حضرت آیِت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی و ولی امر مسلمین در پیامی به کنگره عظیم حج، این آئین ابراهیمی را کانون توحید خالص و حقیقی خواندند و باتاکید بر لزوم بازخوانی و فراگیری درسهای بزرگ حج تصریح کردند: برائت از مشرکین و بیزاری از بتها و بت گران، روح حاکم برحج مومنان است و جای جای حج، مظهر اتحاد و انسجام مسلمین و برجسته شدن وحدت و برادری حقیقی و ایمانی آنهاست .
متن این پیام که امروز در اجتماع پرشکوه حجاج در مراسم برائت از مشرکین در صحرای عرفات قرائت شد به این شرح است :
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله رب العالمين والصلاة والسلام على سيّدنا محمد المصطفى وعلى آله الأطيبين وصحبه المنتجبين
سلام بر زائران خانهي خدا، ميهمانان سراي دوست، و لبيكگويان دعوت او..
و درود ويژه بر دلهائي كه از ياد خدا طراوت يافته و بر فيض و رحمت بيدريغ او دَر گشودهاند. در اين روزها و شبها و ساعتهاي اِكسيرگون، چه بسيارند آنها كه قدرشناسانه، خود را به جذبهي معنويت سپردند و با انابه و توبه، دل و جان را نورانيت بخشيدند، و در امواج رحمت الهي كه در اين وادي قدس پيدرپي فرا ميرسد، زنگار گناه و شرك را از خود ستردند. سلام خدا بر اين دلها و بر اين صاحبدلان و پاكان.
همهي برادران و خواهران شايسته است به چنين دستاوردي بينديشند و اين فرصت بزرگ را مغتنم شمارند. نگذارند در اينجا نيز دلمشغوليهاي زندگي مادي، كه گرفتاري هميشگي ماست، دلها را به خود سرگرم كند. با ياد خدا، با انابه و تضرع، با عزم راسخ بر راستي و درستكرداري و درستانديشي، و با كمك خواستن از خداوند، دلِ مشتاق خود را در فضاي توحيد و معنويتِ ناب، به پرواز درآورند و براي پايداري در راه خدا و صراط مستقيم، توشه بگيرند.
اينجا كانون توحيد حقيقي و خالص است. در اينجا است كه ابراهيم خليل عليهالسلام، با آوردن پارهي تن خود به قربانگاه، مظهري از توحيد را كه غلبه بر نفس خود و تسليم محض در برابر امر الهي است، براي همهي موحدان در سراسر تاريخ جهان به يادگار گذاشت. و در اينجاست كه حضرت محمد مصطفي صلياللهعليهوآله در برابر مستكبران زمان و خداوندان زر و زور، پرچم توحيد را برافراشت و بيزاري از طاغوت را در كنار ايمان به خدا، شرط نجات و رستگاري شمرد: «فمن يكفر بالطاغوت ويؤمن بالله فقد استمسك بالعروة الوثقى ..»
حج، بازخواني و فراگيري اين درسهاي بزرگ است. برائت از مشركان و بيزاري از بتها و بُتگران، روح حاكم بر حجّ مؤمنان است. جايجايِ حج، نمايشگر دلسپردن به خدا و سعي و تلاش در راه او، و برائت از شيطان و رمي و طرد او و جبههگيري در برابر اوست. و جايجاي حج، مظهر اتحاد و انسجام اهلقبله و رنگباختنِ تفاوتهاي طبيعي و اعتباري، و برجستهشدن وحدت و برادري حقيقي و ايماني آنها است.
اينها درسهايي است كه ما مسلمانان از هر نقطهي جهان بايد فرا گيريم و بر اساس آن براي زندگي و آيندهي خود برنامهريزي كنيم.
قرآن، جبههگيري مقتدرانه در برابر دشمنان، عطوفت و مهرباني در ميانهي مؤمنان وعبوديت وخشوع دربرابرخداوندرا سهنشانهي جامعهي اسلامي دانسته است:
محمدٌ رسولالله والذين معه أشداء على الكفار، رحماء بينهم، تراهم ركعاً سجداً يبتغون فضلاً من الله ورضواناً.. اين، سه ركن اصلي براي برافراشتن پيكرهي عزتمند و باشكوه امت اسلامي است.
همهي آحاد مسلمان با توجه به اين حقيقت، ميتوانند آسيبهاي كنوني دنياي اسلام را به درستي بشناسند.
امروز دشمن غدّار امت اسلامي، گردانندگان مراكز استكباري و قدرتهاي فزونيطلب و متجاوزي ميباشند كه بيداري اسلامي را تهديدي بزرگ براي منافع نامشروع و سلطهي ظالمانهي خود بر دنياي اسلام ميدانند. همهي ملتهاي مسلمان و پيشاپيش آنان،سياستمداران و علماي دين و روشنفكران و رهبران ملي كشورها،بايد در برابر اين دشمن متجاوز، صف متّحد اسلامي را با استحكام هرچه بيشتر تشكيل دهند. بايد همهي عناصر قدرت را در خود گرد آورند و امت اسلامي را به درستي مقتدر سازند. دانش و معرفت، تدبير و هشياري، احساس مسئوليت و تعهد، توكل و اميد به وعدهي الهي، چشمپوشيدن از خواستهاي حقير و كمبها در برابر كسب رضاي خدا و عمل به وظيفه.. اينها عناصر اصلي اقتدار امت اسلامي است كه او را به عزّت و استقلال و پيشرفت مادي و معنوي ميرساند و دشمن را در زيادهخواهي و دستاندازي به كشورهاي اسلامي ناكام ميسازد.
عطوفت در ميانهي مؤمنان، ركن دوم و نشانهيي ديگر براي وضعيت مطلوب امت اسلامي است. تفرقه و ستيزهجوئي ميان بخشهاي امت مسلمان، بيماري خطرناكي است كه بايد با همهي توان به درمان آن پرداخت. دشمنان ما از ديرباز در اين عرصه نيز به تلاش گسترده و بيوقفه دست زدهاند و امروزه كه بيداري اسلامي،آنان را وحشتزده كرده است، تلاش خود را شدت بخشيدهاند. همهي سخنِ دلسوزان آن است كه تفاوتها نبايد به تضاد تبديل شود، و چندگونگي نبايد به ستيزهگري بينجامد.
امسال را ملت ايران سال انسجام اسلامي ناميد. اين نامگذاري بر اثر آگاهي از توطئههاي شدتيافتهي دشمنان براي اختلافافكني ميان برادران بود. در فلسطين، در لبنان، در عراق، در پاكستان و افغانستان، اين توطئهها كارگر شد و بخشي از مردم يك كشور مسلمان، در برابر بخشي ديگر به جنگ و ستيز برخاستند و خون يكديگر را ريختند. در همهي اين حوادث تلخ و مصيبتبار، نشانههاي توطئه آشكار بود و چشمهاي تيزبين، دست دشمن را مشاهده كردند.
فرمان: «رحماء بينهم» در قرآن به معني ريشهكني اين ستيزهگريها است. شما در اين روزهاي پرشكوه و در مناسك گوناگون حج، مسلمانان را از همهجا و از مذاهب گوناگون، ميبينيد كه گرد يك خانه ميگردند؛ به سوي يك كعبه نماز ميگزارند؛ نماد شيطانِ رجيم را با هم سنگباران ميكنند؛ در نماد قرباني كردن تمنيّات و هوسهاي نفساني به يكگونه رفتار ميكنند؛ در ميعاد عرفات و مشعر در كنار يكديگر به تضرع ميپردازند.. مذاهب اسلامي در اصليترين و بيشترين فرائض و احكام و عقايد، به همين اندازه به يكديگر نزديكاند. با اين حال، چرا بايد تعصبها و پيشداوريها ميان آنان آتشافروزي كند و دست خيانتكار دشمن، به اين آتش خانمانسوز دامن بزند. امروز كساني با كوتهبيني و بيخِردي، به بهانههاي واهي، جماعت بزرگي از مسلمانان را مشرك ميشمارند و حتي خون آنان را مباح ميدانند. اينها چه بدانند و چه ندانند، در خدمت شرك و كفر و استكبارند. چه بسا كسانيكه احترام به بارگاه پيامبر اعظم صلياللهعليهوآله و اولياء و ائمه دين عليهمالسلام را كه تكريم دين و دينداري است، شرك و كفر ناميدند اما خود در خدمت درگاه كافران و ستمگران درآمدند و به هدفهاي پليد آنان كمك كردند.
عالمان راستين و روشنفكران متعهد و زمامداران صادق بايد با اينگونه پديدههاي خطرناك مبارزه كنند.
وحدت و انسجام اسلامي امروز يك فريضهي حتمي است كه با همكاري خردمندان و دلسوزان ميتواند راههاي عملي آن پيموده شود.
اين دو ركن عزت، يعني از سوئي مرزبندي و جبههگيري مقتدرانه در برابر استكبار، و از سوئي تراحم و همگرائي و برادري ميان مسلمانان، آنگاه كه با ركن سوم، يعني خشوع و تعبد در برابر پروردگار همراه شود،امت اسلامي در راهي كه مسلمين صدر اسلام را به اوج عظمت و عزت رسانيد، پي درپي به پيش خواهد رفت و ملتهاي مسلمان از عقبماندگي حقارتباري كه در قرنهاي اخير بر آنان تحميل شده نجات خواهنديافت. طليعهي اين حركت بزرگ آغاز شده و امواج بيداري در همه جاي دنياي اسلام كمابيش به حركت درآمده است. رسانهها و تبليغات دشمن و عواملش ميكوشند هر جنبش آزاديخواهانه و عدالتطلب را در هر نقطهي جهان اسلام به ايران يا به شيعيگري نسبت دهند، و ايران اسلامي را كه نخستين پرچمدار پيروز بيداري اسلامي است، مسئول ضرباتي بدانندكه از سوي غيرتمندان كشورهاي مسلمان در عرصهي سياست يا فرهنگ بر آنان وارد ميشود. آنان حماسهي بينظير حزبالله در جنگ 33روزه، ايستادگي مدبرانهي ملت عراق كه به تشكيل مجلس و دولتي نادلبخواه اشغالگران منتهي شد، صبر و استقامت اعجابانگيز دولت قانوني فلسطين و ملت فداكار آن و بسياري از آيات تجديد حيات اسلام در كشورهاي مسلمان را، با تهمتهائي همچون ايرانيگري يا شيعيگري متهم ميسازند تا حمايت يكپارچهي دنياي اسلام را دچار محذور كنند. ولي اين ترفند نخواهد توانست با سنت الهي كه پيروزي مجاهدان فيسبيلالله و نصرتدهندگان دين خدا است، پنجه درافكند.
آينده از آن امت اسلامي است، و يكايك ما ميتوانيم به سهم خود و بقدر توان و ظرفيت و مسئوليت خود، آن آينده را نزديكتر سازيم.
مراسم حج، براي شما حجگزارانِ نيكبخت، فرصت بزرگي است تا خود را بيش از گذشته آمادهي اداي اين دين كنيد.
اميد است توفيق الهي و دعاي حضرت مهدي موعود عجلالله له الفرج، شما را در اين هدف بزرگ ياري دهد.
والسلام عليكم و رحمة الله و بركاتهالسيدعلي الحسيني الخامنئي
4 ذيالحجة 1428 هجري
24 آذر 1386