بسم اللَّه الرّحمن الرّحيم
به همه برادران و خواهران عزيز كه زحمت كشيديد و دراين جمع خودمانى و صميمى شركت كرديد، خوشامد عرض مى كنم و از همه شما تشكّر مى كنم. مخصوصا از اين جوانان عزيزى كه گويا راهى طولانى را، با پاى پياده، از «دورود» تا اين جا، طى كرده اند و آمده اند. ان شاءاللَّه موفّق باشيد و ان شاءاللَّه اين فرصتِ ديدارِ دوستانه، منشأ آثار خير براى اسلام و مسلمين شود.
جلسه، يك جلسه فرهنگى است. مسؤولين و كاركنان بخشهاى مختلف فرهنگى كشور، از مطبوعات و صدا و سيما و آموزش و پرورش و مؤسّسات هنرى و فرهنگى و تبليغى جمهورى اسلامى، در اين جا حضور داريد. من اين فرصت را براى يك بحث كوتاه در زمينه مسائل فرهنگى كشور، و اولى از همه اين مسائل، همين مسأله حادِّ جارىِ نظام ما در سه، چهار سال اخير - از بعد از جنگ تا امروز - يعنى ايجاد جبهه فرهنگىِ دشمن و تهاجم نوبه نو و سازمان يافته از سوى دشمن، مغتنم مى شمارم.
اوّلاً اين نكته را عرض كنيم كه «تهاجم فرهنگى»، با«تبادل فرهنگى» متفاوت است. تبادل فرهنگى لازم است. هيچ ملتى بى نياز نيست از اين كه در همه زمينه ها، از جمله در زمينه مسائل فرهنگى - آن مجموعه مسائلى كه به آنها نام فرهنگ داده مى شود - از ملتهاى ديگر بياموزد. هميشه تاريخ نيز همين بوده است. ملتها در رفت و آمدهايشان، آداب زندگى را، خُلقيّات را، علم را، لباس پوشيدن را، آداب معاشرت را، زبان را، معارف را و دين را از يكديگر فراگرفته اند. اين، مهمترين تبادلهاى ملتها با هم بوده است؛ حتّى مهمتر از تبادل اقتصادى و كالا. بسيار اتّفاق افتاده است كه اين تبادل فرهنگى، به تغيير مذهب يك كشور انجاميده است! مثلاً در شرق آسيا، بيشترين عاملى كه اسلام را به اين كشورها - از جمله به كشور اندونزى، به كشور مالزى و حتى به قسمتهاى مهمى ازشبه قارّه - بُرد، دعوت مبلّغين نبود؛ بلكه رفت و آمد آحاد ملت ايران بود. تجّار و سيّاحان ايرانى راه افتادند، رفتند، آمدند و در سايه اين رفت و آمدهاست كه شما مى بينيد ملت بزرگى كه امروز شايد بزرگترين ملت اسلامى در آسياست - يعنى اندونزى - مسلمان شده است. اين اسلام را اوّل بار، نه مبلّغين دينى براى آنها بردند و نه شمشير و جنگ! اسلام را همين رفت وآمدها برد. خود ملت ما هم، در طول زمان، خيلى چيزها از ملتهاى ديگر آموخته است، و اين، يك روند ضرورى براى تروتازه ماندن معارف و حيات فرهنگى در سرتاسر عالم است. اين، تبادل فرهنگى است و خوب است.
تهاجم فرهنگى اين است كه يك مجموعه - سياسى يا اقتصادى - براى مقاصد سياسى خود و براى اسيركردن يك ملت، به بنيانهاى فرهنگى آن ملّت هجوم مى برد. چنين مجموعه اى هم چيزهاى تازه اى را وارد آن كشور و آن ملت مى كند؛ امابه زور؛ امّا به قصد جايگزين كردن آنهابا فرهنگ و باورهاى ملى. اين، اسمش تهاجم است. در تبادل فرهنگى، هدف، باروركردن فرهنگ ملى و كامل كردن آن است. اما در تهاجم فرهنگى، هدف، ريشه كن كردن فرهنگ ملى و ازبين بردن آن است. در تبادل فرهنگى، آن ملتى كه از ملتهاى ديگر چيزى مى گيرد، مى گردد چيزهاى مطبوع و دلنشين و خوب و مورد علاقه را مى گيرد. فرض بفرماييد، دانش را از آنها تعليم مى گيرد. فرض كنيد، ملت ايران به اروپا مى رود و مى بيند آنها مردمى اهل سختكوشى و خطر كردنند. اگر اين را از آنها ياد بگيرد، خيلى خوب است. به اقصاى شرق آسيا مى رود و مى بيند كه آنها مردمى هستند داراى وجدان كار، علاقه مند به كار، مشتاق كار. اگر اين را از آنها ياد بگيرد، خيلى خوب است. به فلان كشور مى رود و مى بيند مردم آن كشور، وقت شناس، داراى نظم و انضباط، داراى محبّت، داراى حسِ ّ ادب و حسِّ احترامند. اگر ياد بگيرد، اينها چيزهاى خوبى ست.
در تبادل فرهنگى، قضيه چنين است. ملت فراگيرنده، مى گردد نقاط درست و چيزهايى را كه فرهنگ او را كامل مى كند، از ديگران تعليم مى گيرد. درست مثل انسانى كه ضعيف است و دنبال غذاى مناسبى مى گردد. دوا و غذاى مناسب را مصرف مى كند، تا سالم شود و نقصش از بين برود. در تهاجم فرهنگى، چيزهايى كه به ملت مورد تهاجم مى دهند، چيزهاى خوب نيست، بلكه چيزهاى بد است. فرض بفرماييد اروپاييها، وقتى تهاجم فرهنگى را در كشور ما شروع كردند، نيامدند روحيه وقت شناسى شان را، روحيه شجاعت و خطر كردن در مسائل را، يا تجسّس و كنجكاوى علمى را، در ملت ما منتشر كنند و با تبليغات و تحقيقات، سعى كنند ملت ايران، ملتى داراى وجدان كارى يا وجدان علمى شود. اين كارها را كه نمى كنند! مسئله لاابالى گرى جنسى را وارد كشور ما مى كردند. ملت ما، در طول هزاران سال، ملتى بود داراى مبالات جنسى؛ يعنى رعايتهاى مربوط به زن و مرد و اين در تمام دوران اسلامى بوده است. نه اين كه كسى خطا و تخلّف نمى كرده؛ خطا هميشه هست. در همه دورانها و در همه زمينه ها، افراد بشر خطا مى كنند. خطا هست؛ اما خطا غير از اين است كه چيزى بشود عرف جامعه!
ملت ما، ملتى بود كه از هرزگى و عيّاشيهاى فراگير و مجالس عيش و طرب و اين چيزها، برى بود. اين كارها مخصوص اشراف و پادشاهان و شاهزاده ها و ملكزاده خانمها و امثال اينها بود، كه عيّاشى كنند و شب تا صبح بيدار بمانند. اروپاييها، ميخانه هايشان در طول مدّت شب وروز و دوران سال و همه تاريخ هميشه روبه راه بود. اين، تاريخ اروپاست. هركس مى خواهد، برود بخواند و ببيند. اين را خواستند وارد كشور ما بكنند و تا آن جا كه توانستند، كردند.
در تهاجم فرهنگى، دشمن مى گردد آن نقطه اى از فرهنگ خود را به اين ملت مى دهد و وارد اين ملت مى كند كه خودش مى خواهد. معلوم است كه دشمن چه مى خواهد! اگر در تبادل فرهنگى، ملتى كه از فرهنگ بيگانه چيزى مى گيرد، تشبيه به آدمى شود كه در كوچه و بازار، غذا و دواى مناسب مى خرد كه مصرف كند؛ در تهاجم فرهنگى، ملتى را كه تحت تهاجم قرار گرفته است، بايد به بيمارى كه افتاده و خودش كارى نمى تواند بكند، تشبيه كنيم. آن وقت دشمن، آمپولى به او تزريق مى كند و معلوم است آمپولى كه دشمن تزريق كند، چيست! اين، فرق دارد با آن دارو و درمانى كه خود شما برويد و آن را با ميل انتخاب و وارد بدنتان كنيد. اين، تهاجم فرهنگى است.
پس، تبادل فرهنگى به انتخاب ماست؛ اما تهاجم فرهنگى به انتخاب دشمن است. تبادل فرهنگى انجام مى دهيم تا كامل شويم؛ يعنى فرهنگ خودى را كامل كنيم. اما تهاجم فرهنگى انجام مى گيرد تا فرهنگ خودى را ريشه كن كند. تبادل فرهنگى از چيزهاى خوب است؛ تهاجم فرهنگى از چيزهاى بد است. تبادل فرهنگى در هنگام قوّت و روزگار توانايى يك ملت انجام مى گيرد؛ ولى تهاجم فرهنگى در دوران ضعف يك ملت است. لذا ديديد كه استعمارگران، در آسيا و آفريقا و امريكاى لاتين، هر جا خواستند وارد شوند، قبل از آن كه سياستمداران و سربازان و قزّاقهايشان وارد شوند، ميسيونهاى مسيحى و هيأتهاى تبشيرى مسيحى شان وارد شدند! سرخپوستان و سياهپوستان را اوّل مسيحى كردند، بعد طناب استعمار به گردنشان انداختند. بعد هم از خانه و كاشانه شان، آواره شان كردند و پدرشان را در آوردند!
در همين ايران ما، به اواخر دوران قاجار نگاه كنيد! ببينيد چقدر كشيش از اروپا راه افتادند و به قصد مسيحى كردن مردم به اين جا آمدند! البته آنها، مثل دزدناشى كه به كاهدان مى زند، نفهميدند براى ترويج مسيحيّت بايد به كجا بروند. آنها موفّق نشدند؛ اما قصدشان اين بود. نمى شود گفت كه سرمايه داران و كمپانيها و غارتگران بين المللى، معتقد به حضرت مسيحند! آنها چه مى شناسند مسيح كيست؟! در محيطهايى كه يك فرهنگ ملىِ مدافع - مدافع حيثيّت خود - وجود دارد، كار اوّل اين است كه آن فرهنگ را از آنها بگيرند. مثل اين كه اگر يك عدّه سرباز بخواهند به يك قلعه مستحكم حمله كنند، كار اوّل اين است كه پاى اين قلعه آب مى اندازند؛ شايد ديوارهايش بريزد. ديوارهاى اين قلعه را، هرطور بتوانند، سست مى كنند. اين، اوّلين كار است. يا اين كه قلعگيان را خواب مى كنند. به قول سعدى كه در آن داستان، در گلستان، مى گويد: «اولين دشمنى كه بر آنها تاخت، خواب بود!» خواب، اوّلين دشمنشان بود. چشمهايشان گرم شد و خوابشان برد. بعد از آن كه اين دشمنِ خودى - كه خواب باشد - از درون خودشان چشمهاى آنها را بست و دستهايشان لمس شد، دشمن آمد دستهاى اينها را بست و هر چه خواست، برداشت و بُرد! در تهاجم فرهنگى، اين گونه عمل مى كنند.
اين تهاجم فرهنگى، از چه وقت شروع شد؟ مشخّصاً از دوران رضاخان شروع شد. البته قبل از او، مقدّمات آن، فراهم شده بود. كارهاى فراوانى شده بود: روشنفكران وابسته، در داخل كشور ما كاشته شده بودند. نمى دانم آيا جوانان نسل ما و نسل انقلابى، تاريخچه اين صدوپنجاه، دويست سال را درست خوانده اند يا نه؟ من همه دغدغه ام اين است كه جوان انقلابى امروز، نداند مابعد از چه دورانى، امروز در ايران مشغول چنين حركت عظيمى هستيم. تاريخچه اين صدوپنجاه، دويست سال اخير - از دوران اواسط قاجار به اين طرف؛ از دوران جنگهاى ايران و روس به اين طرف - را بخوانيد و ببينيد چه حوادثى بر اين كشور گذشته است.
يكى از اين حوادث، ايجاد جريان روشنفكرىِ وابسته است. نمى شود بگوييم در ايران روشنفكر نداشتيم. هميشه و در همه عصرها و دورانها، روشنفكرانى بوده اند؛ مردمانى كه جلوتر از زمان خود را مى ديدند و بر همين اساس مى انديشيدند و حركت مى كردند. اما غربِ مسلّطِ به فنآورى و علم، روزى كه خواست در ايران، پايگاه تسلّط خودش را مستحكم كند، از راه روشنفكرى وارد شد. از ميرزا ملكم(1)خانها و امثال اينها، تا تقى زاده(2)ها، اين روشنفكرىِ دوران قاجار است كه بيمار متولّد شد.
روشنفكرى ايران، متأسفانه بيمار و وابسته متولّد شد. چند نفرى هم كه آدمهاى سالم و خالصى بودند، گم شدند. بقيه، وابسته بودند. بعضى وابسته به روسيه آن روز - مثل ميرزافتحعلى آخوندزاده(3) - يا وابسته به اروپا و غرب - مثل ميرزاملكم خان و امثال اينها بودند. اين كارها در داخل ايران شده بود؛ لكن بُردى نداشت. كسى كه به نفع فرهنگ غربى - يعنى درحقيقت، به نفع سلطه غرب برايران - و به نفع استعمار به وسيله انگليس، در آن روز بزرگترين قدم را برداشت، رضاخان بود. شما ببينيد اين كارها در وضع امروز چقدر رسواست، كه پادشاهى بيايد و يكباره لباس ملى يك كشور را عوض كند! مثلاً شما به هند كه تشريف ببريد يا در اقصى نقاط عالم كه بگرديد، ملتها لباسهاى خودشان را دارند؛ احساس افتخار هم مى كنند؛ احساس سرشكستگى هم نمى كنند. اما اينها آمدند و يكباره گفتند: اين لباس قدغن است! چرا؟ چون با اين لباس، نمى شود عالِم شد! عجب! ما بزرگترين دانشمندانمان - دانشمندان ايرانى كه امروز آثارشان هنوز در اروپا تدريس مى شود - با همين فرهنگ و در همين محيط پرورش يافتند. مگر لباس چه تأثيرى دارد؟ اين چه حرفى است؟! چنين منطق مسخره اى را مطرح كردند. لباس يك ملت را عوض كردند. چادر زنان را برداشتند. گفتند: «با چادر نمى شود كه يك زن، عالم و دانشمند شود و در فعّاليت اجتماعى شركت كند.» من سؤال مى كنم: با برداشتن چادر، در كشور ما، چقدر زنان در فعّاليت اجتماعى شركت كردند؟ مگر فرصتى داده شد براى اين كه زنان ما، در دوران رضاخان و پسر رضاخان، در فعّاليتهاى اجتماعى شركت كنند؟! به مردان هم فرصت داده نمى شد؛ به زنان هم فرصت داده نمى شد. آن روز كه زنان ايران وارد فعّاليت اجتماعى شدند و كشور رابا دو دست تواناى خود بلند كردند و مردان اين كشور را به دنبال خودشان به ميدانهاى مبارزه كشاندند، با همان چادر به ميدانها آمدند. چادر چه تأثير منفى اى دارد؟! لباس چه تأثيرى دارد در اين كه مانع شود از فعّاليت يك زن يايك مرد؟! عمده اين است كه اين مرد، دلش چگونه است؛ فكرش چگونه است؛ ايمانش چقدر است؛ روحيه اش چگونه است؛ چه انگيزه اى براى فعاليّت اجتماعى يا علمى، در او گذاشته شده است؟ اين مردِ قلدرِ نادانِ بى سواد - رضاخان - آمد و در اختيار دشمن قرار گرفت. ناگهان لباس اين كشور را عوض كرد؛ بسيارى از سنّتها را عوض كرد؛ دين را ممنوع كرد! كارهايى كرد كه همه شنيده ايد و در دوران پهلويها انجام گرفته است؛ آن هم با قلدرى. او به چهره محبوب غرب - يعنى استعمارگران - تبديل شد.
اين، ربطى به آحاد مردم غرب نداشت. افكار عمومى غرب، از همه اين حرفها بى اطّلاعند. اين، كارِ همان سياستمداران بود. تهاجم از آن جا شروع شد واين تهاجم در دوران جديدِ پهلوى، شكلهاى گوناگونى پيدا كرد. يعنى در دوران بيست؛ سى سال آخر حكومت پهلويها، اين تهاجم، شكلهاى خطرناكترى يافت كه حالا مجالش نيست همه اينها را عرض كنم.
انقلاب اسلامى كه آمد، مثل مشتى به سينه مهاجم خورد؛ او را عقب انداخت و تهاجم را متوقّف كرد. در دورانِ اوّلِ انقلاب، شما ناگهان ديديد كه مردم ما در ظرف مدّت كوتاهى، تغييرات اساسى در خُلقيّات خودشان احساس كردند: گذشت در بينِ مردم زياد شد؛ آز و طمع كم شد؛ همكارى زياد شد؛ گرايش به دين زياد شد؛ اسراف كم شد؛ قناعت زياد شد - فرهنگ اينهاست؛ فرهنگ اسلامى اينهاست - جوان به فكر فعّاليت و كار افتاد، دنبال تلاش رفت؛ خيليها كه به شهرنشينى عادت كرده بودند، به روستاها رفتند؛ گفتند: «بگذار كار كنيم. بگذار توليد كنيم.»؛ شبه كارهايى كه به صورت گياه هرزى در زندگى اقتصادى مردم رشد پيدا كرده بود كم شد. اين، مربوط به يكى دو سال اوّلِ انقلاب بود. اين، مربوط به همان زمانى است كه تلاشِ روزبه روز دشمن براى پاشيدن بذر اخلاقيّاتِ منفى متوقّف شده بود و يك گرايش و يك توجّه به اسلام پيش آمده بود. مجدّداً آن فرهنگ و اخلاق و آداب و خُلقيّات اسلامى كه در خميره مردم ما بود، در آنان زنده شد. البته عميق نبود. عمق، آن زمانى پيدا مى كند كه روى موضوع، چند سالى كار شود. اين فرصت پيش نيامد و آن تهاجم، بتدريج و به مرور، از سرگرفته شد. تهاجم، در اواسط دوران جنگ به وسيله ابزارهاى تبليغى و گفتارهاى غلط و كج انديشانه شروع شد و آن ته نشين ها و رسوبهاى ذهنى و روحى خود ما مردم هم در تأثيرگذارى اش مؤثّر بود. امّا باز حرارت جنگ، مانع بود، تا جنگ تمام شد. بعد از جنگ، اين جبهه جديد، به شكل جدّى مشغول كار شد. دشمن با يك محاسبه فهميد كه جمهورى اسلامى را با تهاجم نظامى نمى شود از بين برد. محاسبه قبلى، غلط از آب درآمده بود. ديدند با محاصره اقتصادى هم نمى شود. وقتى ملتى را محاصره اقتصادى كنند، اگر آن ملت يك ملت قانع، صبور، متّكى به نفس و متوكّل على اللَّه باشد، مگر شكست خواهد خورد؟! هرگز شكست نمى خورد! اين را، هم ما در گذرگاههاى تاريخى - درگذشته - تجربه كرديم و هم ملتهاى ديگر تجربه كرده اند. مخصوص ما نيست. ديدند با محاصره اقتصادى هم نمى شود. فهميدند بايد عقبه ما را بمباران كنند. اگر بخواهيم تشبيه كنيم، اين طور است كه وقتى يك گروه نظامى، در جلو با دشمن مشغول جنگ است، غذايش از عقب مى آيد، نيروى تازه نفس از عقب مى آيد، ملزومات از عقب مى آيد، نامه دوستانه از پدر و مادر و ياران از عقب مى آيد. عقبه تا سالم است، اين نيروى در خطّ مقدّم، مى تواند بجنگد. اگر دشمن آمد عقبه ها رابمباران كرد؛ غذا از بين رفت، ملزومات ازبين رفت، نيروى تازه نفس ازبين رفت؛ نامه «دست شما درد نكند» از بين رفت، پدر و مادرِ «زهى» و «مرحبا»گو از بين رفت؛ كسى كه در جلو مبارزه مى كند، چطور قدرت مبارزه خواهد داشت؟! دو روز تلاش مى كند؛ ولى از بين خواهد رفت. عقبه ما، در مبارزه ملت ايران با قلدرى استكبار جهانى، عبارت بود از «فرهنگ» ما. منطقه عقبه ما عبارت بود از اخلاق اسلامى، توكّل به خدا، ايمان و علاقه به اسلام. يعنى علاقه آن مادرى كه چهار پسرش شهيد شده اند و مى گويد من اينها را در راه اسلام دادم، و به اين راضى است. بنده خانواده هايى را ازنزديك ديده ام - يعنى به خانه آنها رفته ام و باپدران و مادران صحبت كرده ام. روايت نيست؛ خودم از نزديك ديده ام. - خانواده اى كه دو پسر داشتند، هر دو شهيد شدند. خانواده اى كه سه پسر داشتند و هر سه شهيد شدند. اين مگر شوخى است؟! اين مصيبت، مگر قابل تحمّل است؟! اين پدر و مادر بايد از غصّه ديوانه شوند . آن وقت، مادر، كه عواطف جوشانترى هم دارد، با كمال قدرت مى گويد: «مااينها را در راه اسلام داديم، و حرفى نداريم.» عجب!
پس تأثيراسلام اين است! تأثير ايمان به خدا اين است! اين را دشمن فهميد. پدر و مادرى به جوان خود مى گويند «تو هنوز شانزده سالت است، هفده سالت است؛ برو درست رابخوان؛ برو بازيت رابكن؛ لذّتت را ببر. برادرت رفت و شهيد شد.»؛ جوان مى گويد: «نه! من سهم خودم رابايد براى اسلام ادا كنم.» اين، عبارتى است كه ما در وصيتنامه هاى شهدا ديده ايم و ازپدران و مادران شهدا و خانواده ها شنيده ايم. اثر اسلام، اين است.
يك روز امام فرمود: «امروز اسلام محتاج كمك شما جوانهاست.» بعدازظهرش بنده به خيابانها آمدم و كارى داشتم. ديدم مثل روزهاى اوّل انقلاب شده و مردم به طرف پاوه در حركتند(4). اين ماجرا و اين صحنه، بارها تا آخر جنگ تكرار شد. هر وقت كه اسم اسلام و فرمان امام به گوش مردم مى رسيد - فرمان امام، فرمان اسلام بود و مردم براى امام به خاطر اسلام اهميت قائل بودند - ناگهان مى ديديد اين ملت، به جوش و خروش در مى آيد. جوانان شهر را، ده را، دانشگاه را، بازار را، كار و كسب را، ميدان فوتبال را، همه را رها مى كنند و مى روند. براى چه؟ براى اين كه جانشان رادر معرض خطر مرگ بگذارند! اين شوخى نيست! دشمن كه كور نبود. دشمن اينها را ديد، دشمن اينهارا تحليل كرد و فهميد اين ملت عقبه اى دارد. فهميد تا آن عقبه هست، اين ملت را با محاصره اقتصادى و با محاصره نظامى و يا چه و چه، نمى شود به زانو درآورد. پس، آن عقبه را بايد بمباران كرد؛ فرهنگ او را، اخلاق او را، ايمان او را، ايثار او را، اعتقاد به دين او را، اعتقاد به رهبرى او را، اعتقاد به قرآن و جهاد و شهادت او را؛ اينها را بايد از بين برد. و شروع كرد.
