیاد حاصل نشده باشد، رعایت احتیاط، هر چند پسندیده است، لازم نیست. در این مورد، تفاوتی ندارد نماز جماعت باشد یا فرادی، وقت نماز تنگ باشد یا نباشد.

    [311] م - قطع طواف واجب، جایز است؛ هر چند احتیاط مستحب است طواف واجب را قطع نکند. قطع طواف یعنی توقّف از ادامه‌ی طواف به مقداری که موالات عرفی از بین برود.

    استفتائات شرایط طواف

    [312] س- آیا نجاست معفو در نماز، در طواف نیز معفو است؟

    ج: خون کمتر از یک درهم و خون جراحت‌ و زخمی که موجب بطلان نماز نمیشود، در طواف نیز اشکال ندارد و پاک بودن جوراب و دستمال و انگشتر و مانند آنها شرط نیست.

    [313] س- کودک را مُحرم کرده‌ و طواف میدهند، آیا طهارت بدن و لباس کودک در حال طواف لازم است؟

    ج: بنا بر احتیاط تطهیر شود.


    [1] . طواف واجب، طوافی است که بخشی از اعمال عمره و حج به شمار می‌آید؛ بنابراین طواف حج و عمره‌‌ی مستحبّی نیز طواف واجب محسوب میشوند.

    [2] . مثلاً کسی که از جنابت پاک بوده و شک کند جنب شده یا نه یا زن شک کند حائض شده یا نه، غسل واجب نیست؛ همچنین اگر وضو داشته و شک کند باطل شده یا نه، وضو باقی است.

  • واجبات طواف
  • نماز طواف
  • سعی
  • تقصير
  • فصل چهارم: اعمال حجّ تمتّع
  • فصل پنجم: نيابت در حج
  • فصل ششم: عمره‌ مفرده
  • ملحقات (استفتائات متفرّقه)
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /