بسم اللَّه الرّحمن الّرحيم
والحمد للَّه ربّ العالمين و الصّلاة و السّلام على سيّدنا و نبيّنا أبى القاسم المصطفى محمد و على اله الأطيبين الأطهرين و صحبه المنتجبين سيّما بقيّة اللَّه فى الأرضين
بسيار خوشوقتم كه در جمع پر محبت و پر شور مردم دلاور شهرستان بيجار و گروس با آن سوابق تاريخى، با آن افتخارات بزرگ، امروز حضور پيدا كردم. مردم بيجار علاوه بر افتخارات تاريخى شان، در دوران معاصر در حوادث گوناگون انقلاب، در جنگ تحميلى و دفاع مقدس از مرزهاى كشور جوهر درخشان خود را نشان دادند. مرد و زنشان، پير و جوانشان، حتّى نوجوانانشان در اين ميدان آن چنان شهامتى از خود نشان دادند كه يقيناً از ياد نخواهد رفت. همين الان در گلزار شهيدان، بر سر مزار مقدس چندين شهيد دانش آموز كه از يك مدرسه با يكديگر به ميدان جهاد رفتند و شربت شهادت نوشيدند، بوديم و مزار اين عزيزان را زيارت كرديم. اينها نشانه هاى بزرگى است؛ درباره ى يك مردم، درباره ى يك قوم، درباره ى يك شهر. تاريخ روى اينها قضاوت ميكند. آن دوران گذشت كه سعىِ مركزنشينان و قدرتمندان بر اين بود كه شهرهاى دوردست و اقوام گوناگون كشور را نديده بگيرند. امروز در نظام جمهورى اسلامى ايران هر فرد ايرانى در هر نقطه ى اين كشور عظيم و پهناور به عنوان يك فرد داراى ارزش مستقلى است. مجموعه ى اين ارزشها، مجموعه ى اين شخصيتهاى مستقل، مجموعه ى اين اراده ها و محبتها، ملت بزرگ ايران را تشكيل ميدهد؛ ملتى كه در دوران معاصر توانسته است على رغم خواست قدرتهاى مستكبر جهانى، حضور خود، اراده ى خود، تأثير خود را بر مخالفان و بر معاندان تحميل كند. ايستادگى ملت ايران كه امروز يك ايستادگى مثال زدنى است و سرمشق بسيارى از ملتهاست، ناشى از ايستادگى يكايك آحاد كشور، ناشى از جوهر تابناك شخصيت در همه ى اقوام كشور و در همه ى شهرها و گوشه و كنارهاى اين كشور بزرگ است.
آنچه در مورد شهر بيجار جلب توجه ميكند، اين است كه اين مردم با محبت اهل بيت - چه شيعه و چه سنى، بخصوص شيعيان كه پيرو مكتب اهل بيت هستند - توانسته اند از آزمايشهاى بزرگى سربلند بيرون بيايند. اين مردم عزيز در مرزدارى كشور اسلامى امتحان خود را بخوبى دادند؛ نمره ى قبولى گرفتند. مردم كردستان در همه ى اقطار اين استان، از جمله در شهر بيجار كه مركز تشيع است، شيعه و سنى با يكديگر و در كنار يكديگر زندگى ميكنند و يك نمونه اى از همبستگى اسلامى و وحدت اسلامى را نشان ميدهند. اينها در خور تقدير است. ما در مطالعات خود، در بررسى هاى خود، نه فقط در اين برهه، بلكه از گذشته، توجه كرديم كه در دوران طاغوت به اين منطقه با نگاه منفى نگاه شده است. مردم اين منطقه را بيگانه دانستند، مورد بى اعتنائى قرار دادند؛ از اول انقلاب به همين جهت به دستور امام بزرگوار (رضوان اللَّه تعالى عليه) اولين گروه عمران، به عنوان دفتر عمران كردستان، به اين منطقه آمدند تا مشغول خدمت رسانى شوند، تا مشكلات متراكم شده ى از دوران قبل را بر طرف كنند. البته ناامنى هائى كه دشمنان انقلاب در برهه اى از زمان به وجود آوردند، فرصتها را گرفت، عقب افتادگى هائى در اين خدمت رسانى ها به وجود آورد، اما جوانان دلير ميهن اسلامى - چه جوانان جهاد سازندگى، چه دلاوران سپاه پاسداران انقلاب اسلامى، چه مردان نيرومند ارتش و نيروى انتظامى - به پشتيبانى شما مردم توانستند در اين استان و در اين منطقه كارهائى را انجام دهند. البته در عين حال عقب افتادگى ها كم نيست. امام جمعه ى محترم، به بعضى از درخواستها اشاره كردند. خوشبختانه دولت خدمتگزار در جلسات خود - از جمله در جلسه اى كه دو روز قبل در سنندج تشكيل دادند - به مسائل رسيدگى كردند و در خصوص منطقه ى بيجار، تصميم هاى خوبى گرفتند؛ به ما هم گزارش كردند؛ ما هم تأكيد كرديم آنها را دنبال گيرى و پيگيرى كنند و ان شاءاللَّه پيگيرى خواهند كرد. به همت شما مردم، با كمك شما مردم ان شاءاللَّه دولت خدمتگزار بتواند كارهاى بزرگى را كه براى اين مردم، براى اين منطقه، براى شما عزيزان در نظر دارد، انجام دهد.
من يك نكته را كه درباره ى مسائل كلى كشور و انقلاب است، اما بخصوصِ ناظر به مسائل بيجار هم هست، عرض ميكنم. و آن اين است كه ملت ايران اين حركت عظيمى را كه موجب حيرت بينندگان جهانى شد، به كمك سه عنصر اساسى انجام داد: يكى اتحاد؛ يكى، حضور و يكى آگاهى. ملت ايران با اتحاد خود، با حضور خود، با آگاهى خود اين گام بلند را برداشت و تمدنى جديد، حركتى جديد، جريانى نو در انديشه ى سياسى دنيا به وجود آورد. ملتهاى مسلمان احساس هويت كردند، شخصيت پيدا كردند. احساس كردند ميتوانند عقب افتادگى هايشان را كه بر امت اسلامى تحميل شده بود، جبران كنند. لذا شما مى بينيد حركت ملت ايران بر روى ملتهاى مسلمان - از شمال آفريقا تا شرق آسيا - اثر گذاشت، ملتها را بيدار كرد. در قضيه ى فلسطين، در قضيه ى لبنان، در مسائل عراق و افغانستان جا به جا و قدم به قدم، تأثير نفَس شما ملت ايران محسوس است. اين كار بزرگ به بركت اين سه عنصر بود:
اتحاد ملى. دلها به هم نزديك شد، حنجره ها يك فرياد را به گوش همه رساندند، مردم سراسر كشور از اقوام مختلف، با مذاهب مختلف، دنبال جمهورى اسلامى و برافراشته شدن پرچم اسلام با يكديگر هم دست و هم پيمان و هم سخن شدند. اين يكپارچگى در آغاز انقلاب توانست آن چنان فشارى بر دشمن وارد بياورد كه كمر رژيم طاغوت را بشكند. بعد از آن هم تا امروز در آزمونهاى گوناگون، همين وحدت ملت ايران بوده است كه سخن آخر را به گوش دشمنان رسانده است و دشمن را از اينكه بتواند در صفوف ملت ايران رخنه كند، مأيوس كرده است. اين وحدت را بايد حفظ كرد.
اينكه من در سنندج گفتم، اين جا هم تكرار ميكنم، برادران مسلمان وحدت اسلامى را بر افتراق مذاهب شيعه و سنى ترجيح دهند و نگذارند اختلاف مذهبى به اختلاف مشى و روش و جهتگيرى منتهى شود، به خاطر اين است. وحدت اقوام ايرانى، وحدت مذاهب اسلامى، وحدت جريانهاى گوناگون سياسى، تضمين كننده ى ابهت كشور است. اين جا هم من به همه توصيه ميكنم. آن جائى كه اكثريت با برادران اهل سنت است، اين توصيه ى ما بود. اين جا هم كه اكثريت با برادران شيعه است، باز اين، توصيه ى ماست: با يكديگر برادر باشيد، با يكديگر هم راه و هم دست باشيد، به يكديگر كمك كنيد. اين نكته ى اول.
نكته ى دوم، حضور. حضور مردم در صحنه ها توانست دشمن را مأيوس كند. اگر مردم در اين سى سال در انتخاباتها شركت نميكردند، در راهپيمائى هاى بيست و دو بهمن و روز قدس شركت نميكردند، در مراسم گوناگون، حضور خودشان و اين حجم عظيم ملت ايران را به رخ دشمن نميكشيدند، مسلماً هيبت ملت ايران، آنچنان كه امروز هست، نميبود. اين حضور را حفظ كنيد.
اينكه ما در همه ى انتخاباتها تأكيد ميكنيم كه مردم در صحنه ها حاضر باشند و در صحنه هاى گوناگون حضور داشته باشند، به خاطر اين است. اين حضور فقط در عرصه ى سياست نيست، فقط در انتخابات نيست؛ در عرصه هاى سازندگى، در عرصه ى اقتصادى، مردم حضور داشته باشند. همانطور كه گفتم، اين سخن مربوط به همه ى ملت ايران است، اما در خصوص بيجار هم اين مسأله معنا پيدا ميكند و مصداق دارد. مردم بيجار شهر خودشان، بيابانهاى سرسبز و خرم خودشان، منطقه ى بسيار پر بركت خودشان را قدر بدانند. اينى كه شنيده ميشود مردم بعضاً از اين شهرستان به نقاط دوردست مهاجرت ميكنند، اين برخلاف حضور است؛ حضور اقتصادى. باشيد، بمانيد، اينجا را آباد كنيد. گذشت آن دورانى كه دولتها نميخواستند نگاه به مناطق دوردست بكنند. خوشبختانه دولت خدمتگزار نگاه به اقصى نقاط كشور ميكند و مسائل اقصى نقاط كشور را مورد توجه قرار ميدهد. من مى بينم، مشاهده ميكنم، از نزديك ناظر هستم، مى بينم نسبت به مسائل شهرستانها و استانها چطور دقت دارند. نسبت به همين بيجار، آن روز من ديدم مسئولانِ دولتى، مشكلات اين منطقه و اين شهرستان را بدرستى متوجهند؛ مسئله ى كمبود آب، مسئله ى سرازير شدن سدها به سمت استانهاى ديگر و محروم ماندن اينجا از آب را توجه دارند و اينها چيزهائى است كه مسئولين استان به اينها توجه دارند، در فكر علاج جوئى نسبت به اين مسائل هستند؛ دنبال اينند كه اين مسائل را حل كنند. اين خيلى مغتنم است كه مسئولين كشور به فكر مناطق گوناگون كشور - ولو آن جاهائى كه از مركز دور است، ولو آن جاهائى كه براى بسيارى از مردم كشور ناشناخته است - باشند. اين خيلى مغتنم است، خيلى خوب است. مردم خود منطقه بايد همكارى كنند. همكارى كنيد، حضور داشته باشيد. اين حضور، يكى از مهمترين مسائلى است كه براى ادامه ى حركت عظيم ملت ايران در سطح كشور و در اينجا و در سطح استان، مطرح است. شهر خودتان، ديار خودتان، آب و خاك پر بركت و زيبا و پر طراوت و سر سبز خودتان را قدر بدانيد، مغتنم بشماريد، از آنها بهره ببريد. مسئولين هم كمك كنند، دست به دست هم بدهيد. اين هم مسئله ى حضور است.
مسئله ى آگاهى، يعنى آن سومين عنصر، نقش بسيار مهمى دارد. مثل نقش اتحاد و وحدت و مثل نقش حضور در صحنه. ملت ايران نشان دادند ملت آگاهى هستند. اگر آگاهى ملت ايران نبود، آن دولتهاى متزلزل و بى اعتقاد به انقلاب در سالهاى اول انقلاب، يقيناً سرنوشت بدى را براى اين كشور رقم ميزدند. آنهائى كه خودشان صريحاً ميگفتند به انقلاب عقيده ندارند، آنهائى كه ميگفتند از آمريكا ميترسند - صريحاً اين را ميگفتند - آنهائى كه نشان ميدادند كه متمايل به نرمش و تذلل و تواضع در مقابل قدرتهاى بزرگند، اگر بنا بود در رأس كار بمانند، امروز ملت ما مسير و وضع ديگرى داشت و از اين عزت، از اين پيشرفت، از اين ابهت جهانى براى ملت ايران خبرى نبود. امام بزرگوار ما محكم ايستاد و مردم به خاطر آگاهى، به بركت آگاهى شان پشت سر امام ايستادند. اين آگاهى به مردم كمك كرد.