بعد از جنگ، محيط هم مناسب بود. چون كوره گداخته جنگ، جوان را به خود مشغول مى كرد؛ به خود جذب مى كرد و گوشش به اين حرفها بدهكار نبود. وقتى آن كوره خاموش شد، محيط مناسبى پيش آمد و به طور وسيع شروع به برنامه ريزى كردند و ابزارهاى متعدّدى را به كار گرفتند.
من وقتى به تنوّع ابزارهاى دشمن نگاه مى كنم، مى فهمم چقدر اين قضيه براى اينها اهميت داشت! يكى از كارها اين بود كه جريان ادب و هنر و فرهنگ انقلابى را در كشور تحقير كنند و به انزوا بكشانند. اين يكى از كارهايشان بود. از جمله كارهاى مهمّى كه انقلاب كرده، يكى اين است كه يك عده عنصر فرهنگى و اديب و هنرمند و داراى اقتدار فرهنگى تربيت كرده و بحمداللَّه كم هم نيستند. شعراى زيادى به وجود آمدند؛ داستان نويسان زيادى به وجود آمدند؛ نويسندگان قلم زنِ دقيقِ فارسى نويسِ محكمى به وجود آمدند و بحمداللَّه هستند. از اوّلِ انقلاب تا كنون، سيزده سال گذشته است. شما نگاه كنيد ببينيد كدام سيزده سال در دوران عمر فرهنگى و تاريخى ما، توانسته است شخصيتهاى درجه يك به وجود آورد؟ البته اينها تا شخصيت درجه يك بشوند، هنوز فاصله دارند؛ امّا كسانى كه شخصيت درجه يك بشوند، در اين مجموعه اى كه انقلاب پديد آورده، زيادند. مادرِ ميهن ما، در دوران استبدادهاى اواخر دوران پادشاهى، سِتَرون و عقيم شده بود. حقيقتاً آدمهاى بزرگ، نويسندگان بزرگ، هنرمندان بزرگ، بخصوص در بعضى از رشته هاى هنرى، پرورش پيدا نمى كردند. لكن امروز مى بينيم در ميان بچه هاى جوان ما، سينماگران خوب، نمايشنامه نويسان خوب، كارگردانان خوب، شعراى خوب و داستان نويسان خوب، زيادند. انقلاب است كه اين نيروها را آزاد كرد.
يكى از كارهاى دشمن، اين شد كه اين مجموعه هاى مؤمن را منزوى كند. جوان، بى تجربه است. به مجرّد اين كه ببيند در يك دستگاه رسمى كشور - مثلاً در يك مركز فرهنگى كشور - دو نفر به او اخم كردند، به او بى اعتنايى كردند، او را تحقير كردند؛ در حركتش اثر مى گذارد و او را كُند مى كند. يا مثلاً وقتى ببيند كه در مجلّاتِ به اصطلاح ادبى و هنرى كشور، چهره هاى مخالف با اين روش و خط را، بزرگ مى كنند، بر جسته مى كنند، تعريف مى كنند، اين جوان دلش آب مى شود و روحيه اش را از دست مى دهد. وقتى يك فيلمساز، اثرش را به مراكزى مى برد كه مى توانند از او استفاده كنند و كارى كنند كه بتواند كارش را ادامه دهد؛ اما با بى اعتنايى به او مى گويند: «نه آقا؛ ما اين را قبول نداريم. اين طورش را قبول نداريم»، و بعد در همان حال ببيند انواع و اقسام كارهايى كه از لحاظ مايه هاى هنرى از كار او كمتر است امّا چون مايه اسلامى ندارد مورد قبول آنهاست؛ اين جوان به خودى خود، منزوى و نااميد خواهد شد. من بارها از اعماق جان، قلبم براى اين جوانان مؤمن و انقلابى، سوخته و گداخته است. بارها تأسّف خورده ام كه چرابايد به جوانان به اين خوبى، بى اعتنايى شود!؟ اينها هيچ چيزشان ازآن كسانى كه در جاهايى به عنوان هنرمند معروف شده اند، كمتر نيست. در بسيارى از امور، از آنها خيلى هم بهترند. اما به اينها بى اعتنايى مى شود. وقتى كه انسان مطلب را به درستى كاوش مى كند، مى بيند سرِ رشته مى رسد به اراده خباثت آميزى در نقطه اى! مسؤولين هم متوجّه نيستند. مسؤولين فرهنگى، مردمان خوبى هستند؛ امّا در سطوح بالا، از كارهايى كه در سطوح متوسط انجام مى گيرد، بى خبرند. لذا، اين جوان، اين مجموعه جوانان و اين جريانها را، نااميد مى كنند.
از جمله روشهاى ديگرى كه دشمنان در مجامع جهانى به كار زدند، اين است - من اين را، واقعاً احساس مى كنم و از آن دردهاى خاموش است. انسان دوست مى دارد اين چيزها را همه مردم، به وضوح بفهمند - كه وقتى فيلم يا آثار و فرآورده هاى هنرى ايران مطرح مى شود، كارى كه نشان از همين روحيّات انقلابى در آن باشد، مورد بى اعتنايى قرار مى گيرد! اين مجمع جهانى، مثلاً و به ظاهر، يك مجمع غيرسياسى است؛ امّا باطن قضيه، اين طور نيست. شما ديده ايد مجامع جهانى چه مى كنند! ديديد شوراى امنيت و سازمان ملل، با بوسنى هرزگوين چه كردند! ديديد سازمان «ايكائو»، در قضيه هواپيماى ما - كه امريكا آن را ساقط كرد(5) - چه كرد. امريكاييها خودشان گزارش دادند و گفتند «گزارش ايكائو با همكارى ارتش امريكا تهيه شد»! خوب، «ايكائو» مثلاً يك سازمان بى طرف بين المللى است. اگر آن روز ما مى گفتيم «ايكائو اين گزارش را مغرضانه نوشته است»، يك عدّه مى گفتند: «شما خيلى بدبين هستيد. شما هم ديگر شورش را در آورده ايد! ايكائو يك سازمان بى طرف است. به امريكا و شما چه كار دارد!» بفرماييد! حالا سه، چهار سال گذشته، خود امريكاييها اعتراف كردند و گفتند كه گزارش سازمان «ايكائو» را، ارتش امريكا تنظيم كرده است و خلاصه اين كه، امريكا در انداختن ايرباس ايرانى، مقصّر نيست! مجامع جهانى، اين گونه اند.
