پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری

ديدار جمعي‌ از ايران‌شناسان‌ و استادان‌ ادبيات‌ فارسي‌ در كشورهاي‌ مشترك‌المنافع‌

حضرت‌ آيت‌الله‌ خامنه‌اي‌ رهبر معظم‌ انقلاب‌ اسلامي‌ پيش‌ از ظهر امروز جمعي‌ از ايران‌شناسان‌ و استادان‌ زبان‌ و ادبيات‌ فارسي‌ در كشورهاي‌ مشترك‌المنافع‌ و قفقاز را بحضور پذيرفتند و طي‌ آن‌ ضمن‌ ارائه‌ رهنمودهايي‌، از زبان‌ و ادبيات‌ فارسي‌ بعنوان‌ مسئله‌ مشترك‌ ملتهاي‌ فارسي‌ زبان‌ ياد كردند.
در اين‌ ملاقات‌ كه‌ وزير فرهنگ‌ و ارشاد اسلامي‌ نيز حضور داشت‌ مقام‌ معظم‌ رهبري‌ با تأكيد بر اهتمام‌ ويژه‌ به‌ رشد و اعتلاي‌ زبان‌ فارسي‌ در ايران‌، فرمودند: زبان‌ فارسي‌ يك‌ زبان‌ زنده‌، شيرين‌، گسترده‌ و برخوردار از خصوصيات‌ برجسته‌ زبان‌شناسي‌ است‌ كه‌ هيچ‌ محدوديتي‌ ندارد و تمامي‌ مفاهيم‌ مهم‌، ظريف‌، دقيق‌ و جديد را مي‌توان‌ با آن‌ بيان‌ كرد. زبان‌ فارسي‌ به‌ لحاظ دايره‌ گسترده‌ لغات‌ و جنبه‌ واژگاني‌ و قدرت‌ تركيبي‌ آن‌، زبان‌ نيرومندي‌ است‌ و اهميت‌ و ارزش‌ بسيار بالايي‌ دارد.
حضرت‌ آيت‌الله‌ خامنه‌اي‌، بار فرهنگي‌ زبان‌ فارسي‌ را در فرهنگ‌ و تمدن‌ جهاني‌ در خور توجه‌ دانستند و فرمودند: اين‌ باور حقيقي‌ وجود دارد كه‌ در ميراثهاي‌ فرهنگي‌ ملتها، آنچه‌ كه‌ به‌ زبان‌ فارسي‌ در دسترس‌ انسانها وجود دارد، از بسياري‌ زبانهاي‌ ديگر بيشتر است‌ و زبان‌ فارسي‌ رايج‌، حدود هزار و دويست‌ سال‌ ذخيره‌ فرهنگي‌ برجسته‌ دارد كه‌ مي‌توان‌ از آن‌ براي‌ پيشبرد فرهنگ‌ بشري‌ استفاده‌ كرد و به‌ آن‌ غنا بخشيد.
رهبر انقلاب‌ اسلامي‌ با اشاره‌ به‌ برجستگي‌هاي‌ موجود در ادبيات‌ زبان‌ فارسي‌ فرمودند: آنچه‌ كه‌ از حكمت‌، معرفت‌ و انديشه‌ والاي‌ بشري‌ در ديوان‌هاي‌ شعري‌ زبان‌ فارسي‌ گنجانده‌ شده‌ است‌ بسيار مهم‌ و قابل‌ توجه‌ است‌ و در اين‌ زمينه‌ مي‌توان‌ به‌ حكمت‌، معارف‌ الهي‌ و انديشه‌ مورد نياز بشري‌ كه‌ در شاهنامه‌ حكيم‌ ابوالقاسم‌ فردوسي‌ موجود است‌، اشاره‌ كرد.
مقام‌ معظم‌ رهبري‌ قدمت‌ هزار ساله‌ داستان‌ سرايي‌ تاريخي‌ در شاهنامه‌ فردوسي‌ را از ذخاير زبان‌ فارسي‌ دانستند و فرمودند: هم‌ اكنون‌ در ايران‌، زبان‌ فارسي‌ و اهميت‌ آن‌ مورد توجه‌ اهل‌ ادب‌ قرار دارد و براي‌ رشد و اعتلاي‌ آن‌ اهتمام‌ زيادي‌ بعمل‌ مي‌آيد. اما متأسفانه‌ در دوران‌ رژيم‌ گذشته‌ زبان‌ فارسي‌، هدف‌ تهاجم‌ محسوس‌ و ويرانگر زبانهاي‌ غربي‌ به‌ ويژه‌ انگليسي‌ قرار گرفت‌ و امروز به‌ رغم‌ روحيه‌ انقلابي‌ مردم‌ براي‌ حذف‌ كلمات‌ فرنگي‌ گويش‌ فارسي‌، آنچه‌ كه‌ هنوز از واژه‌هاي‌ فرهنگي‌ در زبان‌ فارسي‌ باقي‌ مانده‌ است‌ فراوان‌ و تأسف‌ بار است‌.