من ميخواهم عرض كنم عزيزان من! اين آگاهى هميشه لازم است. امروز هم لازم است، فردا هم لازم است. نسل جوان ما خوشبختانه امروز يك نسل غالب در سرتاسر كشور است. جوانها بهوش باشند، بيدار باشند. معيارها مشخص است. در انتخابات، اين آگاهى بايد اثر كند؛ در بيان خواسته هاى ملت اين آگاهى بايد تأثير بگذارد؛ در حضور گوناگون، در مسائل مختلف، اين آگاهى بايستى اثر بگذارد. ملت ايران در انتخابهاى خود - معيارهاى انتخابات را من آن روز عرض كردم، اين هم مكمل آنهاست - توجه كند؛ كسانى با رأى ملت سر كار نيايند كه در مقابل دشمنان بخواهند دست تسليم بالا ببرند و آبروى ملت ايران را ببرند. كسانى سر كار نيايند كه بخواهند با تملق گوئى به غرب، به دولتهاى غربى، به دولتهاى زورگو و مستكبر، به خيال خودشان بخواهند براى خودشان موقعيتى در سطح بين المللى دست و پا كنند. اينها براى ملت ايران ارزشى ندارد. كسانى سر كار نيايند كه دشمنان ملت ايران طمع بورزند كه به وسيله ى آنها بتوانند صفوف ملت را از هم جدا كنند، مردم را از دينشان، از اصولشان، از ارزشهاى انقلابى شان دور كنند. ملت بايد آگاه باشد. اگر كسانى بر سر كار بيايند كه در مراكز گوناگون سياسى يا اقتصادى به جاى اينكه به فكر ادامه ى راه امام و ارزشها و اصول ترسيم شده ى به وسيله ى امام باشند، به فكر به دست آوردن دل فلان قدرت غربى و فلان مستكبر بين المللى باشند، براى ملت ايران مصيبت خواهد بود. اين آگاهى براى ملت لازم است.
بنابراين امروز هم، مثل اين سى سال گذشته، ملت ايران احتياج به اين سه عنصر دارد: عنصر اتحاد، عنصر حضور در عرصه هاى مختلف و عنصر آگاهى. اگر ملت اين سه چيز را كه همه از بركات ايمان باللَّه و از بركات تعاليم قرآن است، داشته باشد، من به شما عرض بكنم، هم دنيا خواهد داشت، هم آخرت. ملت به بركت ايمان خود، به بركت اعتقاد خود، به بركت تمسك خود به ذيل عنايت نبى مكرم و اهل بيت عصمت و تعاليم قرآن و اهل بيت خواهد توانست هم دنياى خود را از آنچه كه هست، بمراتب بهتر كند و هم رضاى الهى را كسب كند. اين، خط كلى ماست.
من در اين سفر كردستان، خدا را شاكر هستم كه با اينكه اطلاعات زيادى از اين منطقه از پيش، به طور شنيدارى و خواندنى داشتم، اما مطالب زيادتر و حقائق بيشترى از اين مردم عزيز، از شما مردم خونگرم و با محبت و وفادار و شجاع و نجيب، پيدا كردم و حقائق بيشترى به دست آوردم. اميدوارم ان شاءاللَّه مسئولين كشور قدر شما مردم خوب و نجيب و مؤمن و وفادار را بدانند. شما هم قدر اين مسئولين خدمتگزار را بدانيد. با اين اتحاد و همدستى ملت و مسئولان است كه ايران عزيز ما خواهد توانست به آن اهدافى كه اسلام انقلابى و اسلام ناب ترسيم كرده است، خود را برساند.
پروردگارا ! تو را به محمد و آل محمد سوگند ميدهيم رحمت خود، بركات خود، فضل خود، توفيق خود را بر اين مردم فرو ببار. پروردگارا ! روح مطهر اين مرجع بزرگوار،(1) اين فقيه عارف را، كه حقيقتاً رحلت او ما را داغدار كرد، با اوليائش محشور كن. پروردگارا ! به محمد و آل محمد ما را هم توفيق خودسازى و وارستگى و معرفت كامل عنايت بفرما.