يكى ديگر از اين سازمانها، اسمش «عفو بين الملل» است. على الظّاهر هم، هيچ انگيزه سياسى اى - مثلاً، ضدّيتى با فلان و فلان - ندارد. حالا عفو بين الملل را خفقان گرفته است! در بوسنى هرزگوين چندين هزار مسلمان را مى كشند و مثل برگ خزان روى زمين مى ريزند، اينها اصلاً پيدايشان نيست؛ امّا وقتى ما يك جاسوسِ خبيث و يك خبرچينِ بدجنس را مى گيريم و حكم اعدام - كه بسيار كمتر و كوچكتر از جنايات او به اين ملت است - برايش صادر مى شود، عفو بين الملل، دنيا را روى سرش مى گذارد كه در ايران، چنين و چنان كردند! اينها بى طرفند؟! اينها غير سياسى اند؟!
عين همين قضيه را، اين مجامع هنرىِ جهانى، با فيلمهاى ما، با نمايشنامه هاى ما، با كارهاى ويژه كودك ما و موارد ديگر دارند. چطور كسى مى تواند چشمش را روى هم بگذارد و بگويد «اينها غيرسياسى اند»؟! چرا در همه اين مواردى كه اينها جايزه دادند، يك مورد اثر انقلابى وجود ندارد؟! ما فيلم انقلابى نداريم؟! ما شعر انقلابى نداريم؟! ما نمايشنامه انقلابى نداريم؟! اين همه فرآورده هاى انقلابى كه جوانان ما درست كردند، هيچ كدام ارزش هنرى ندارد؟! بنده احتمال مى دهم اگر رويشان بشود، جايزه نوبل را هم حاضرند به يكى از همين عناصر ضدّاسلامى و ضدّانقلابى بدهند؛ براى اين كه آنها را در دنيا بزرگ كنند؛ براى اين كه عناصر انقلابى را منزوى كنند! اين، تهاجم فرهنگى نيست؟!
تهاجم فرهنگى، مثل خودِ كار فرهنگى، اقدامِ آرام و بى سر و صدايى است. يكى از راههاى تهاجم فرهنگى، اين بوده است كه سعى كنند جوانان مؤمن را از پايبنديهاى متعصّبانه به ايمان، كه همان عواملى است كه يك تمدّن را نگه مى دارد، منصرف كنند. همان كارى را كه در اندلس، در قرنهاى گذشته كردند. يعنى جوانان را در عالم، به فساد و شهوترانى و ميگسارى و اين چيزها مشغول كردند. اين كار، حالا هم انجام مى گيرد. من بارها گفته ام: عدّه اى وقتى در خيابان نگاه مى كنند و زنانى را مى بينند كه حجابشان قدرى ناجور است، دلشان خون مى شود. بله؛ اين كارِ بدى است. اما كارِ بد اصلى، اين نيست. كارِ بد اصلى آن است كه شما در كوچه و خيابان نمى بينيد! كسى به كسى گفت: «چه كارمى كنى؟» گفت: «دهل مى زنم.» گفت: «چرا صداى دهلت در نمى آيد؟» گفت: «فردا صداى دهل من درمى آيد!» صداى فروريختن ايمان و اعتقاد ناشى از تهاجم پنهانى و زيرزيركى دشمن - اگر شما ملت و عناصر فرهنگى بيدار نباشيد - خداى نخواسته، آن وقتى درمى آيد كه ديگر قابل علاج نيست! جوان جبهه رفته ما را اگر محاصره كردند؛ اگر اوّل يك ويدئو در اختيارش گذاشتند و بعد او را به تماشاى فيلمهاى جنسىِ وقيح وادار كردند؛ شهوت او را تحريك كردند و بعد او را به چند مجلس كشاندند، چه خواهد شد؟! وقتى تشكيلاتى وجود داشته باشد، جوان را در اوج نيروى جوانى، فاسد مى كنند. و حالا دشمن اين كار رامى كند.
من از شهرستانها خبر دارم. از شهرهاى مختلف كشور خبر دارم. خبرهاى آنچنانى رابه ما مى دهند. روز و شبى نيست كه ما، از اين گونه خبرها نشنويم. اين كارها را چه كسى مى كند؟ دشمن! جوان، دچار شهوترانى مى شود و ايمان خودش را از دست مى دهد. در اوايل كار، حتى همان جوان گريه مى كند؛ امّا بتدريج او را همين طور مى برند. بچه مدرسه ايهاى ما را، دبيرستانيهاى ما را، حتى بچه هاى مدارس راهنمايى ما را، همين طور فاسد مى كنند. افرادى را پيدا مى كنند كه مواد مخدّر و عكسهاى ناجور به مدرسه مى برند. من مى خواهم از شما سؤال كنم: اگر مدير مدرسه اى، نسبت به فاسد شدن پانصد يا ششصد يا هزار نوجوانى كه به دست او سپرده اند، حسّاس بود و گوش كسى را كه وسيله دشمن قرار گرفته و داخل آن مدرسه هروئين آورده، پيچاند، مابايد به اين مدير مدرسه چه بگوييم؟ بگوييم: «آقا، شمابرخلاف آزادى عمل كردى؟ اين چه روشى است؟ شما ضدّآزادى هستى؟!» اين حرف درست است؟ اين درست است كه به مدير يك مدرسه كه مى گويد «هزارتا جوان را دست من سپرده اند؛ من نمى خواهم فردا اينها را هروئينى تحويل مادران و پدرشان بدهم» بگويند: «نخير! شما بايد اجازه بدهى خودشان انتخاب كنند! هر كس نخواست، خودش نكِشد! تو برو در مضرّات هروئين حرف بزن!» اين، يك بخشى از تهاجم فرهنگى است. نظام اسلامى را متّهم مى كنند كه «اين مرام، نظامى است و آزادى نمى دهد.» چطور ما آزادى نمى دهيم؟! شما در كدام كشور، اين همه مجلّه و روزنامه و مطبوعات سراغ داريد؟ اينها همه اش مال دولت است؟ روزنامه هاى رسمى كشور، علناً و صريحاً، سياستهاى دولت را زير سؤال مى برند و از آن انتقاد مى كنند. دولت هم باكمال بزرگوارى گوش مى كند و جواب مى دهد. اكنون در ايران مجلّاتى به چاپ مى رسند كه اگر كسى مختصر آشنايى اى با عناصر فرهنگى كشور از زمان گذشته داشته باشد و بداند هنرمندانِ شاهنشاهى چه كسانى هستند؛ قلم زنانِ شاهنشاهى چه كسانى هستند؛ مخلصين و چاكران دستگاههاى شاهنشاهى چه كسانى هستند؛ مرعوبين دشمنان چه كسانى هستند؛ امريكايى دوستان چه كسانى هستند؛ مى داند كه اين مجلّات از كجاها پولش مى آيد! قابل حدس هست. ما هم بى خبر نيستيم. بنده هم بى خبر نيستم؛ دستگاه هم بى خبر نيست. اينها چاپ مى شوند؛ كارى هم به كارشان نداريم. ما از اين كه مجلّه اى چهار كلمه حرف بنويسد، واهمه اى نداريم! ماهم مى نويسيم.