حضرت‌ آيت‌الله‌ خامنه‌اي‌ از زبان‌ به‌ مثابه‌ موجودي‌ زنده‌ و نيازمند رشد، پيشرفت‌ و توسعه‌ ياد كردند و فرمودند: جلوگيري‌ از رشد زبان‌ و مخلوط كردن‌ آن‌ با لغات‌ بيگانه‌، زبان‌ را از درستي‌ و استواري‌ خود خارج‌ مي‌كند و متأسفانه‌ اين‌ مسئله‌ در دوران‌ رژيم‌ گذشته‌ در كشوري‌ كه‌ مركز و قلب‌ فارسي‌ در جهان‌ است‌ عليه‌ زبان‌ فارسي‌ بوقوع‌ پيوست‌ و اين‌ امر از آنجا ناشي‌ مي‌شد كه‌ در دستگاه‌ حاكم‌، علاقه‌، عشق‌ و محبت‌ واقعي‌ نسبت‌ به‌ زبان‌ فارسي‌ وجود نداشت‌.
رهبر انقلاب‌ اسلامي‌ با اشاره‌ به‌ برداشته‌ شدن‌ موانع‌ موجود بر سر راه‌ رشد و اعتلاي‌ زبان‌ فارسي‌ در كشورهاي‌ فارسي‌زبان‌، فرمودند: زبان‌ فارسي‌ در برهه‌اي‌ از زمان‌، زبان‌ رسمي‌ بخش‌ وسيعي‌ از جهان‌ بوده‌ است‌ و در دو قرن‌ پيش‌ از اين‌ در هند، آسياي‌ صغير و تركيه‌ امروز، زبان‌ فارسي‌ رايج‌ بوده‌ و بنظر ما در صدسال‌ اخير يك‌ تلاش‌ حساب‌ شده‌اي‌ را عليه‌ زبان‌ فارسي‌ از هند آغاز كردند كه‌ دامنه‌ آن‌ به‌ تدريج‌ عثماني‌، تركيه‌ جديد و سپس‌ آسياي‌ مركزي‌ را در برگرفت‌ و حركتهاي‌ گسترده‌اي‌ براي‌ محدود كردن‌ زبان‌ فارسي‌ بعمل‌ آمد. اما در عين‌ حال‌ زبان‌ فارسي‌ با استواري‌ و قدرت‌ تمام‌ پابرجا باقي‌ مانده‌ است‌.
مقام‌ معظم‌ رهبري‌ ضرورت‌ كار و تلاش‌ بيشتر در راه‌ پيشرفت‌ زبان‌ فارسي‌ را مورد تأكيد قرار دادند و در پايان‌ سخنانشان‌ فرمودند: همكاري‌ عمومي‌ و بين‌المللي‌ فارسي‌ ميان‌ ملت‌هاي‌ فارسي‌ زبان‌ و علاقمندان‌ زبان‌ فارسي‌ ضرورت‌ دارد و اميد است‌ در اين‌ زمينه‌ شاهد تحقق‌ يك‌ كار برجسته‌ و بزرگي‌ باشيم‌.
برپايه‌ همين‌ گزارش‌ پيش‌ از بيانات‌ حضرت‌ آيت‌الله‌ خامنه‌اي‌، دكتر لاريجاني‌ وزير فرهنگ‌ و ارشاد اسلامي‌ گزارشي‌ از روند برگزاري‌ كنگره‌ ايران‌ شناسان‌ و استادان‌ ادبيات‌ و زبان‌ فارسي‌ در كشورهاي‌ مشترك‌ المنافع‌ و قفقاز ارائه‌ كرد.
کاربر گرامی؛ لطفا قبل از تکمیل فرم، موارد زیر را مطالعه کنید:
  • جهت مکاتبه با دفتر، از قسمت ارسال نامه استفاده نمایید.
  • به منظور استفتاء یا ارسال سوال شرعی، از قسمت ارسال سوال شرعی استفاده نمایید.
  • جهت ارایه انتقاد و پیشنهاد به سایت دفتر، از قسمت ارتباط با پایگاه استفاده نمایید.
  • از فرم زیر فقط برای ارایه نظرات در مورد محتوای همین صفحه استفاده نمایید.
  • مسوولیت ارسال اشتباه بر عهده ارسال کننده آن است.
700 /