والسّلام عليكم و رحمةاللَّه و بركاته
1) آيةاللَّه بهجت
والحمد للَّه ربّ العالمين و الصّلاة و السّلام على سيّدنا و نبيّنا أبى القاسم المصطفى محمد و على اله الأطيبين الأطهرين و صحبه المنتجبين سيّما بقيّة اللَّه فى الأرضين
بسيار خوشوقتم كه در جمع پر محبت و پر شور مردم دلاور شهرستان بيجار و گروس با آن سوابق تاريخى، با آن افتخارات بزرگ، امروز حضور پيدا كردم. مردم بيجار علاوه بر افتخارات تاريخى شان، در دوران معاصر در حوادث گوناگون انقلاب، در جنگ تحميلى و دفاع مقدس از مرزهاى كشور جوهر درخشان خود را نشان دادند. مرد و زنشان، پير و جوانشان، حتّى نوجوانانشان در اين ميدان آن چنان شهامتى از خود نشان دادند كه يقيناً از ياد نخواهد رفت. همين الان در گلزار شهيدان، بر سر مزار مقدس چندين شهيد دانش آموز كه از يك مدرسه با يكديگر به ميدان جهاد رفتند و شربت شهادت نوشيدند، بوديم و مزار اين عزيزان را زيارت كرديم. اينها نشانه هاى بزرگى است؛ درباره ى يك مردم، درباره ى يك قوم، درباره ى يك شهر. تاريخ روى اينها قضاوت ميكند. آن دوران گذشت كه سعىِ مركزنشينان و قدرتمندان بر اين بود كه شهرهاى دوردست و اقوام گوناگون كشور را نديده بگيرند. امروز در نظام جمهورى اسلامى ايران هر فرد ايرانى در هر نقطه ى اين كشور عظيم و پهناور به عنوان يك فرد داراى ارزش مستقلى است. مجموعه ى اين ارزشها، مجموعه ى اين شخصيتهاى مستقل، مجموعه ى اين اراده ها و محبتها، ملت بزرگ ايران را تشكيل ميدهد؛ ملتى كه در دوران معاصر توانسته است على رغم خواست قدرتهاى مستكبر جهانى، حضور خود، اراده ى خود، تأثير خود را بر مخالفان و بر معاندان تحميل كند. ايستادگى ملت ايران كه امروز يك ايستادگى مثال زدنى است و سرمشق بسيارى از ملتهاست، ناشى از ايستادگى يكايك آحاد كشور، ناشى از جوهر تابناك شخصيت در همه ى اقوام كشور و در همه ى شهرها و گوشه و كنارهاى اين كشور بزرگ است.
آنچه در مورد شهر بيجار جلب توجه ميكند، اين است كه اين مردم با محبت اهل بيت - چه شيعه و چه سنى، بخصوص شيعيان كه پيرو مكتب اهل بيت هستند - توانسته اند از آزمايشهاى بزرگى سربلند بيرون بيايند. اين مردم عزيز در مرزدارى كشور اسلامى امتحان خود را بخوبى دادند؛ نمره ى قبولى گرفتند. مردم كردستان در همه ى اقطار اين استان، از جمله در شهر بيجار كه مركز تشيع است، شيعه و سنى با يكديگر و در كنار يكديگر زندگى ميكنند و يك نمونه اى از همبستگى اسلامى و وحدت اسلامى را نشان ميدهند. اينها در خور تقدير است. ما در مطالعات خود، در بررسى هاى خود، نه فقط در اين برهه، بلكه از گذشته، توجه كرديم كه در دوران طاغوت به اين منطقه با نگاه منفى نگاه شده است. مردم اين منطقه را بيگانه دانستند، مورد بى اعتنائى قرار دادند؛ از اول انقلاب به همين جهت به دستور امام بزرگوار (رضوان اللَّه تعالى عليه) اولين گروه عمران، به عنوان دفتر عمران كردستان، به اين منطقه آمدند تا مشغول خدمت رسانى شوند، تا مشكلات متراكم شده ى از دوران قبل را بر طرف كنند. البته ناامنى هائى كه دشمنان انقلاب در برهه اى از زمان به وجود آوردند، فرصتها را گرفت، عقب افتادگى هائى در اين خدمت رسانى ها به وجود آورد، اما جوانان دلير ميهن اسلامى - چه جوانان جهاد سازندگى، چه دلاوران سپاه پاسداران انقلاب اسلامى، چه مردان نيرومند ارتش و نيروى انتظامى - به پشتيبانى شما مردم توانستند در اين استان و در اين منطقه كارهائى را انجام دهند. البته در عين حال عقب افتادگى ها كم نيست. امام جمعه ى محترم، به بعضى از درخواستها اشاره كردند. خوشبختانه دولت خدمتگزار در جلسات خود - از جمله در جلسه اى كه دو روز قبل در سنندج تشكيل دادند - به مسائل رسيدگى كردند و در خصوص منطقه ى بيجار، تصميم هاى خوبى گرفتند؛ به ما هم گزارش كردند؛ ما هم تأكيد كرديم آنها را دنبال گيرى و پيگيرى كنند و ان شاءاللَّه پيگيرى خواهند كرد. به همت شما مردم، با كمك شما مردم ان شاءاللَّه دولت خدمتگزار بتواند كارهاى بزرگى را كه براى اين مردم، براى اين منطقه، براى شما عزيزان در نظر دارد، انجام دهد.