آزادى مطبوعات، آن مقدارى كه در ايران هست، در كشورهاى ديگر نيست. دستگاه، در ايران، در زمينه آزادى مطبوعات، مظلوم است. دليلش هم اين است كه به اين آقا آزادى داده شده؛ آن وقت آمده است مجلّه اى را، روزنامه اى را، پر كرده از انتقاد به دستگاه و در اين انتقادها، مكرّر، مثل ترجيع بند، تكرار كرده كه «به ما آزادى نمى دهند؛ به ما آزادى نمى دهند!» اگر آزادى نيست، شما چطور اينها را نوشته ايد؟! امروز در اين كشور، چه كسى را سيخ داغ كرده اند كه «شما چرا فلان مطلب را نوشتيد؟ چرا فلان روزنامه را منتشر كرديد؟» بله؛ اگر كسى مجرم مطبوعاتى باشد - هركس مى خواهد، باشد - مجرم، مجرم است. هر كس جرمى را كه قانون به عنوان جرم معيّن كرده مرتكب شود، البته مجازات خواهد شد. يكى از مجازاتها كه هم در قانون پيش بينى شده، تعطيل روزنامه اى است كه آن جرم در آن منعكس شده است. اين، بحث ديگرى است. لكن در حرف زدن، آزادى هست. همين كه دستگاه حسّاس باشد، اين را به عنوان اين كه «آزادى نيست»، مى كوبند! توقّع دشمن اين است كه قلمزنانِ جريان فرهنگى وابسته به استكبار، هرچه مى خواهند بنويسند و قلمزنانِ طرفدار نظام و جناح و جريان اسلامى، به آنها جواب ندهند! توقّعشان اين است! اگر جواب دادند، مى گويند: «آزادى نيست. شما ما را مرعوب كرديد!» اين، آن فضايى است كه دشمن به وجود مى آورد. يك عده ساده لوحند كه فريب مى خورند. خيليها هستند كه بدون غرض، در جريان ملايم با جريان دشمن قرار مى گيرند؛ بدون اين كه بفهمند كه چه مى گويند و چه مى كنند.
من از همه اين حرفها، يك جمله رامى خواهم نتيجه بگيرم. امروز كه مى آمدم صحبت كنم، با خودم فكر كردم: اگر يك مطلب را بتوانم به شما برادران و خواهران عزيز عرض كنم، حرف خودم را زده ام. آن مطلب اين است كه در مقابل تهاجم، عناصرِ مؤمنِ خودى مى توانند بايستند. عناصر مؤمنِ خودى را، هرجا كه هستند، گرامى بداريد. حرف من اين است. من به مسؤولين فرهنگى كشور، از وزارت آموزش و پرورش تا وزارت ارشاداسلامى، تا سازمان تبليغات اسلامى، تابقيه مؤسّسات و بنگاههاى فرهنگى كشور، عرض مى كنم: به عناصر خودى تكيه كنيد. منظور من اين نيست كه اگر كسى، جوان انقلابى نيست، دستش را بگيريد بگذاريدش بيرون؛ نه. چه كسى چنين چيزى را مى گويد؟ اصلاً منطق اسلام كه اين نيست؛ منطق انقلاب كه اين نيست. ميدان بدهيد. به همه ميدان بدهيد. هركس كه مى خواهد براى اين ملت كار كند، كار كند. من مى گويم اجازه منزوى شدنِ عناصر خودى را ندهيد.
اگر روزى دشمنى به كشورى حمله نظامى كند. چه كسى در مقابلش مى ايستد؟ كسى كه از همه به سرزمين خود علاقه مندتر است؛ به ملت خود علاقه مندتر است؛ به زخارف دنيوى بى علاقه تر است؛ احساس مسؤوليت بيشترى مى كند و متعهّدتر است. چنين كسى مى رود دفاع مى كند. شما ديديد كه در دوران جنگ، چه كسانى رفتند دفاع كردند. عمده ميدان ما را، بسيج پركرد. بسيج يعنى همين؛ يعنى عنصر مؤمنِ انقلابىِ علاقه مند به سرنوشت ميهن، علاقه مند به سرنوشت كشور و يك فرد فداكار. رفت وسط ميدان و با فداكارى، دشمن را به زانو درآورد.
