پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

موضوعات

پرسش و پاسخ

ارتباط با پایگاه PDF
در مورد معاملات ارز دیجیتال، آیا گرفتن سود و فعالیت در بازارهای فیوچرز اشکال شرعی دارد؟ مثلاً سود گرفتن و معامله کردن از نوسانات بازار و قیمت ها، آیا مجاز است؟
ابتدا باید توجه داشت نسبت به ارز دیجیتال در مواردی که قانون مصوبی در این زمینه وجود ندارد، مقلدین معظم له می توانند در این مساله به مجتهد جامع الشرایطی که فتوای مشخصی در این باره دارد مراجعه نمایند.
اما نسبت به معاملات فیوچرز درغیر ارز دیجیتال اگر به صورت تعهد بر انجام معامله در زمان معین باشد اشکال ندارد و اگر معامله ای صورت نمی گیرد و کسب درآمد صرفاً بر اساس پیش بینی نوسانات قیمت باشد (معاملات آتی دائمی یا cfd) بنا بر احتیاط واجب موجب ملکیت درآمد حاصل نمی شود.
چنانچه سر سال خمسی، منابعی از پول که اصل آن مشمول خمس نیست (نظیر هدیه یا پول مخمس) داشته باشیم و با آن ارز دیجیتال یا سهام بورسی خریده باشیم، آیا باید تفاضل ارزش آن برای محاسبه خمس بررسی شود؟
ذکر این توضیح لازم است که ارزهای دیجیتال گاهی در یک ساعت با ریزش شدید، منفی می‌شوند و در ساعت یا روز دیگر ممکن است با افزایش ارزش، روبرو باشند. ارزش این گونه دارایی ها صرفاً با فروش و تبدیل به پول قابلیت محاسبه دارد؛ حتی به دلیل خطرات تحریم و... امکان از بین رفتن سرمایه نیز وجود دارد.
در هر حال در سر رسید سال خمسی، ارزش افزوده این ارزها یا سهام، پس از کسر مقدار تورم، خمس دارد و ملاک در محاسبه، قیمتی است که سر سال خمسی خریدار دارد.
چنانچه سر سال خمسی، منابعی از پول که اصل آن مشمول خمس نیست (نظیر هدیه یا پول مخمس) و با آن ارز دیجیتال یا سهام بورسی خریده باشیم، آیا باید تفاضل ارزش آن برای محاسبه خمس بررسی شود؟
ذکر این توضیح لازم است که ارزهای دیجیتال گاهی در یک ساعت با ریزش شدید، منفی می‌شوند و در ساعت یا روز دیگر ممکن است با افزایش ارزش، روبرو باشند. ارزش این گونه دارایی ها صرفاً با فروش و تبدیل به پول قابلیت محاسبه دارد؛ حتی به دلیل خطرات تحریم و... امکان از بین رفتن سرمایه نیز وجود دارد.
در هر حال در سر رسید سال خمسی، ارزش افزوده این ارزها یا سهام، پس از کسر مقدار تورم، خمس دارد و ملاک در محاسبه، قیمتی است که سر سال خمسی خریدار دارد.
حکم شرعی، فعالیت و کسب درآمد در بازار فارکس چیست؟
صحت معاملات در این بازار، متوقف بر رعایت ضوابط شرعی و قانونی است.*
------------------------
* بنا به گفته برخی کارشناسان، کارگزاران بازار فارکس دو دسته اند:
دسته اول که اکثر مدعیان کارگزاری از این دسته اند، صرفاً یک صفحه مجازی در فضای اینترنت تشکیل داده اند و حضور واقعی در بازار ارز ندارند، این گروه پول مشتریان را دریافت و برای اهداف و برنامه‌های خود استفاده می‌کنند و فقط یک صفحه اینترنتی برای مشتری اختصاص می دهند که مشتری در آن مشغول معاملات به ظاهر ارزی می‌شود، بنابراین معاملات انجام شده غیر واقعی و باطل است و موجب ملکیت درآمد حاصله نمی شود.
دسته دوم کارگزاران واقعی هستند که حضور واقعی در بازار ارز دارند و با پول مشتری اقدام به خرید و فروش ارز می‌کنند، که با رعایت ضوابط شرعی و قانونی، فی نفسه اشکال ندارد ولی باید به نکات زیر توجه شود:
1) معاملات باید به صورت واقعی و خرید و فروش ارز باشد، بنابراین اگر کسب درآمد بر اساس پیش بینی نوسانات قیمت ارز باشد مشروع نیست.
2) معاملات اهرمی، که با اعتبار گرفتن از کارگزار انجام می شود، اگر ماهیت قرض همراه با سود داشته باشد، ربا و حرام است.
از طریق دستگاه دیجیتال برای دیدن شبکه های تلویزیون مدتی سخت و غیر ممکن شده است. آیا در این شرایط می توان از ماهواره استفاده کرد؟
استفاده از این دستگاه برای دیدن و شنیدن برنامه های علمی یا قرآنی و مانند آن، هرچند فی نفسه مانعی ندارد، ولی به دلیل این که برنامه هایی که از طریق ماهواره توسط دولت های غربی و بیشتر کشورهای همسایه پخش می شوند، غالباً در بردارنده آموزش افکار گمراه کننده و تحریف حقایق و همچنین برنامه های لهو و فساد هستند و حتّی مشاهده برنامه های علمی یا قرآن ازطریق آن ها موجب وقوع در فساد و ارتکاب حرام می گردد، بنا بر این شرعاً استفاده از آنتن های مذکور برای دیدن آن برنامه ها حرام است مگر آن که برنامه های مفید علمی یا قرآنی محض باشند و مشاهده آن ها مستلزم هیچ فساد یا ابتلا به عمل حرامی نباشد، البته اگر قانونی باشد باید مراعات شود.
در باینری آپشن، شخص با تحلیل علمی بر اساس روش‌های علمی و بر اساس محاسبه، سابقه و تخصصی که دارد، اقدام به تحلیل بازار ارز بین‌المللی می‌کند و تخمین می‌زند که در زمان مقرّر، قیمت فلان ارز و یا طلا به مقدار معین رشد می‌کند. اگر تحلیل و تخمین وی درست باشد، درصدی سود خواهد کرد و گرنه معمولاً کل پول خود را که سرمایه‌گذاری کرده بود، از دست می‌دهد. این موضوع چه حکمی دارد؟
بنا بر احتیاط معاملۀ مذکور، موجب حصول مالکیت نسبت به درآمد حاصل نمی‌شود.
با توجه به کشتار بالا در کشتارگاه‌های دام سطح کشور، آیا فروش و صادرات اجزاء حرام حیوانات حلال گوشت، مثل دنبلان، نرینه و... که دارای منافع محلله و ارز آوری هستند، طبق قانون و ضوابط، به کشورهای دیگر، جایز است؟
فروش و در اختیار قرار دادن اجزاء حرام حیوان به کسی که طبق مذهبش آن را حرام نمی‌داند، اشکال ندارد؛ همچنین اگر غیر از خوردن، منافع عقلایی حلال مثل استفاده‌های پزشکی یا صنعتی و یا تغذیه پرندگان و چارپایان و مانند آن داشته باشد، خرید و فروش آن به قصد مزبور اشکال ندارد.