من يك نكته را كه درباره ى مسائل كلى كشور و انقلاب است، اما بخصوصِ ناظر به مسائل بيجار هم هست، عرض ميكنم. و آن اين است كه ملت ايران اين حركت عظيمى را كه موجب حيرت بينندگان جهانى شد، به كمك سه عنصر اساسى انجام داد: يكى اتحاد؛ يكى، حضور و يكى آگاهى. ملت ايران با اتحاد خود، با حضور خود، با آگاهى خود اين گام بلند را برداشت و تمدنى جديد، حركتى جديد، جريانى نو در انديشه ى سياسى دنيا به وجود آورد. ملتهاى مسلمان احساس هويت كردند، شخصيت پيدا كردند. احساس كردند ميتوانند عقب افتادگى هايشان را كه بر امت اسلامى تحميل شده بود، جبران كنند. لذا شما مى بينيد حركت ملت ايران بر روى ملتهاى مسلمان - از شمال آفريقا تا شرق آسيا - اثر گذاشت، ملتها را بيدار كرد. در قضيه ى فلسطين، در قضيه ى لبنان، در مسائل عراق و افغانستان جا به جا و قدم به قدم، تأثير نفَس شما ملت ايران محسوس است. اين كار بزرگ به بركت اين سه عنصر بود:
اتحاد ملى. دلها به هم نزديك شد، حنجره ها يك فرياد را به گوش همه رساندند، مردم سراسر كشور از اقوام مختلف، با مذاهب مختلف، دنبال جمهورى اسلامى و برافراشته شدن پرچم اسلام با يكديگر هم دست و هم پيمان و هم سخن شدند. اين يكپارچگى در آغاز انقلاب توانست آن چنان فشارى بر دشمن وارد بياورد كه كمر رژيم طاغوت را بشكند. بعد از آن هم تا امروز در آزمونهاى گوناگون، همين وحدت ملت ايران بوده است كه سخن آخر را به گوش دشمنان رسانده است و دشمن را از اينكه بتواند در صفوف ملت ايران رخنه كند، مأيوس كرده است. اين وحدت را بايد حفظ كرد.
اينكه من در سنندج گفتم، اين جا هم تكرار ميكنم، برادران مسلمان وحدت اسلامى را بر افتراق مذاهب شيعه و سنى ترجيح دهند و نگذارند اختلاف مذهبى به اختلاف مشى و روش و جهتگيرى منتهى شود، به خاطر اين است. وحدت اقوام ايرانى، وحدت مذاهب اسلامى، وحدت جريانهاى گوناگون سياسى، تضمين كننده ى ابهت كشور است. اين جا هم من به همه توصيه ميكنم. آن جائى كه اكثريت با برادران اهل سنت است، اين توصيه ى ما بود. اين جا هم كه اكثريت با برادران شيعه است، باز اين، توصيه ى ماست: با يكديگر برادر باشيد، با يكديگر هم راه و هم دست باشيد، به يكديگر كمك كنيد. اين نكته ى اول.