در زمينه فرهنگى نيز همين طور است. آن عنصرى كه وابسته به دستگاه شاهنشاهى است ودلش به ياد آن روزها مى تپد، نمى آيد از نظام و فرهنگ اسلامى دفاع كند. چرا ما بايد غافل باشيم؟! كسى از فرهنگ اسلامى و حيثيّت و موجوديّت اين ملت دفاع مى كند و در مقابل تهاجم دشمن مى ايستد كه دلش در هواى اسلام بتپد و اسلام و ايران را دوست بدارد. عدّه اى كه دين ندارند، ميهن دوستى هم ندارند؛ ايران را هم قبول ندارند. كسى كه سلطه امريكا را براى ايران بپسندد وتشويق كند، ميهن دوست نيست. كسانى كه براى دخالت امريكاييها براى آن خانمى(6) كه در نيكاراگوئه با انتخابات امريكايى بر سركار آمد، كف زدند، معناى كارشان چيست؟ از اين جا، به كسانى كه در نيكاراگوئه تسليم تحميل امريكاييها شدند، «زهى» و «مرحبا» گفتند! اينها دل در گرو امريكا ندارند؟! اينها با اين قلم زهرآگينشان مى آيند در مقابل تهاجم دشمن، از فرهنگ ملى و اسلامى و ايرانى دفاع كنند؟! معلوم است كه نمى كنند! معلوم است كه اين، ستونِ پنجم دشمن است! اين، براى دشمن كار مى كند. اين، از خدا مى خواهد كه امريكاييها برگردند! از خدا مى خواهد كه نظام وابسته به امريكا و استكبار و گردن كلفتها برگردد. اين، براى نظام اسلامى كار خواهد كرد؟ تلاش خواهد كرد؟ معلوم است كه نه! اين، حقيقت روشنى است. شما كه در صداو سيما مسؤول امور هستيد بايد مواظب اين مطلب باشيد. شما كه در روزنامه ها مسؤول امور هستيد، بايد مواظب اين مطلب باشيد. شما كه در سازمان تبليغات يا در وزارت ارشاد، يادر آموزش وپروررش، يادر آموزش عالى و يا در مؤسّسات فرهنگى گوناگون مسؤول امور هستيد، بايد مراقب اين قضيه باشيد. البته همه مسؤولند. منظورم از مسؤول، رئيس نيست. «كلكم راع وكلكم مسؤول عن رعيته(7).» همه مسؤولند. مراقب اين معنا باشيد.
اين ملت، براى اين كه حيثيّتش و كيان حقيقى و انسانى و اسلامى و انقلابى و فرهنگ ملى اش حفظ شود، احتياج به مجاهدت و مقاومت و ايستادگى در مقابل تهاجم دشمن و تهاجم كردن به نقاط ضعف دشمن دارد. اين را خوديها مى توانند بكنند. من حرفم فقط همين است. من مى گويم: اگر مى خواهيد هنر اين كشور رشد و اعتلا پيدا كند، به هنرمند جوانِ مؤمن تكيه كنيد. او مى تواند از اسلام و از انقلاب و از اين كشور دفاع كند. و الّا آن كارگردان يا تهيه كننده اى كه وقتى فيلم را مى سازد، از پيش فكر مى كند كه «اين نكته را در اين فيلم خواهم گنجاند، تا يكى از پايه هاى اعتقادى اين نظام را هدف قراردهم» كه از اسلام و انقلاب دفاع نمى كند! بازبان خاص فيلم و با همان شكلى كه در فيلم امكان دارد، كار خودش را انجام مى دهد. يعنى اكتفا نمى كند به اين كه به انقلاب كمك نكند. فيلم مى سازد براى اين كه به انقلاب حمله كند! از اوّل كه اين فيلم را مى سازد، يا اين داستان را مى نويسد، هدفش اين است كه كارايى نظام اسلامى را زير سؤال ببرد و بگويد: «اين نظام اسلامى، كارايى ندارد.» از اوّلى كه اين مقاله را مى نويسد يا اين اثر هنرى را توليد مى كند، هدفش اين است كه نشان دهد اين دولت كارايى ندارد؛ توان اداره ندارد. اين، درحال خدمت به مصالح اين كشور است يا درحال خيانت؟ به اين مى شود تكيه كرد؟! معلوم است كه نمى شود تكيه كرد! ما البته تصميم نگرفته ايم كسانى را كه خيال كرده ايم خدمت نمى كنند يا خيانت مى كنند، يكى يكى به قانون معرفى كنيم؛ نه. هنوز خيلى كارها در اين كشور در زمينه فرهنگى وجود دارد كه بايد انجام گيرد. منظورم اين است كه در محيطهاى فرهنگى، به نيروهاى مؤمن تكيه شود. اينها سدّى در مقابل تهاجم فرهنگى هستند.
اميدواريم خداى متعال به شما و به جوانان مؤمن و خوب و صالح و سالم ما توفيق دهد واين جوانان، از نامساعد بودن بعضى از زمينه ها، مأيوس نشوند. راه صحيح و راه انقلاب و راه انجامِ خدمت را ان شاءاللَّه ادامه دهند، و فرهنگ و هنر و ادبيات اين كشور را ان شاءاللَّه باور كنند.
والسّلام عليكم ورحمه اللَّه وبركاته.
1) پرنس ملكم خان ناظم الدوله ارمنى (1326 ه ق - 1249 ه ق )
2) سيدحسن تقى زاده
3) ميرزا فتحعلى آخوندزاده (1295 ه ق - 1226 ه ق)
4) يكى از شهرهاى كردستان كه مدتى صحنه درگيرى با ضدّانقلاب بود.
5) اشاره به سرنگونى هواپيماى ايرباس ايران توسط ناو امريكايى در خليج فارس (12 تيرماه 1367)
6) مقصود معظمٌ له «خانم ويولتا چامورو» است كه پس از «دانيل اورتگا» كه از جبهه آزاديبخشِ ساندينستها به قدرت رسيده بود، در سال 1990 در انتخاباتى امريكايى به قدرت رسيد و تا سال 1997 رئيس جمهور بود.
7) بحار الانوار: ج 75، ص 38.