نكته ى دوم، حضور. حضور مردم در صحنه ها توانست دشمن را مأيوس كند. اگر مردم در اين سى سال در انتخاباتها شركت نميكردند، در راهپيمائى هاى بيست و دو بهمن و روز قدس شركت نميكردند، در مراسم گوناگون، حضور خودشان و اين حجم عظيم ملت ايران را به رخ دشمن نميكشيدند، مسلماً هيبت ملت ايران، آنچنان كه امروز هست، نميبود. اين حضور را حفظ كنيد.
اينكه ما در همه ى انتخاباتها تأكيد ميكنيم كه مردم در صحنه ها حاضر باشند و در صحنه هاى گوناگون حضور داشته باشند، به خاطر اين است. اين حضور فقط در عرصه ى سياست نيست، فقط در انتخابات نيست؛ در عرصه هاى سازندگى، در عرصه ى اقتصادى، مردم حضور داشته باشند. همانطور كه گفتم، اين سخن مربوط به همه ى ملت ايران است، اما در خصوص بيجار هم اين مسأله معنا پيدا ميكند و مصداق دارد. مردم بيجار شهر خودشان، بيابانهاى سرسبز و خرم خودشان، منطقه ى بسيار پر بركت خودشان را قدر بدانند. اينى كه شنيده ميشود مردم بعضاً از اين شهرستان به نقاط دوردست مهاجرت ميكنند، اين برخلاف حضور است؛ حضور اقتصادى. باشيد، بمانيد، اينجا را آباد كنيد. گذشت آن دورانى كه دولتها نميخواستند نگاه به مناطق دوردست بكنند. خوشبختانه دولت خدمتگزار نگاه به اقصى نقاط كشور ميكند و مسائل اقصى نقاط كشور را مورد توجه قرار ميدهد. من مى بينم، مشاهده ميكنم، از نزديك ناظر هستم، مى بينم نسبت به مسائل شهرستانها و استانها چطور دقت دارند. نسبت به همين بيجار، آن روز من ديدم مسئولانِ دولتى، مشكلات اين منطقه و اين شهرستان را بدرستى متوجهند؛ مسئله ى كمبود آب، مسئله ى سرازير شدن سدها به سمت استانهاى ديگر و محروم ماندن اينجا از آب را توجه دارند و اينها چيزهائى است كه مسئولين استان به اينها توجه دارند، در فكر علاج جوئى نسبت به اين مسائل هستند؛ دنبال اينند كه اين مسائل را حل كنند. اين خيلى مغتنم است كه مسئولين كشور به فكر مناطق گوناگون كشور - ولو آن جاهائى كه از مركز دور است، ولو آن جاهائى كه براى بسيارى از مردم كشور ناشناخته است - باشند. اين خيلى مغتنم است، خيلى خوب است. مردم خود منطقه بايد همكارى كنند. همكارى كنيد، حضور داشته باشيد. اين حضور، يكى از مهمترين مسائلى است كه براى ادامه ى حركت عظيم ملت ايران در سطح كشور و در اينجا و در سطح استان، مطرح است. شهر خودتان، ديار خودتان، آب و خاك پر بركت و زيبا و پر طراوت و سر سبز خودتان را قدر بدانيد، مغتنم بشماريد، از آنها بهره ببريد. مسئولين هم كمك كنند، دست به دست هم بدهيد. اين هم مسئله ى حضور است.
مسئله ى آگاهى، يعنى آن سومين عنصر، نقش بسيار مهمى دارد. مثل نقش اتحاد و وحدت و مثل نقش حضور در صحنه. ملت ايران نشان دادند ملت آگاهى هستند. اگر آگاهى ملت ايران نبود، آن دولتهاى متزلزل و بى اعتقاد به انقلاب در سالهاى اول انقلاب، يقيناً سرنوشت بدى را براى اين كشور رقم ميزدند. آنهائى كه خودشان صريحاً ميگفتند به انقلاب عقيده ندارند، آنهائى كه ميگفتند از آمريكا ميترسند - صريحاً اين را ميگفتند - آنهائى كه نشان ميدادند كه متمايل به نرمش و تذلل و تواضع در مقابل قدرتهاى بزرگند، اگر بنا بود در رأس كار بمانند، امروز ملت ما مسير و وضع ديگرى داشت و از اين عزت، از اين پيشرفت، از اين ابهت جهانى براى ملت ايران خبرى نبود. امام بزرگوار ما محكم ايستاد و مردم به خاطر آگاهى، به بركت آگاهى شان پشت سر امام ايستادند. اين آگاهى به مردم كمك كرد.
من ميخواهم عرض كنم عزيزان من! اين آگاهى هميشه لازم است. امروز هم لازم است، فردا هم لازم است. نسل جوان ما خوشبختانه امروز يك نسل غالب در سرتاسر كشور است. جوانها بهوش باشند، بيدار باشند. معيارها مشخص است. در انتخابات، اين آگاهى بايد اثر كند؛ در بيان خواسته هاى ملت اين آگاهى بايد تأثير بگذارد؛ در حضور گوناگون، در مسائل مختلف، اين آگاهى بايستى اثر بگذارد. ملت ايران در انتخابهاى خود - معيارهاى انتخابات را من آن روز عرض كردم، اين هم مكمل آنهاست - توجه كند؛ كسانى با رأى ملت سر كار نيايند كه در مقابل دشمنان بخواهند دست تسليم بالا ببرند و آبروى ملت ايران را ببرند. كسانى سر كار نيايند كه بخواهند با تملق گوئى به غرب، به دولتهاى غربى، به دولتهاى زورگو و مستكبر، به خيال خودشان بخواهند براى خودشان موقعيتى در سطح بين المللى دست و پا كنند. اينها براى ملت ايران ارزشى ندارد. كسانى سر كار نيايند كه دشمنان ملت ايران طمع بورزند كه به وسيله ى آنها بتوانند صفوف ملت را از هم جدا كنند، مردم را از دينشان، از اصولشان، از ارزشهاى انقلابى شان دور كنند. ملت بايد آگاه باشد. اگر كسانى بر سر كار بيايند كه در مراكز گوناگون سياسى يا اقتصادى به جاى اينكه به فكر ادامه ى راه امام و ارزشها و اصول ترسيم شده ى به وسيله ى امام باشند، به فكر به دست آوردن دل فلان قدرت غربى و فلان مستكبر بين المللى باشند، براى ملت ايران مصيبت خواهد بود. اين آگاهى براى ملت لازم است.
بنابراين امروز هم، مثل اين سى سال گذشته، ملت ايران احتياج به اين سه عنصر دارد: عنصر اتحاد، عنصر حضور در عرصه هاى مختلف و عنصر آگاهى. اگر ملت اين سه چيز را كه همه از بركات ايمان باللَّه و از بركات تعاليم قرآن است، داشته باشد، من به شما عرض بكنم، هم دنيا خواهد داشت، هم آخرت. ملت به بركت ايمان خود، به بركت اعتقاد خود، به بركت تمسك خود به ذيل عنايت نبى مكرم و اهل بيت عصمت و تعاليم قرآن و اهل بيت خواهد توانست هم دنياى خود را از آنچه كه هست، بمراتب بهتر كند و هم رضاى الهى را كسب كند. اين، خط كلى ماست.
من در اين سفر كردستان، خدا را شاكر هستم كه با اينكه اطلاعات زيادى از اين منطقه از پيش، به طور شنيدارى و خواندنى داشتم، اما مطالب زيادتر و حقائق بيشترى از اين مردم عزيز، از شما مردم خونگرم و با محبت و وفادار و شجاع و نجيب، پيدا كردم و حقائق بيشترى به دست آوردم. اميدوارم ان شاءاللَّه مسئولين كشور قدر شما مردم خوب و نجيب و مؤمن و وفادار را بدانند. شما هم قدر اين مسئولين خدمتگزار را بدانيد. با اين اتحاد و همدستى ملت و مسئولان است كه ايران عزيز ما خواهد توانست به آن اهدافى كه اسلام انقلابى و اسلام ناب ترسيم كرده است، خود را برساند.
پروردگارا ! تو را به محمد و آل محمد سوگند ميدهيم رحمت خود، بركات خود، فضل خود، توفيق خود را بر اين مردم فرو ببار. پروردگارا ! روح مطهر اين مرجع بزرگوار،(1) اين فقيه عارف را، كه حقيقتاً رحلت او ما را داغدار كرد، با اوليائش محشور كن. پروردگارا ! به محمد و آل محمد ما را هم توفيق خودسازى و وارستگى و معرفت كامل عنايت بفرما.
والسّلام عليكم و رحمةاللَّه و بركاته
1) آيةاللَّه بهجت